Η χρήση στατινών για την μείωση της χοληστερίνης στα παιδιά!

Οι περισσότεροι πιστεύω πως μπορούν να επιβληθούν του εαυτού τους, ιδιαίτερα όταν αυτό αφορά θέματα υγείας. Επίσης πιστεύω το να παίρνει κανείς μέτρα πρόληψης είναι πάντα καλύτερο και πιο αποτελεσματικό, από το να αρρωσταίνει και να λαμβάνει θεραπεία. Όσο αφορά την καρδιά και το αγγειακό σύστημα λοιπόν, ποια ηλικία θεωρείται κατάλληλη για να αρχίσει ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού, για τις καρδιαγγειακές νόσους;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα ίσως σας εκπλήξει. Σύμφωνα με τις κατευθηντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων (AAP), ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού (screening), για την υπερχοληστεριναιμία πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 2 ετών, με την θεραπεία να ξεκινά στα 8 έτη (και όχι νωρίτερα), για κάποιες ομάδες παιδιών.

Οι νέες κατευθηντήριες της AAP βασίστηκαν στα αποτελέσματα του CARDIAC Project. Το CARDIAC Project δεν ήταν καθόλου μικρή έρευνα. Οι ερευνητές πήραν το οικογενειακό ιστορικό καθώς και το λιπιδαιμικό προφίλ, 20.000 παιδιών της πέμπτης τάξης του δημοτικού στην πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια των Η.Π.Α. Αυτή η μελέτη διέφερε απο προγενέστερες στο ότι όλα τα παιδιά της πέμπτης τάξης ελέγχθηκαν για υπερχοληστεριναιμία ανεξαρτήτως αν άνηκαν στο προφίλ ασθενούς με προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι παράγοντες του προφίλ προδιάθεσης περιελάμβαναν οικογενειακό ιστορικό πρώιμης έναρξης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή δυσλιπιδαιμίες. Περίπου το 71% των μαθητών που ελέγχθηκαν, άνηκαν στο προφίλ προδιάθεσης, ενώ οι υπόλοιποι 5.798 μαθητές δεν είχαν καθόλου παράγοντες κινδύνου. Από το γκρούπ των μαθητών χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, οι ερευνητές βρήκαν 268 μαθητές με χοληστερόλη αρκετά υψηλή, έτσι ώστε να χρειαστεί να συστήσουν ιατρική παρέμβαση (π.χ. έναρξη θεραπείας με στατίνες). Σαν αποτέλεσμα της μελέτης , οι ερευνητές συστήνουν τον έλεγχο όλων των παιδιών ανεξάρτητα αν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Άλλες συστάσεις σχετικά με την χοληστερίνη και τα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Ο Μαζικός έλεγχος των παιδιών (screening) για χοληστερίνη να ξεκινά στην ηλικία των 2 (αλλά όχι αργότερα από τα 10 έτη), εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καπνίσματος, υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, παχυσαρκίας, δυσλιπιδαιμίας, ή πρόωρης καρδιακής προσβολής.
  • Η θεραπεία με στατίνες στα παιδιά να ξεκινά στην ηλικία των 8, για αυτά που έχουν την LDL χοληστερόλη (κακή χοληστερίνη) περισσότερο από 190 mg/dL. (Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή εάν συνυπάρχουν δύο άλλοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου το όριο αυτό πέφτει σε 160 mg/dL). Μερικοί συστήνουν ότι τα όρια αυτά πρέπει να είναι 110 mg/dL σε σχέση με τους συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, ειδικά της LDL (ή αλλιώς “κακής” χοληστερίνης), έχουν άμεσα σχετιστεί με την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης μπορούν να αντιμετωπιστούν με διάφορους τρόπους που ποικίλουν από αλλαγές στον τρόπο ζωής (όπως η δίαιτα, η σωστή διατροφή και η άσκηση) μέχρι την φαρμακευτική παρέμβαση – αρχικά με στατίνες. Η χρήση στατινών όμως δεν είναι άμοιρη αντιπαράθεσης, αφού αυτές έχουν σχετιστεί με αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως: η ναυτία, η χρόνια κόπωση, η ελάττωση των επιπέδων του συνενζύμου Q10 (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια αργότερα), μυαλγίες (πόνοι στους μύες) ή καταστροφή τους (η οποία μπορεί να γίνει μόνιμη), καρδιομυοπάθεια, και βλάβες στο συκώτι. Δεν ήταν σαφές στην έρευνα για αυτό το άρθρο, πόση έρευνα έχει γίνει σε σχέση με τη θεραπεία των παιδιών με στατίνες και τις παρενέργειες που μπορούν αυτές να προκαλέσουν.

Η καρδιακή νόσος είναι είναι μια κατάσταση της υγείας η οποία ακόμη, μπορεί και να ελέγχεται με ειδική δίαιτα, σωστή διατροφή και άσκηση. Ακριβώς όπως θα κάνατε για τον εαυτό σας, εάν ανησυχείτε για την υγεία της καρδιάς του παιδιού σας, σιγουρέψτε ότι κάνετε στο παιδί σας υγιεινή διατροφή η οποία π.χ. περιέχει ψάρι αλλά περιορίζει τα δημητριακά και τα σάκχαρα. Επίσης αναθεωρήστε τον χρόνο που αφήνετε τα παιδιά σας να είναι “κολλημένα” στην τηλεόραση, το iPod, το τηλέφωνο και άλλα ηλεκτρονικά μέσα, για χάρη μιας δραστηριότητας η οποία θα τα ξεκουνήσει από τον καναπέ ώστε να κινηθούν (ποδήλατο, κολύμβηση, τρέξιμο και παιχνίδι με άλλα παιδιά).

Εάν σας δημιουργηθούν ερωτήσεις σχετικές με τη καρδιαγγειακή νόσο και το πόσο αυτή σχετίζεται με το παιδί σας, ετοιμαστείτε στην επόμενη επίσκεψη στο γιατρό σας να τις απαντήσετε.

Πηγή: CorfuDoctor

Γιάννης Βιτουλαδίτης

Comments

comments