Αίμα στα κόπρανα, πόσο σοβαρό μπορεί να είναι;

Σίγουρα η εμφάνιση αίματος στα κόπρανα δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί φυσιολογική . Οι αιτίες είναι πολλές και η σοβαρότητά τους ποικίλλει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποεκτιμήσουμε την παρουσία του .

Selection_088-2244x1418Μπορεί να γίνει μια αρχική εκτίμηση για την αιτία της αιμορραγίας;

Το ιστορικό και τα συμπτώματα του ασθενή θα μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την αρχική εκτίμηση της αιτίας της αιμορραγίας.

Ενδεικτικά ακολουθούν μερικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

  1. Αναφέρει ο ασθενής ιστορικό γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους ή διαφραγματοκήλης ;
  2. Μήπως λαμβάνει ασπιρίνη, αντιπηκτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα;
  3. Υπάρχει διαγνωσμένη ηπατική νόσος ή ιστορικό αλκοολισμού; Αν ναι, τότε η πιθανότητα αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό είναι μεγάλη.
  4. Υπάρχει πόνος στην κοιλιά με ή χωρίς πυρετό ;
  5. Φλεγμονώδη νοσήματα όπως η νόσος Chrohn και η ελκώδης κολίτιδα πρέπει να αποκλειστούν.
  6. Έχει ο ασθενής συμπτώματα αδυναμίας , ανορεξίας, απώλειας βάρους ή δυσκοιλιότητας κατά τους τελευταίους μήνες ; Τα συμπτώματα είναι αρκετά ύποπτα για την ύπαρξη νεοπλασίας.

Πότε απαιτείται νοσηλεία;
Όταν η ποσότητα του αίματος είναι μικρή, και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να προβεί σε προγραμματισμένο έλεγχο.

  1. Στις περιπτώσεις όμως που η αιμορραγία είναι μεγάλη η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται επείγουσα .
    Η μεγάλη απώλεια αίματος συνοδεύεται από ταχυπαλμία και πτώση της πιέσεως οπότε μαζί με το αίμα παρουσιάζεται ζαλάδα , εφίδρωση , ίσως λιποθυμία ή κάποια ακαθόριστη αδιαθεσία . Συμπτώματα για τα οποία ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο !
  2. Όταν τα κόπρανα έχουν χρώμα μαύρο σαν πίσσα (μέλαινα κένωση) δηλώνουν ότι το αίμα προέρχεται από το ανώτερο πεπτικό σύστημα , δηλαδή από κάποιο σημείο του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου.
    Το αίμα γίνεται μαύρο γιατί τα πεπτικά ένζυμα μετατρέπουν την αιμοσφαιρίνη σε μαύρη χρωστική ουσία. Για να φανούν μαύρα τα κόπρανα απαιτείται η ποσότητα του αίματος να είναι τουλάχιστον 50 – 60 ml.

Η παθογένεια της αιμορραγίας από το ανώτερο πεπτικό εξαρτάται από τη θέση εντοπισμού της :
Οισοφάγος : ρήξη κιρσών , έλκος , καρκίνος.
Στόμαχος :διαφραγματοκήλη, γαστρίτιδα,έλκος, καρκίνος.
Δωδεκαδάκτυλο : έλκος ,καρκίνος , εκκόλπωμα.

Λόγω της σοβαρότητας των περισσοτέρων από τις παραπάνω παθήσεις γίνεται αντιληπτό γιατί και η μέλαινα κένωση καθιστά επείγουσα την εισαγωγή στο νοσοκομείο !

Τι δηλώνει το φρέσκο αίμα στα κόπρανα;
Το φρέσκο αίμα, με ζωηρό κόκκινο χρώμα κατά τη κένωση, δηλώνει αιμορραγία από τον πρωκτό ή το ορθο-σιγμοειδές (περιφερικό τμήμα του παχέως εντέρου).
Αν το αίμα είναι πιο σκούρο σχεδόν βυσσινί η εστία της αιμορραγίας εντοπίζεται στο δεξιό τμήμα του παχέως εντέρου .
Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς θα δουν λίγες σταγόνες αίματος στο χαρτί υγείας ή το νερό της λεκάνης να γίνεται ροζ κατά τη κένωση. Οι παθήσεις που ευθύνονται συχνότερα γι’ αυτό είναι οι αιμορροϊδες και η πρωκτική ραγάδα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το αίμα είναι αναμεμιγμένο με τα κόπρανα ή μπορεί να τα επαλείφει και να έχει ελαφρά σκουρότερο χρώμα όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις φλεγμονώδους κολίτιδας , εκκολπωμάτωσης ή όγκου του παχέως εντέρου. Και βέβαια πάντα υπάρχει η πιθανότητα οι ίδιες παθήσεις να προκαλέσουν μεγαλύτερη αιμορραγία.

Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες αιμορραγίας από το παχύ έντερο είναι: αγγειοδυσπλασίες , μονήρες έλκος ορθού, εγκολεασμός, ισχαιμική κολίτιδα ,διαρροϊκό σύνδρομο, ακτινοβολία της περιοχής,πρωκτίτιδα κ.λ.π.

Σαν συμπέρασμα: Το αίμα στα κόπρανα σίγουρα δεν είναι κάτι φυσιολογικό. Ακόμα και αν η ποσότητα είναι μικρή ή η αιμορραγία σταματήσει αυτόματα οφείλουμε με ψυχραιμία να διερευνήσουμε την αιτία που προκάλεσε την αιμορραγία .

Σπυρίδων Ασωνίτης

Comments

comments