Μητρικός Θηλασμός: Νίκη για τη ζωή

Η Διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο. Στην Ελλάδα η Εβδομάδα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996. Το θέμα του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού: «Μητρικός θηλασμός: Νίκη για τη Ζωή».

μητρικός θηλασμός

Όλα τα παιδιά αξίζουν ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή τους και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το πετύχουν από το μητρικό θηλασμό.

Η απόλυτη υπεροχή του μητρικού γάλακτος έναντι οποιουδήποτε άλλου είναι απόλυτα καταξιωμένη. Εμπειρικά από τα πανάρχαια χρόνια και επιστημονικά τις τελευταίες δεκαετίες. Κάθε χρόνος που περνάει προσφέρει νέα επιστημονικά στοιχεία για την τελειότητα του μητρικού γάλακτος και είναι βέβαιο ότι η διαδικασία της αυξήσεως των επιστημονικά κατοχυρωμένων πλεονεκτημάτων του θα εξακολουθήσει στο διηνεκές.

Παρόλο που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πιστεύει στην υπεροχή του μητρικού θηλασμού, οι μητέρες που θηλάζουν τα βρέφη τους στη χώρα μας είναι ακόμα μειοψηφία. Είναι σαφές ότι δεν φθάνει η γνώση για να υιοθετηθεί η σωστή συμπεριφορά της μάνας προς το παιδί της, συμπεριφορά που θα αναγνωρίζει ότι το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα του νεογνού να τραφεί με το γάλα της μάνας του.

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Είναι αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας, δεν είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία στη ζωή της. Είναι η κατάληξη μιας σειράς μεταβολών του μαστού που αρχίζουν πριν εμφανιστεί η περίοδος. Ειδικές ουσίες που λέγονται ορμόνες και παράγονται στις ωοθήκες, είναι υπεύθυνες για τις μεταβολές αυτές και στην προετοιμασία του μαστού για τη σπουδαία λειτουργία παραγωγής γάλακτος. Από τη φύση, η θρέψη του παιδιού συνεχίζεται από τη μητέρα και μετά τη γέννησή του.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ: Αμέσως μετά τη γέννηση και την αποβολή του πλακούντα, αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος, με τη δράση δύο ορμονών, της προλακτίνης και της οκυτοκίνης. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση, που είναι ένας αδένας και βρίσκεται στον εγκέφαλο. Την εντολή όμως για το ξεκίνημα της παραγωγής του γάλακτος τη δίνει το μωρό με το θήλασμα.

  1. Με το θήλασμα του μωρού στέλνεται μήνυμα στον εγκέφαλο με τη νευρική οδό.
  2. 2. Από την υπόφυση ελευθερώνονται ορμόνες, προλακτίνη και οκυτοκίνη.
  3. Οι ορμόνες αυτές μεταφέρονται με το αίμα στο μαστό.
  4. Με την προλακτίνη παράγεται το γάλα στις κυψελίδες.
  5. Με την οκυτοκίνη προωθείται το γάλα στους γαλακτοφόρους πόρους και τη θηλή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό και όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό, τόσο πιο γρήγορα έρχεται το πύαρ και στη συνέχεια το κανονικό γάλα.

Όλες σχεδόν οι μητέρες είναι ικανές να θηλάσουν τα παιδιά τους και η φύση έχει προβλέψει ώστε η παραγωγή του μητρικού γάλακτος να είναι ανάλογη με τις ανάγκες τόσο του νεογέννητου, όσο και του βρέφους. Το μέγεθος του μαστού δεν έχει καμιά σχέση με την ικανότητα παραγωγής γάλακτος.

Η ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ: Το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο αναντικατάστατη τροφή, αλλά φάρμακο και προφύλαξη από πολλές αρρώστιες. Είναι το πρώτο ‘’εμβόλιο’’ του νεογνού. Τα παιδιά που θηλάζουν, αρρωσταίνουν λιγότερο. Μελέτες και έρευνες σε όλο τον κόσμο απέδειξαν ότι με το μητρικό γάλα ελαττώθηκε πολύ η νοσηρότητα και η θνησιμότητα των παιδιών. Το μητρικό γάλα δεν έχει μικρόβια, γιατί το παιδί το παίρνει απ’ ευθείας από το μαστό.

Δεν θέλει προετοιμασία. Είναι έτοιμο κάθε στιγμή που το χρειάζεται το μωρό στην κατάλληλη θερμοκρασία και αναλογία. Έχει ειδικές ουσίες που αποτελούν το αμυντικό σύστημα του γάλακτος και προφυλάσσουν το μωρό από πολλές αρρώστιες. Τα λευκώματα του μητρικού γάλακτος είναι ανώτερης βιολογικής αξίας. Τα λίπη του είναι ευκολοχώνευτα, γιατί κυριαρχούν τα ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Οι υδατάνθρακες του γυναικείου γάλακτος είναι μοναδικοί. Προσφέρουν ενέργεια αλλά παίζουν και σπουδαίο ρόλο στην προφύλαξη του παιδιού από αρρώστιες του εντέρου και στη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού του συστήματος.

Αλλεργικές εκδηλώσεις όπως το συνάχι, άσθμα, έκζεμα, διάρροιες είναι συγκριτικά πολύ λιγότερες σε παιδιά που θηλάζουν.

Τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι το γάλα των μητέρων που γεννούν πρόωρα, έχει σημαντικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα λευκωμάτων από το γάλα των μητέρων που γεννούν κανονικά.

Ο μητρικός θηλασμός σφυρηλατεί γερούς δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί. Την ώρα που το παιδί θηλάζει, δέχεται πολλά ερεθίσματα, εκτός από τις πολύτιμες ουσίες, έρχεται σε στενή επαφή με το δέρμα και τη ζεστασιά της μητέρας του, μυρίζει το μαστό της, ακούει τους χτύπους της καρδιάς της. Αλλά και η μητέρα που θηλάζει αισθάνεται ολοκληρωμένη!

ΝΕΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ: Εσείς που θέλετε να θηλάσετε, ξεκινήστε σωστά, με υπομονή και επιμονή. Μην παρασύρεστε από κανέναν. Μην επηρεάζεστε από ανεύθυνες και λαθεμένες συμβουλές. Φροντίστε να είστε ήρεμες και χαρούμενες. Το άγχος είναι από τους βασικούς παράγοντες μείωσης του γάλακτος σας. Ακόμη το μωρό σας επηρεάζεται από την ψυχική σας κατάσταση και διαμορφώνεται ανάλογα ο ψυχισμός του.

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ

  1. Το στήθος είναι ένα όργανο που παράγει γάλα και όχι ‘’αποθήκη’’ που περιμένετε να γεμίσει από το ένα γεύμα στο άλλο.
  2. Το γάλα παράγεται κυρίως την ώρα που θηλάζει το μωρό.
  3. Το μωρό σας θηλάζει όποτε θέλει και όσο θέλει.
  4. Τα συχνά και ακατάστατα γεύματα θα τακτοποιηθούν σε 6 περίπου εβδομάδες.
  5. Όταν θηλάζετε σωστά το γάλα σας είναι υπερεπαρκές για το παιδί σας.
  6. Δεν δίνετε χαμόμηλα ή ζαχαρόνερα.
  7. Δεν κάνετε δίαιτες αδυνατίσματος. Με το τέλος του θηλασμού θα χάσετε όλα τα επιπλέον κιλά που πήρατε κατά την εγκυμοσύνη.
  8. Προσπαθείτε να είστε ήρεμη και ξεκούραστη. Τις ώρες ησυχίας του μωρού σας αφιερώστε τες για δική σας ξεκούραση.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Ανησυχώ ότι με το θηλασμό θα χαλάσω το στήθος μου.

Είναι λάθος. Με το τέλος του θηλασμού, το στήθος παίρνει το σχήμα και το μέγεθος που είχε πριν. Άλλωστε κατά την εγκυμοσύνη, το στήθος μεγαλώνει και κρεμάει είτε θηλάσει η μητέρα είτε όχι. Ακόμη, ο θηλασμός προστατεύει το μαστό από τον καρκίνο του μαστού. Μελέτες έδειξαν ότι προσβάλλονται σε μεγαλύτερο ποσοστό μαστοί που δεν θηλάστηκαν.

Ανησυχώ γιατί στο πρώτο μου παιδί το γάλα μου κόπηκε γρήγορα.

Όταν θηλάζετε σωστά, το γάλα δεν κόβεται, γιατί ο θηλασμός υπακούει στο νόμο ζήτηση – προσφορά. Από εσάς εξαρτάται να διατηρήσετε το θηλασμό όσο χρόνο θέλετε. Η λύση είναι απλή: κάθε φορά που πεινάει το μωρό σας δώστε του ΜΟΝΟ το γάλα σας. Μη σας πιάνει άγχος και μη στενοχωριέστε.

Το μωρό μου είναι 3 μηνών. Δεν είχα κανένα πρόβλημα με το θηλασμό. Τώρα όμως, κάθε φορά που θηλάζει, κλαίει, αφήνει το μαστό και μου δίνει την εντύπωση ότι ψάχνει και δεν βρίσκει γάλα.

Μην ανησυχείτε καθόλου και μη βιαστείτε να βάλετε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών, γύρω στο τρίτο με τέταρτο μήνα, εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο. Αφήστε το ελεύθερο να φάει όποτε θέλει, μην το πιέζετε. Αυτή η κατάσταση κρατά λίγες ημέρες και το μωρό σας ξαναβρίσκει το πρόγραμμά του. Το ίδιο συμβαίνει πάλι σε μικρό ποσοστό παιδιών, όταν έρθει περίοδος στη μητέρα. Την πρώτη μέρα κάθε περιόδου.

Όταν θηλάζω, αισθάνομαι κάψιμο και πόνο στο στήθος μου και στην κοιλιά μου και ανησυχώ.

Μην ανησυχείτε. Αυτό συμβαίνει τις πρώτες εβδομάδες. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Με τον θηλασμό ελευθερώνεται μια ορμόνη, η οκυτοκίνη που κάνει συσπάσεις στις μυϊκές ίνες των κυψελίδων και των γαλακτοφόρων πόρων για να προωθηθεί το γάλα. Γι’ αυτό αισθάνεστε πόνο και κάψιμο στο στήθος. Οι ίδιες συσπάσεις γίνονται και στη μήτρα σας και πονά η κοιλιά σας. Με τις συσπάσεις όμως αυτές, η μήτρα σας παίρνει τη θέση και το μέγεθος που είχε πριν την εγκυμοσύνη.

Όταν κάνω έρωτα, τρέχει από το στήθος μου γάλα.

Μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κατά την ώρα του οργασμού παράγεται οκυτοκίνη, που όπως είπαμε, είναι υπεύθυνη ορμόνη για τη ροή γάλακτος. Η λύση απλή. Θηλάστε πρώτα το μωρό σας και μετά κάνετε έρωτα.

Πόσο καιρό θα θηλάσω και πότε θα αρχίσω να δίνω στο μωρό μου στερεές τροφές;

Σε όλο τον κόσμο είναι παραδεκτό ότι τουλάχιστον τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του το βρέφος πρέπει να παίρνει ΜΟΝΟ το γάλα της μητέρας του. Αν αισθάνεστε ευτυχισμένη με το θηλασμό μπορείτε να τον συνεχίσετε. Μετά τον έκτο μήνα όμως, πρέπει να δώσετε κι άλλες τροφές στο μωρό σας.

Πως θα τελειώσω το θηλασμό;

Όταν μετά τον έκτο μήνα αρχίσετε να δίνετε και άλλες τροφές στο μωρό σας, προοδευτικά θα γίνει αντικατάσταση γευμάτων θηλασμού με τις καινούριες τροφές. Έτσι, μια και θα θηλάζετε αραιότερα θα έχετε λιγότερο γάλα. Μεγαλώνοντας το μωρό σας θα θηλάζει πρωί και βράδυ. Στο χρόνο αν δε θέλετε να συνεχίσετε, αντικαταστήστε πρώτα το βραδινό και μετά το πρωινό θηλασμό με γάλα αγελάδας φρέσκο παστεριωμένο ή EVAPORE. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει το γάλα σας και θα τελειώσει ανώδυνα ο θηλασμός.

Η μητρότητα όπως και η πατρότητα δεν είναι επάγγελμα.

Είναι ένας ρόλος που μαθαίνεται καθώς βιώνεται. Μην ψάχνετε για μαγικές συμβουλές. Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και όλα θα πάνε καλά.

Μη σας καταβάλλει το άγχος.

Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να εγκαταλείψετε το φυσικό θηλασμό για τον τεχνητό, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως ελπίζατε και πραγματικά δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές γι’ αυτό. Η καλύτερη επιλογή σας θα είναι αυτή που θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και που θα λειτουργήσει καλύτερα για σας και την οικογένειά σας.

Ευάγγελος Μιχαήλ

Comments

comments