Καρκίνος του λάρυγγα

Ο λάρυγγας αποτελεί όργανο του αναπνευστικού συστήματος και συνέχεια του φάρυγγα, και βρίσκεται μέσα στο λαιμό.

 

The_larynx_labelled_2013_largeΟ λάρυγγας χρησιμεύει τόσο για την αναπνοή όσο και για την παραγωγή φωνής με τα 2 ζευγάρια των φωνητικών χορδών που υπάρχουν σε αυτό. Ο εκπνεόμενος αέρας θέτει σε παλμική κίνηση τις φωνητικές χορδές του λάρυγγα και παράγεται ήχος. Ο ήχος διαμορφώνεται σε έναρθρο λόγο στην στοματική κοιλότητα με την βοήθεια της γλώσσας, των δοντιών και των χειλιών. Στη συνέχεια του λάρυγγα είναι η τραχεία.

Ο καρκίνος του λάρυγγα αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και τον 11ο πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες. Είναι πιο συχνός στους άντρες, και η πιο συχνή ηλικία εμφάνισης είναι η 7η δεκαετία.
Ο πιο σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, και μερικές περιβαλλονδικόυς παράγοντες όπως η άσβεστος, και το θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Ο καρκίνος του λάρυγγα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του λάρυγγα.
Το πρώτο σύμπτωμα που πρέπει να μας οδηγούν στον ειδικό ιατρό, ωτορινολαρυγγολόγο είναι η αλλοίωση της φωνής. Σε κάθε περίπτωση βραχνάδας που επιμένει άνω των 3 εβδομάδων θα πρέπει να γίνει μία εξέταση που λέγεται λαρυγγοσκόπηση. Στην λαρυγγοσκόπηση ο ιατρός κοιτάζει το λάρυγγα με μία κάμερα την οποία την βάζει είτε από τη μύτη, είτε από το στόμα. Αποτελεί λίγα λεπτά, και είναι τελείως ανώδυνη.

Άλλα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, δυσκολία η πόνος στην κατάποση, αντανακλαστική ωταλγία, φαρυγγικό κομβίο και αιμόπτυση. Επίσης επίμονη διόγκωση τραχηλικών λεμφαδένων.

Η πρόγνωση εξαρτάται σε πόσο πρώιμο στάδιο ανακαλύπτεται το καρκίνωμα. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος, τοποθεσία, και από την γενική κατάσταση του ασθενεί, και αν υπάρχουν μεταστάσεις.

Η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική, μπορεί να γίνουν ακτινοβολείς, και χημειοθεραπεία η πιο συχνά συνδυασμός τους.

Comments

comments