Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας-10 Οκτωβρίου 2014 “Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια”

Κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και στην προώθηση θεμάτων ψυχικής υγείας με σκοπό να μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά για τις ψυχικές ασθένειες, τη θεραπεία και τη πρόληψη τους που είναι πλέον διαθέσιμα σε όλους μας. Το θέμα για το 2014 είναι «Ζώντας με τη Σχιζοφρένεια».

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική νόσος που καθιστά δύσκολη τη διάκριση μεταξύ του πραγματικού και του μη πραγματικού, επηρεάζει τον τρόπο που ένα πρόσωπο αισθάνεται, ενεργεί, σκέφτεται, και βλέπει τον κόσμο. Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, συχνά μια σημαντική απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Μπορούν να δουν ή να ακούσουν πράγματα που δεν υπάρχουν,  και ο τρόπος ομιλίας τους μπορεί να βρίσκεται σε σύγχυση. Πιστεύουν ότι οι άλλοι προσπαθούν να τους βλάψουν, ή αισθάνονται συνεχώς ότι κάποιος τους παρακολουθεί. Με μια τέτοια θολή γραμμή μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, η σχιζοφρένεια καθιστά δύσκολη την διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Σε απάντηση, οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια παρουσιάζουν κοινωνική απόσυρση ή δρουν με φόβο και σύγχυση.

Οι περισσότερες περιπτώσεις σχιζοφρένειας εμφανίζονται στο τέλος της εφηβείας ή την πρώιμη ενήλικη ζωή. Ωστόσο, η σχιζοφρένεια μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά στη μέση ηλικία ή ακόμη και αργότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η σχιζοφρένεια μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα μικρά παιδιά και τους εφήβους, αν και τα συμπτώματα είναι ελαφρώς διαφορετικά.

Παρά το γεγονός ότι η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια νόσος, υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια. Με υποστήριξη, φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία, πολλοί άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι σε θέση να λειτουργούν ανεξάρτητα και να έχουν μια ικανοποιητική ζωή. Ωστόσο, οι προοπτικές είναι καλύτερες όταν η σχιζοφρένεια μπορεί να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα. Εάν εντοπίσετε τα σημάδια και τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και ζητήσετε βοήθεια χωρίς καθυστέρηση, τότε εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορείτε να επωφεληθείτε από τις πολλές διαθέσιμες θεραπείες και να αυξήσετε τις πιθανότητες ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης “Τα πρώτα συμπτώματα της σχιζοφρένειας” από την Άντζελα Κρητικού

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments