Πώς να εξηγήσουμε στα παιδιά μας την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη

Τις ημέρες των Χριστουγέννων, σχεδόν παντού υπάρχει ένας Άγιος Βασίλης. Τα παιδιά χαίρονται βλέποντας τόσους πολλούς γύρω τους, από την άλλη όμως γεννιούνται ερωτήματα όπως, “πώς γίνεται να υπάρχουν τόσοι πολλοί”, “ποιός είναι ο αληθινός”. Όταν η επίφοβη μέρα φτάνει και το παιδί σας ρωτάει: “Είναι ο Άγιος Βασίλης αληθινός;;” κι εσείς καλείστε να απαντήσετε…

Δυστυχώς, η αποκάλυψη της ύπαρξης του Άι Βασίλη είναι ένα δύσκολο βήμα για τους γονείς έτσι ώστε να εξηγήσουν στα παιδιά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που συμβαίνει χωρίς να τα πληγώσει, δεν υπάρχει όμως ένας και συγκεκριμένος απόλυτος τρόπος για να το κάνετε.

Μερικά όμως μικρά πρακτικά βήματα για να το χειριστείτε είναι τα εξής:

1. Αρχικά, ρωτήστε το παιδί σας τί ώθησε το ερώτημά τους. Πού το άκουσαν, ίσως να άκουσαν κάτι από τα υπόλοιπα παιδιά αλλά ίσως και κάποιο μέρος της ιστορίας να μην τους φαίνεται και τόσο λογικό. Αν συμβαίνει το 2ο, τότε αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο για την κριτική σκέψη του παιδιού.

2. Ρωτήστε το παιδί σας να σας πει τι πιστεύει το ίδιο. Με αυτή την ερώτηση θα καταλάβετε αν το παιδί είναι έτοιμο να μάθει την αλήθεια ή όχι. Αν το παιδί εξακολουθεί να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, παρά τις όποιες αμφιβολίες δεν είναι ακόμα έτοιμο να ακούσει την αλήθεια.

3. Πείτε την αλήθεια, όπως σας βολεύει, ανάλογα με το παιδί. Εάν το παιδί σας είναι έτοιμο να ακούσει την αλήθεια υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το διαχειριστείτε. Μπορείτε να του εξηγήσετε για τους μύθους λέγοντάς του ότι η ύπαρξη του Άι Βασίλη ανήκει και αυτή σε ένα από τα ωραία βιβλία που βρίσκονται στην βιβλιοθήκη σας. Εξηγήστε του ότι ο Άγιος Βασίλης ενσαρκώνει το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι τόσο σημαντική για όλους και γι ‘αυτό το συγκεκριμένο παραμύθι ζωντανεύει σε σύγκριση με τα άλλα, γιατί μας συνεπαίρνει η όλη μαγεία.

4. Για όλους μας ο Άγιος Βασίλης υπήρξε αληθινός κάποια στιγμή. Εξηγήστε του ότι όλοι οι άνθρωποι ακόμα και εσείς κάποτε πιστεύατε στην ύπαρξη του Άι Βασίλη. Μην το αφήσετε να πιστεύει ότι μόνο αυτό πίστευε και ξαφνικά έμαθε την αλήθεια.

 

 

Μαριλένα Κιτσάκη

Comments

comments