Βαρειά Oστεοαρθρίτιδα Ισχίου -Γόνατος: αιτιολογία, επιδημιολογία,επιπτώσεις

 

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πιο κοινή αρθροπάθεια…

 

Μέρος 1ο :

Arthritis2Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι η πιο κοινή αρθροπάθεια και ορίζεται ως εκφυλισμός(φθορά) μιας άρθρωσης, η οποία με τα νεώτερα δεδομένα δεν αφορά μόνο τον αρθρικό χόνδρο, αλλά την άρθρωση ως σύνολο, δηλαδή το χόνδρο, το υποχόνδριο οστούν , τον αρθρικό θύλακο και το αρθρικό υγρό.

Κυρίως απαντάται σε φορτιζόμενες αρθρώσεις όπως τα γόνατα , τα ισχία και η σπονδυλική στήλη ,αλλά παρατηρείται επίσης και στα άνω άκρα, κυρίως στα χέρια.

Η απώλεια του αρθρικού χόνδρου μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική φόρτιση μιας φυσιολογικής άρθρωσης ή σε φυσιολογική φόρτιση , μιας όχι τόσο φυσιολογικής άρθρωσης !

Hip-Arthritis

Η οστεοαρθρίτιδα έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία ,το τραύμα ,οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις , γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες, μυϊκή αδυναμία , λοιμώξεις , ρευματολογικά νοσήματα, αιμοσφαιρινοπάθειες , νευροπάθειες , συγγενής νόσος του ισχίου, οστεονέκρωση, κ.α.

Η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γίνεται με κλινικά και ακτινολογικά κριτήρια και δεν υπάρχουν κάποιοι ειδικοί αιματολογικοί, ή μικροβιολογικοί δείκτες, οι οποίοι να χρησιμοποιούνται στην καθημερινή κλινική πράξη για τη διάγνωσή της.(όπως γίνεται π.χ. για άλλες ρευματολογικές νόσους.)

Κοιτάζοντας τα παγκόσμια δεδομένα βλέπουμε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα πάνω από 20 εκατ. άτομα , με το 80-90% του πληθυσμού άνω των 65 ετών να έχει συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας (όπως πόνο ή δυσκαμψία) και πάνω από το μισό πληθυσμό της Αμερικής της ίδιας ηλικίας να έχει ακτινολογική οστεοαρθρίτιδα (με ή χωρίς συμπτώματα.). Η συνήθης ηλικία εμφάνισης εντονότερων ενοχλήσεων είναι ± 50 έτη και τα ευρωπαϊκά δεδομένα , συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας, δείχνουν ότι :

  • 1 στους 10 ανθρώπους άνω των 60 ετών έχει σοβαρά συμπτώματα λόγω ΟΑ,
  • η ΟΑ γόνατος σε ηλικίες άνω των 55 είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες σε σχέση με τον ανδρικό πληθυσμό σε ποσοστό 1.7 προς 1 ,
  • ο αριθμός των οστεοαρθριτιδικών γονάτων σε σχέση με τα ισχία είναι περίπου 6 προς 1 και τέλος
  • 1 στα 5 άτομα που πάσχουν από ΟΑ , αντιμετωπίζουν πρόβλημα σε περισσότερες από μία αρθρώσεις .

Στην Ελλάδα, η οστεοαρθρίτιδα είναι επίσης συχνότερη σε ηλικίες άνω των 50 ετών ,συσχετίζεται με την παχυσαρκία και το γυναικείο φύλλο και είναι αυξημένη στις αγροτικές περιοχές.Επίσης, συγκαταλέγεται στις 3 σημαντικότερες αιτίες μακροχρόνιας αναπηρίας, μαζί με την καρδιοαγγειακή νόσο και άλλες ρευματολογικές ασθένειες .

Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό μειωμένης δραστηριότητας λόγω χρόνιου πόνου.

Από την άλλη πλευρά, η σταδιακή μείωση της κινητικότητας που οφείλεται στην ΟΑ γόνατος ή ισχίου , αλλά και η πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους, σαν συνέπεια αυτής, ευνοεί κάθε νόσο που σχετίζεται με τη μείωση της καθημερινής άσκησης, όπως τον σακχαρώδη διαβήτη και την καρδιαγγειακή νόσο, αυξάνοντας έτσι και τη θνησιμότητα , από κάθε ιατρική αιτία, στους ασθενείς που πάσχουν από ΟΑ. Όσο μεγαλύτερη είναι η αδυναμία βάδισης, τόσο μεγαλύτερη και η θνησιμότητα (με λοιπούς βασικότερους παράγοντες το σάκχαρο ,το καρδιοαγγειακό και το ιστορικό καρκίνου).

συνεχίζεται…

Comments

comments