Εύκολες ασκήσεις εμπέδωσης για παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες Μ.Δ

girl_writing590_bΩς γονείς συχνά αναρωτιέστε πως δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει κάποιες βασικές έννοιες του χώρου, του χρόνου, της ποσότητας κ.ο.κ. Και όμως, υπάρχουν πολλές ασκήσεις τις οποίες μπορείτε να επινοήσετε, να ‘ζωγραφίσετε’ και να λύσετε με τα παιδιά σας ευχάριστα και δημιουργικά και κυρίως αποτελεσματικά.

1. Μια ωραία άσκηση ώστε να κατανοήσουν οι μικροί μας φίλοι την έννοια του “αριστερά” και “δεξιά” και της ποσότητας είναι η παρακάτω, με τα ψαράκια.

ΠΟΣΑ ΔΕΞΙΑ - ΠΟΣΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

2. Άλλη μια έξυπνη άσκηση είναι αυτή που ακολουθεί με τα μουσικά όργανα. Τα όργανα είναι μπερδεμένα και το παιδί καλείται να τα απαριθμήσει και να γράψει στο τέλος πόσα υπάρχουν από το καθένα. Για μεγαλύτερη ευκολία, ζητήστε από το παιδί σας κάθε φορά που βρίσκει ένα όργανο από κάθε κατηγορία, να το σβήνει από επάνω στην εικόνα με μια κάθετη γραμμή ή ένα (Χ) και να βάζει μια γραμμούλα από κάτω στο κουτί που ανήκει. Στο τέλος μπορεί να μετρήσει τις γραμμούλες και να μετρήσει τα όργανα. ΦΥΛΛΑ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΓΙΑ-ΤΑ-ΜΟΥΣΙΚΑ-ΟΡΓΑΝΑ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ_Σελίδα_53. Η παρακάτω άσκηση μας ζητάει να ενώσουμε τις εικόνες της πρώτης στήλης με τις εικόνες της δεύτερης στήλης έτσι όπως ταιριάζουν. Μπορεί να φαίνεται αρκετά εύκολη και ίσως ‘ανόητη’ άσκηση για τους γονείς όμως το παιδί που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και ‘ζορίζεται’ μπορεί να το δυσκολεύει. 

match the same 2Είναι σημαντικό αφού ολοκληρώσετε τις ασκήσεις να αφήσετε το παιδί να ζωγραφίσει τις εικόνες.

Μαριλένα Κιτσάκη

Comments

comments