Aποφεύγοντας τις τοξίνες από το κρέας

τοξίνες στο κρέαςΤο κρέας αποτελεί βασική τροφή για τον άνθρωπο, συντελεί δε στην υγιεινή διατροφή καθώς περιέχει πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας, σηµαντική πηγή βιταµινών οµάδος Β και αποτελεί σπουδαία πηγή σε µέταλλα όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, χρώµιο , σελήνιο κ.α.. Ο σίδηρος στο κρέας και ειδικά στο κόκκινο, απορροφάται εύκολα βοηθώντας στην παραγωγή ερυθρών αιµοσφαιρίων το οποίο είναι ωφέλιµο ιδιαίτερα στις εγκυµονούσες, και σε κορίτσια στην εφηβεία.

Όµως κατά τη παρασκευή , µαγείρεµα και συντήρηση του κρέατος διάφορες τοξικές ουσίες παράγονται οι οποίες είναι υπεύθυνες για έναν αριθµό από ασθένειες µεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο καρκίνος. Για την αποφυγή και την µείωση αυτών των τοξικών ουσιών από το κρέας δίνονται οι παρακάτω πληροφορίες και συµβουλές:

  • Η θερµοκρασία κατά το µαγείρεµα είναι πολύ σηµαντικός παράγοντας στην δηµιουργία τοξικών ουσιών στο κρέας.. Το τηγάνισµα, ψήσιµο στα κάρβουνα και στην σχάρα παράγουν τις περισσότερες ποσότητες τοξινών επειδή οι παραπάνω τρόποι µαγειρέµατος απαιτούν υψηλές θερµοκρασίες οι οποίες επηρεάζουν το λίπος.
  • Κατά το ψήσιµο δηµιουργείται ένα καβουρδισµένο υπόλειµµα που θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το λίπος που στάζει στα κάρβουνα ή στο σκεύος κατά το ψήσιµο δηµιουργεί τοξικές ουσίες που ονοµάζονται πολυαρωµατικοί υδρογονάνθρακες ( PAHs ), οι οποίοι εµπλέκονται στην ανάπτυξη καρκίνου. Κρέατα που έχουν µαγειρευτεί εν µέρει σε φούρνο µικροκυµάτων και µετά µε άλλους τρόπους µαγειρέµατος έχουν χαµηλότερα επίπεδα πολυαρωµατικών υδρογονανθράκων (PAHs) . Άλλος σηµαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος παρασκευής: το κρέας που µαγειρεύεται για µεγάλο χρονικό διάστηµα µε οποιαδήποτε µέθοδο µαγειρέµατος θα δηµιουργήσει περισσότερες τοξίνες.
  • ∆εν χρειάζεται να αποβάλλετε το κρέας από την διατροφή σας. Όµως χρησιµοποιείτε άπαχα µέρη κρέατος και πουλερικών , µειώστε την συχνότητα κατανάλωσης κρέατος και δώστε βάρος στον τρόπο µαγειρέµατος . Μαγειρέψτε από πριν το κρέας σε φούρνο µικροκυµάτων ή στην κατσαρόλα και µετά ψήστε το για να του δώσετε νοστιµιά . Αλείφοντας το κρέας µε λάδι , λεµόνι, σκόρδο, και αλάτι πριν το ψήσιµο πιστεύεται ότι µειώνει την ποσότητα των τοξινών που δηµιουργούνται κατά το ψήσιµό του .
  • Χρησιµοποιείτε µικρές µερίδες κρέατος γιατί έτσι µένουν για λιγότερο διάστηµα στην ψηστιέρα και αποµακρύνετε όλα τα καµένα (καβουρδισµένα ) µέρη πριν από το σερβίρισµα
  • Οι καπνιστές τροφές µπορεί να θεωρούνται πολύ νόστιµες , αλλά κατά την παρασκευή τους χρησιµοποιούνται χηµικές ουσίες που σε συνδυασµό µε τις φυσικές ουσίες στο κρέας και το ψάρι δηµιουργούν τοξικές ενώσεις. Αποφεύγετε την κατανάλωση καπνιστών ψαριών και κρεάτων , αλλά αν δεν µπορείτε να το αποφύγετε χρησιµοποιείτε χυµό λεµονιού ή τοµάτες που βοηθούν στην ουδετεροποίηση των τοξινών.
  • Παροµοίως τα νιτρικά που χρησιµοποιούνται στην παρασκευή µπέικον , ζαµπόν και άλλων συναφών προιόντων προσδίδοντάς τους ένα έντονο κόκκινο χρώµα πιστεύεται ότι αυξάνουν το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Μην τρέφεστε µε τέτοιες τροφές ή τουλάχιστον καταναλώστε τες πάρα πολύ αραιά .
  • Αντί του κρέατος , εξαιρετική πηγή πρωτείνης αποτελούν τα ξερά φασόλια ,τα ρεβύθια , οι φακές και γενικώς όλα τα όσπρια.

Γενικώς για να έχετε ισορροπηµένα γεύµατα και να καταναλώνετε το κρέας σε λογικά επίπεδα να θυµάστε ότι τα δύο-τρίτα του πιάτου πρέπει να περιέχουν διάφορα λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης και µόνον το ένα τρίτο προιόντα ζωικής προέλευσης.

Comments

comments