Η δίαιτα χωρίς γλουτένη αδυνατίζει;

Η γλουτένη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη και σε κάποια άλλα σιτηρά. Βρίσκεται όμως και σε πολλά αλλά προϊόντα, όπου η γλουτένη χρησιμοποιείται ως επιπρόσθετο συστατικό, όπως για παράδειγμα στο ξύδι, πολλά αλλαντικά, σάλτσα σόγιας κτλ.

Υπάρχει ένα γνωστό αυτοάνοσο νόσημα, που ονομάζεται κοιλιοκάκη, κατά το οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια μία μη φυσιολογική αντίδραση στη γλουτένη, με αποτέλεσμα την καταστροφή του τοιχώματος του εντέρου. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν πολλά θρεπτικά συστατικά των τροφών να απορροφηθούν και για αυτό το λόγο η πλήρης αποφυγή της είναι απαραίτητη.

Τελευταία κυκλοφορεί η πεποίθηση πως μία διατροφή ελεύθερη από γλουτένη είναι πιο υγιεινή. Θεωρείται πως οι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταβολίσουν επαρκώς τη γλουτένη και αυτό οδηγεί στην αύξηση του βάρους. Οι ισχυρισμοί αυτοί προκύπτουν κυρίως απο προσωπικές εμπειρίες, όπου τα άτομα διαπίστωσαν ότι η αποφυγή κατανάλωσης της γλουτένης οδήγησε σε απώλεια βάρους, και όχι από ερευνητικά συμπεράσματα. Η απώλεια βάρους ακολουθώντας μια δίαιτα χωρίς γλουτένη φαίνεται λογική, αφού αποφεύγοντάς την κατανάλωσή της αποκλείεται ταυτόχρονα και η κατανάλωση μεγάλων ομάδων τροφίμων, όπως ψωμί, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα, κρακεράκια, τα περισσότερα αλλαντικά και πολλα αλλά.

Για άτομα με κοιλιοκάκη, μια διατροφή χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη. Για όλους τους υπόλοιπους μια τέτοια διατροφή αν δεν είναι σωστά σχεδιασμένη, μπορεί να υπολείπεται σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μια διατροφή χωρίς γλουτένη δεν είναι συνώνυμη με μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες. Πολλά ζυμαρικά χωρίς γλουτένη περιέχουν πολλούς περισσότερους υδατάνθρακές από τα συμβατικά ζυμαρικά.

Το συμπέρασμα: Η απώλεια βάρους δεν προκύπτει από τον αποκλεισμό της γλουτένης απο τη διατροφή αλλά, αλλά λόγω της αναπόφευκτης μείωσης των θερμίδων. Εξάλλου παρατηρήθηκε ότι όταν οι θερμίδες ήταν οι ίδιες σε δίαιτες με ή χωρίς γλουτένη η απώλεια βάρους ήταν η ίδια. Έτσι, μια διατροφή χωρίς γλουτένη δε θα επιφέρει κάποια πλεονεκτήματα εκτός και αν το άτομο πάσχει από κοιλιοκάκη ή είναι αλλεργικός στη γλουτένη, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη.

Comments

comments