Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος). Συμπτώματα και αντιμετώπιση.

Η κεφαλαλγία ή πονοκέφαλος είναι ένα από τα συχνότερα νευρολογικά συμπτώματα και όπως υποδηλώνει το όνομα πρόκειται για πόνο/άλγος στην περιοχή της κεφαλής και/ή του αυχένα.

Πονοκέφαλος ή κεφαλαλγία. συμπτώματα και αντιμετώπιση

Οι κεφαλαλγίες χωρίζονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι πρωτοπαθείς είναι καλοήθεις, επαναλαμβανόμενες κεφαλαλγίες που δεν σχετίζονται με υποβόσκουσες ασθένειες ή δομικές/ανατομικές βλάβες, όπως είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως, η ημικρανία κ.α, ενώ οι δευτεροπαθείς οφείλονται σε κάποια σαφή και αναγνωρίσιμη αιτία (π.χ όγκος, λοίμωξη του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ιγμορίτιδα κ.α).
Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες (είναι συντριπτικά πιο συχνές από τις δευτεροπαθείς (90% – 10%) και οι 2 πιο συχνές κεφαλαλγίες είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως και η ημικρανία.

Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) τύπου τάσεως:

Ο πιο συχνός τύπος κεφαλαλγίας. Μέσος όρος ηλικίας έναρξης τα 25-30 έτη με κορύφωση στις ηλικίες 30-39. Πιο συχνή κεφαλαλγία στις γυναίκες (αναλογία 5:4 με τους άντρες). Ο πόνος έχει εντόπιση αμφοτερόπλευρα κροταφικά ή μετωπιαία, ήπια ένταση, συσφιγκτικό/πιεστικό χαρακτήρα (“σαν βάρος ή σαν να σφίγγει το κεφάλι μια πρέσα”), δεν επιδεινώνεται από φυσική δραστηριότητα, δεν συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο, φωτοφοβία ή φωνοφοβία (ενόχληση από το φως ή από φωνές/φασαρία). Η διάρκεια του πόνου μπορεί να είναι από 30 λεπτά έως 7 ημέρες.
Ανάλογα με την συχνότητα των επεισοδίων μιλάμε για επεισοδιακή κεφαλαλγία τάσεως ή χρόνια (η φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι διαφορετική). Στην επεισοδιακή κεφαλαλγία χρησιμοποιούνται απλά ή μη στεροειδή αναλγητικά (ΜΣΑΦ) ενώ στην χρόνια η αγωγή διαφέρει σημαντικά (προφυλακτική αγωγή, χρήση φαρμάκων που ανήκουν στην κατηγορία των αντικαταθλιπτικών, όσο και αν ξενίζει αυτό).

Ημικρανία:

O δεύτερος πιο συχνός τύπος κεφαλαλγίας. Η ηλικία εμφάνισης είναι τα 15-20 έτη με κορύφωση στις ηλικίες 35-40. Πιο συχνή στις γυναίκες από τους άντρες (3:1). Ο πόνος έχει συνήθως ετερόπλευρη εντόπιση (αν και πολλές φορές μπορεί ο πόνος να αφορά ολόκληρο το κεφάλι), μέση ή μεγάλη ένταση, σφύζοντα χαρακτήρα, επιδεινώνεται με την φυσική δραστηριότητα, συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο, φωτοφοβία ή φωνοφοβία. Η διάρκεια του πόνου μπορεί να είναι από 4 έως 72 ώρες.

Η ημικρανία μπορεί να διαχωρισθεί σε ημικρανία χωρίς αύρα ή ημικρανία με αύρα όπου υπάρχουν διάφορα νευρολογικά συμπτώματα μικρής σχετικά διάρκειας (5-20 λεπτά) όπως διαταραχές της όρασης (ο ασθενής μπορεί να βλέπει λάμψεις, σχήματα ή θαμπά), διαταραχές στην αισθητικότητα (αιμωδίες/μουδιάσματα άκρων) ή διαταραχές στον λόγο. Μετά την αποδρομή αυτών των συμπτωμάτων ακολουθεί ο πόνος της ημικρανίας. Ανάλογα με την συχνότητα των επεισοδίων η θεραπεία είτε χορηγείται για την αντιμετώπιση των ημικρανικών κρίσεων ή δίνεται προληπτικά για την μείωση της συχνότητας και την δριμύτητα των επεισοδίων (αν δεν επιτευχθεί η εξάλειψή τους).

Διαβάστε επίσης το άρθρο “Πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) από κατάχρηση αναλγητικών”.

Comments

comments

One thought on “Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος). Συμπτώματα και αντιμετώπιση.

  1. Pingback: Πονοκέφαλος (κεφαλαλγία) από κατάχρηση αναλγητικών - MedTips

Comments are closed.