Η περιποίηση στην εγκυμοσύνη: Tρίτο τρίμηνο

ΤΡΙΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ (27η εβδομάδα – 40η εβδομάδα)
Εκεί που είχατε συνηθίσει να είστε ακμαίες και δυνατές ξαφνικά τα δεδομένα πάλι αλλάζουν καθότι το έμβρυο αρχίζει και μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς σε αυτό το τρίμηνο και ο μεγαλύτερος σας ‘εχθρός’ τώρα, είναι το ολοένα και αυξανόμενο βάρος.
Νιώθετε ότι έχετε την θέληση να είστε ακμαίες αλλά δεν έχετε το κουράγιο και όλες οι αλλαγές που δημιουργούνται στο σώμα σας έχουν επίπτωση στην εξωτερική και εσωτερική σας κατάσταση.

peripoiisi_egkymosini_660
Τριχωτό της κεφαλής
Μπορεί τα μαλλιά σας να μην μοιάζουν ότι μακραίνουν με τους ίδιους γοργούς ρυθμούς όπως πριν αλλά παραμένουν σε καλή κατάσταση. Μην παραλείψετε τις μηνιαίες επισκέψεις σας στον κομμωτή σας ώστε να τα βοηθάτε να διατηρούνται δυνατά.
Πρόσωπο
Το δέρμα του προσώπου σας , εκτός απροόπτου, θα παραμείνει σε καλή κατάσταση. Μην ξεχνάτε να το ενυδατώνετε και να χρησιμοποιείτε αντιηλιακή κρέμα καθημερινά. Το πρόσωπο σας ίσως στρογγυλέψει λόγω της απόκτησης βάρους και μπορεί να αυξηθεί η λιπαρότητα του δέρματός σας αλλά αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.
Για οποιαδήποτε απορία απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας ή την αισθητικό σας.
Σώμα
Το σώμα σας κατά το τελευταίο τρίμηνο αναμένεται να παρουσιάσει τις μεγαλύτερες αλλαγές καθώς η ραγδαία αύξηση του βάρους σας προκαλεί πιο έντονο το αίσθημα του ‘τραβήγματος’, τα πόδια σας μπορεί να παρουσιάσουν κιρσούς ή φλεβίτιδα, τα πέλματα και οι παλάμες σας μπορεί να ‘φουσκώσουν’.
Όλες αυτές οι αλλαγές δυσχεραίνουν την κινητικότητά σας και την διάθεσή σας. Επιλέξτε ένα spray με μενθόλη που ανακουφίζει και δροσίζει τις γάμπες και τις πατούσες.
Συνεχίζετε να ενυδατώνετε το σώμα σας , το στήθος και την κοιλιά σας με τις ειδικές κρέμες και τα λάδια που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο. Μην ξεχνάτε να ξεκουράζετε τα πόδια σας τοποθετώντας τα πάνω σε μαξιλάρια.
Επίσης θα σας βοηθήσει πολύ εάν κατά την διάρκεια του ύπνου βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.
Εάν νιώθετε πόνους στην πλάτη ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας προσφέρει ένα μίνι μασάζ αποφεύγοντας την περιοχή της σπονδυλικής στήλης.
Συνεχίστε την αποτρίχωση με κερί και την περιποίηση των άκρων σας. Τώρα θα σας φανούν πιο χρήσιμα παρά ποτέ καθώς δεν θα μπορείτε εύκολα να σκύψετε!
Άσκηση
Εφόσον έχετε την έγκριση του γυναικολόγου σας δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε την άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αντιθέτως θα σας βοηθήσει πολύ να διατηρήσετε τους μυς τονωμένους (ιδιαίτερα τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους) και την διάθεσή σας ανεβασμένη.
Επιλέξτε μια πιο ήπια μορφή άσκησης, όπως η γιόγκα και η κολύμβηση.
Διατροφή
Οι περισσότερες από εμάς βρίσκουμε μια καλή δικαιολογία την περίοδο της εγκυμοσύνης για να ενδώσουμε σε αγαπημένες απαγορευμένες τροφές. Μην στερηθείτε τίποτα αλλά μην παρασυρθείτε εύκολα καθότι τα κιλά της εγκυμοσύνης, τα οποία προέρχονται από κακή διατροφή, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου σας, να καταστήσουν την περίοδο της εγκυμοσύνης σας πιο ‘δυσκίνητη’ και επικίνδυνη και φυσικά το να απαλλαγείτε μετά από αυτά θα αποδειχτεί δύσκολο.
‘Κακές’ συνήθειες
Η εγκυμοσύνη αποτελεί την καλύτερη περίοδο και την καλύτερη δικαιολογία ώστε να απαλλαγείτε από όλες τις ‘κακές’ συνήθειες του παρελθόντος, οι οποίες θα βλάψουν την υγεία του εμβρύου και την δική σας. Γι’αυτό πάρτε το απόφαση και κόψτε: το κάπνισμα, τον καφέ, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.
Είναι πιο εύκολο από ότι νομίζετε!
Απαραίτητα αξεσουάρ
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, και ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επενδύστε σε ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου με απορροφητικούς φακούς, σε ένα στιλάτο υφασμάτινο καπέλο το οποίο θα φοράτε το πρωί στο δρόμο για την δουλειά ή τα ψώνια σας.
Επίσης επενδύστε σε ένα καλής ποιότητας αναπαυτικό φλατ ζευγάρι παπουτσιών.
Αποφύγετε τα στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια καθόλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης καθότι εμποδίζουν την ροή του αίματος, συμβάλλουν στην εμφάνιση φλεβίτιδας, καταπονούν την μέση σας και δυσχεραίνουν το περπάτημά σας. Τέλος, εάν η τσάντα σας είναι ένα βαρύ φορτίο για εσάς, φυλάξτε μόνο τα απαραίτητα μέσα σε αυτήν και αντικαταστήστε την με μια που μπορείτε να φοράτε χιαστί ή στην πλάτη.
Εν κατακλείδι, η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική εμπειρία για την γυναίκα την οποία θα πρέπει να απολαύσετε στο έπακρο. Αφεθείτε στα χέρια των ειδικών και απολαύστε κάθε είδους περιποίησης. Αποφύγετε τις υπερβολές και επιλέξτε τα πιο ‘αγνά’ προϊόντα περιποίησης για το δέρμα σας.
Μα πάνω από όλα να θυμάστε ότι η καλή διάθεση θα σας βοηθήσει να έχετε τα πιο λαμπερά μαλλιά, το πιο φωτεινό πρόσωπο και το πιο δυνατό κορμί!

Comments

comments