Διαζύγιο- Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να φροντίσετε τα παιδιά σας!

 

Ένα διαζύγιο είναι μία δύσκολη κατάσταση και  ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Πολλές φορές οι συγκρούσεις είναι έντονες μεταξύ του ζευγαριού και χωρίς να το καταλάβουν έρχονται στιγμές που εκδηλώνουν το θυμό τους, το φόβο τους και τη θλίψη τους μπροστά στα παιδιά τους. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά (σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται) είναι καλό να απέχουν από τις έντονες διαμάχες του ζευγαριού αλλά και από τα προσωπικά ξεσπάσματα του ίδιου του γονέα που άθελά του εκφράζει στο ίδιο το παιδί. Είναι αναγκαίο να αποφεύγονται όσο το δυνατόν τέτοιες συμπεριφορές μπροστά αλλά και προς τα παιδιά για τη σωματική τους ασφάλεια  αλλά και για τη ομαλή ψυχική τους εξέλιξη.

Εδώ όμως πολλοί γονείς με ρωτούν: ‘Τι μπορώ να κάνω όμως για να αντιμετωπίσω την κατάσταση του διαζυγίου όσο πιο ομαλά γίνεται;

Πρώτα απ’ όλα φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορείτε να είστε εκεί για τα παιδιά σας.

Προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και συναισθηματικά παρόντες, κάτι που θα κάνει τα παιδιά σας να αισθανθούν ασφάλεια και ηρεμία.

  • Γυμναστείτε και ακολουθείστε υγιεινή διατροφή. Η άσκηση είναι μια πολύ καλή λύση και έρευνες έχουν δείξει ότι ανακουφίζει από το άγχος και τη ματαίωση που νιώθει κάποιος από ένα διαζύγιο (ακόμα και ένας μικρός περίπατος στο κοντινό πάρκο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους). Παρόλο που το μαγείρεμα μπορεί να φαίνεται δύσκολο μια τέτοια περίοδο, το να τρώτε υγιεινά θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα  εσωτερικά αλλά και εξωτερικά- αφήστε τα έτοιμα φαγητά έξω από τη λίστα σας!
  • Συναντήστε τους φίλους σας. Αυτό που θέλετε τώρα είναι να αποφύγετε  φίλους και συγγενείς γιατί θα σας ρωτούν συνέχεια για το διαζύγιο. Στην πραγματικότητα όμως χρειάζεστε τους δικούς σας ανθρώπους σαν έναν τρόπο απόσπασης από τη κατάσταση του διαζυγίου. Απλά ζητήστε τους ευγενικά να αποφύγουν να σας ρωτήσουν γι’ αυτό το θέμα. Θα το καταλάβουν και θα το σεβαστούν.
  • Κρατήστε ημερολόγιο. Καταγράψτε τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας, τις διαθέσεις σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την ένταση, το θυμό, τη λύπη. Και καθώς περνάει ο χρόνος θα μπορείτε να δείτε και από μόνοι σας πόσο μακριά έχετε φτάσει.

Επειδή όμως το διαζύγιο είναι μια πολύπλοκη και πολύ αγχωτική κατάσταση αυτό που θα χρειαστείτε πάνω απ΄ όλα θα είναι υποστήριξη.

  • Ακουμπήστε’ σε φίλους ή συγγενείς: μιλήστε μαζί τους για αυτά που νιώθετε, για την πικρία, το  θυμό, το άγχος (για οποιοδήποτε συναίσθημα) έτσι ώστε να αποφύγετε να ξεσπάσετε στα παιδιά σε μια κρίσιμη στιγμή.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά ως διέξοδο για τα αρνητικά σας συναισθήματα: ότι κι αν κάνετε αποφύγετε να συζητήσετε με το παιδί σας όπως θα συζητούσατε με ένα φίλο ή συγγενή σας.
  • Κρατήστε το γέλιο στη ζωή σας: προσπαθήστε να διατηρήσετε το χιούμορ σας αλλά και το παιχνίδι στη ζωή σας και στη ζωή των παιδιών σας όσο είναι δυνατόν.  Θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από το άγχος αλλά συγχρόνως θα δώσει σε εσάς και στα παιδιά σας ένα διάλειμμα από τη λύπη και το θυμό.
  • Επισκεφτείτε έναν ψυχοθεραπευτή:  εάν νιώθετε έντονο άγχος, θυμό, φόβο, θλίψη, ενοχές ή ντροπή τότε θα ήταν ωφέλιμο να βρείτε έναν ψυχοθεραπευτή  να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτά τα συναισθήματα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο “Πως να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του διαζυγίου!” κάνοντας κλικ εδώ.

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments

One thought on “Διαζύγιο- Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να φροντίσετε τα παιδιά σας!

  1. Pingback: Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του διαζυγίου! | MedTips

Comments are closed.