Πώς θα απαλλαγείτε από τις κακές συνήθειες

Αρχή της νέας χρονιάς και, παραδοσιακά, επιθυμούμε όλοι να κάνουμε μια καινούρια αρχή και να κόψουμε τις κακές μας συνήθειες.Πριν όμως παρορμητικά πάρουμε όλες εκείνες τις γενναίες αποφάσεις που συνήθως δεν κρατάνε πάνω από λίγους μήνες στην καλύτερη περίπτωση, ας κάτσουμε λίγο να σκεφτούμε.

Γιατί μια συνήθεια χαρακτηρίζεται ως κακή;

Ο πρώτος λόγος που μας έρχεται στο μυαλό, είναι γιατί κάνει κακό στην υγεία μας. Κάπνισμα, παχυσαρκία, αλκοόλ, μας βλάπτουν.Όμως υπάρχει και ένας άλλος λόγος, πιο δύσκολος στο να τον καταλάβουμε αλλά το ίδιο σημαντικός.Οι κακές συνήθειες είναι ένα καμουφλάζ, ένας τρόπος για να αγνοήσουμε τις βαθύτερες ανάγκες του εαυτού μας. Βολευόμαστε με τις κακές συνήθειες γιατί είναι ένας γρήγορος τρόπος να ικανοποιούμε μια επιθυμία μας. Ωστόσο, είναι μία ψεύτικη ικανοποίηση και χαρά.Θυμηθείτε το τελευταίο τσιγάρο που καπνίσατε. Σας πρόσφερε αλήθεια καμία χαρά και ικανοποίηση; Ή απλά ανακούφισε μια μεγάλη ένταση;

Γνωρίζετε εκείνο το παλιό γνωμικό “δεν υπάρχει δε μπορώ, υπάρχει δε θέλω”; Τίποτα πιο αληθινό από αυτό.Όλοι μπορούμε να κόψουμε τις κακές συνήθειες, άμεσα. Και μπορούμε να τις κόψουμε γιατί δεν είναι αναγκαίες για την επιβίωσή μας. Μπορούμε μια χαρά να επιβιώσουμε χωρίς να καπνίζουμε, χωρίς να πίνουμε αλκοόλ και χωρίς να τρώμε υπερβολικά. Όμως, χωρίς αυτές τις “τεχνητές απολαύσεις”, η ζωή μας ξαφνικά χάνει το νόημά της. Αν δεν δίνουμε στον εαυτό μας αυτές τις ψεύτικες απολαύσεις, θα πρέπει να του προσφέρουμε κάποιες αληθινές και αυτές θέλουν κούραση, ψάξιμο με άλλα λόγια, ξεβόλεμα.Η διακοπή των κακών μας συνηθειών μας φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας . Με κάποιο άλλο τρόπο θα πρέπει να τον διαχειριστούμε και να τον ευχαριστήσουμε

Πριν πάρετε λοιπόν την απόφαση να κόψετε μια κακή συνήθεια, παρακολουθείστε την προσεκτικά.

  • Γιατί το κάνετε; Πότε το κάνετε;
  • Με ποιόν το κάνετε;
  • Τι νοιώθετε πριν;
  • Τι νοιώθετε μετά;
  • Ποια είναι η ικανοποίηση που σας προσφέρει;

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε την ανάγκη να κάνετε αυτή την κακή συνήθεια, μην προσπαθήσετε να τη σταματήσετε , απλά καθυστερείστε την λίγο, παρατηρείστε την, προσπαθείστε να την κατανοήσετε. Όταν βρισκόσαστε σε αυτό το στάδιο της έντασης, που μια κακή συνήθεια απαιτεί από σας να την ικανοποιήσετε, προσπαθείστε να βρείτε τι άλλο θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή να σας ευχαριστήσει.

Μπορεί να βρείτε πάρα πολλά πράγματα που ίσως να σας ευχαριστούν. Μπορεί όμως να μη βρείτε τίποτα. Η ζωή ξαφνικά μοιάζει έρημη και ανούσια. Αυτή είναι μια πολύ σκληρή στιγμή και ένα συναίσθημα βασανιστικό που δύσκολα αντέχεται. Η πιο εύκολη λύση μοιάζει η προσφυγή στην κακή συνήθεια και το τέλος αυτής της φοβερής έντασης.

Αν όμως καταφέρετε να αντέξετε την ένταση, έστω για λίγο, μπορεί να ανακαλύψετε πολλά πράγματα για τον εαυτό σας.

  • Μπορεί να ανακαλύψετε ότι η δουλειά σας είναι αφόρητη .Μπορεί να είναι ανιαρή ή να σας δημιουργεί αβάσταχτο άγχος.
  • Μπορεί να δείτε ότι είσαστε μέσα σε μία σχέση που δε σας ικανοποιεί αλλά τρέμετε μπροστά στην ιδέα μιας αλλαγής.
  • Μπορεί να αισθανθείτε ότι δε σας ευχαριστεί ο εαυτός σας, ότι το παντελόνι σας σφίγγει στην παχουλή σας μέση και τα μαλλιά σας είναι χτενισμένα με ένα τρόπο που δε σας αρέσει.
  • Μπορεί να νιώσετε στο πετσί σας όλες τις εκκρεμότητες που σας τριγυρίζουν και όλες τις ανασφαλείς της ζωής που δεν μπορείτε να ελέγξετε
  • Μπορεί να διαπιστώσετε με τρόμο ότι η ζωή είναι σκληρή και το τέλος της είναι ο θάνατος, των αγαπημένων σας και ο δικός σας.

Αν όμως βρείτε το κουράγιο να τα αντέξετε όλα αυτά και δεν καταφύγετε στην ανακούφιση της κακής συνήθειας, μπορεί να ανακαλύψετε κι άλλα.

  • Ότι η ζωή έχει ατέλειωτες καλές στιγμές και απολαύσεις, ότι είστε ένα άτομο με δύναμη και ότι μπορείτε και έχετε το δικαίωμα να κάνετε ότι θέλετε.
  • Ότι η ζωή σας ανήκει και μπορείτε να τη διαχειριστείτε όπως επιθυμείτε.
  • Ότι μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα ,όχι αύριο, να φτιάξετε τη ζωή που πραγματικά σας ικανοποιεί. Να κάνετε μικρές αλλαγές που θα σας οδηγήσουν στη μεγάλη αλλαγή και στον άνθρωπο που πραγματικά θέλετε να είστε.

Μην ενδώσετε στην κακή συνήθεια. Σηκωθείτε από εκεί που βρίσκεστε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και κοιτάξτε τον κόσμο με άλλο μάτι.

Μην καταδεχτείτε να κάνετε το εύκολο, ένα ακόμη τσιγάρο, μια σοκολάτα, ένα άσκοπο σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Κάντε το διαφορετικό, κάντε το τώρα και δείτε με ένα μαγικό τρόπο, τη ζωή σας να αλλάζει. Ίσως νιώσετε άβολα, αμήχανα, γεμάτοι άγχος, όμως αυτή η δύσκολη ψυχική κατάσταση είναι η αφετηρία και αν φερθείτε με κουράγιο και αποφασιστικότητα, αυτή η νέα χρονιά θα είναι η χρονιά της αλλαγής, της ανακάλυψης , της δημιουργίας ενός νέου, καλύτερου εαυτού.

Τατιάνα Σπίγγου

Comments

comments