Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) ;

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή, οργανικής αιτιολογίας, η οποία επηρεάζει τη συγκέντρωση του παιδιού και χαρακτηρίζεται από υπερκινητική και παρορμητική συμπεριφορά. Η ΔΕΠ-Υ επηρεάζει την απόδοση του παιδιού σε όλους τους τομείς έργου και προκαλεί σοβαρές και επίμονες δυσκολίες τόσο στο ίδιο το παιδί όσο και στο οικογενειακό και στο ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον.

Τα κύρια συμπτώματα ενός παιδιού με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα είναι :

Μειωμένη προσοχή-συγκέντρωση: το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρώσει την προσοχή του σε λεπτομέρειες και συχνά κάνει λάθη απροσεξίας στις σχολικές του εργασίες. Συχνά, δε μπορεί να παραμείνει συγκεντρωμένο σε μια δραστηριότητα έως ότου την ολοκληρώσει και δυσκολεύεται να ακολουθήσει οδηγίες. Πολλές φορές δείχνει απροθυμία να εμπλακεί σε δραστηριότητες οι οποίες απαιτούν διαρκή πνευματική προσπάθεια (όπως σχολικές εργασίες), χάνει αντικείμενα απαραίτητα για εργασίες ή δραστηριότητες και ξεχνά καθημερινές υποχρεώσεις. Είναι πιθανό η προσοχή του να διασπάται από εξωτερικά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ενώ κάποιες φορές φαίνεται να μην ακούει όταν κάποιος του απευθύνει το λόγο.

Υπερκινητικότητα: το παιδί βρίσκεται σε μια αδιάκοπη κίνηση. Τρέχει, στριφογυρίζει και σκαρφαλώνει, ακόμη και σε περιστάσεις και χώρους που δεν το επιτρέπουν. Κατά τις καθιστικές δραστηριότητες συχνά κινεί νευρικά τα χέρια και τα πόδια του, ενώ συνηθίζει να μιλάει ακατάπαυστα. Δυσκολεύεται να παίξει ή να συμμετέχει ήσυχα σε δραστηριότητες κατά τον ελεύθερό του χρόνο.

Παρορμητικότητα: το παρορμητικό παιδί συνηθίζει να διακόπτει τους άλλους και να παρεμβαίνει σε συζητήσεις και παιχνίδια. Συχνά δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του και απαντά απερίσκεπτα προτού του ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις.

Μαγδαληνή Χαλικιά

Comments

comments