Τι είναι η Γεμμοθεραπεία

Η Γεμμοθεραπεία με τη βαθιά αποτοξίνωση που ανοίγει το δρόμο για καλύτερη απόδοση και χρησιμοποίηση άλλων θεραπευτικών μεθόδων, είτε πρόκειται για ομοιοπαθητική είτε για συμβατική ιατρική, επειδή καθαρίζει τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο.

gemmotherapy (1)Καμία θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική αν λαμβάνει χώρα σε ένα τοξικό κυτταρικό περιβάλλον. Λαμβάνοντας υπόψη τον τοξικό «βομβαρδισμό» που δέχονται καθημερινά τα κύτταρά μας από το περιβάλλον, είναι φανερό πόσο απαραίτητη είναι η εφαρμογή της.
«Υπάρχουν διαφορετικές δυνάμεις στις γέμμες, στα φύλλα, στα μπουμπούκια, στα άγουρα φρούτα, στα ώριμα φρούτα. Επομένως πρέπει να δίνουμε προσοχή από το πρώτο βλαστάρι μέχρι και το τελευταίο, γιατί έτσι είναι η φύση. Υπάρχει διαφορετική ωρίμανση στα βλαστάρια, στα κοτσάνια, στα φύλλα στα άνθη, στα φρούτα» Παράκελσος
Ο τρόπος επίδρασης της γεμμοθεραπείας είναι ολιστικός, επηρεάζοντας ολόκληρο τον οργανισμό. Έτσι βοηθά στον αυτοκαθαρισμό των κυττάρων, ρυθμίζει την υπόφυση και τα επινεφρίδια, επιτρέποντας την ομαλή ροή ενέργειας μέσα στον οργανισμό, αλλά και την καλή λειτουργία όλων των ορμονών. Επίσης ρυθμίζει την παραγωγή φυσικής κορτιζόνης – ευεργετικής για την υγεία- και την προσαρμογή στο περιβάλλον εντός και εκτός.

Ρυθμίζει το νευρικό, το ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό να ανακτήσει τη χαμένη φρεσκάδα του στο σύνολο των λειτουργιών του, βοηθά τα απεκκριτικά όργανα (συκώτι, νεφρά, παχύ έντερο, δέρμα, λεμφικό σύστημα) ώστε να δουλεύουν σωστά και να καθαρίζουν τον οργανισμό και βοηθά επίσης τον συνδετικό ιστό ο οποίος στηρίζει και συνδέει τα κύτταρα. Ακόμη, εμποδίζει την καταστροφή των γονιδίων και προλαμβάνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο.

Μερικές από τις ενδείξεις για την εφαρμογή της γεμμοθεραπείας είναι οι ακόλουθες:

  • Άγχος, νευραλγίες, αϋπνίες
  • Χρόνιοι ρευματισμοί, ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Γενική τόνωση, ενέργεια
  • Ψωρίαση, ξηρό δέρμα
  • Κεφαλαλγίες, ημικρανία
  • Υψηλή χοληστερόλη, τριγλυκερίδια
  • Υπέρταση ή υπόταση, αρτηριοσκλήρυνση
  • Διατροφή-παχυσαρκία, βουλιμία, γενική διέγερση και τόνωση του μεταβολισμού
  • Ακμή, έκζεμα, κυτταρίτιδα

Η εφαρμογή της Γεμμοθεραπείας είναι ακίνδυνη και ασφαλής αν γίνεται σωστά και τα αποτελέσματα της φθάνουν και αγγίζουν τα όρια του θαυματουργού.

Μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία είτε συμβατική είτε συμπληρωματική /εναλλακτική, ενώ η δράση της αναστέλλεται με την ταυτόχρονη λήψη κορτιζόνης. Σε επόμενα τεύχη θα γίνει λεπτομερής παρουσίαση όλων των γεμμοθεραπευτικών φαρμάκων με τις ενδείξεις τους.

Συστατικά των Γεμμοθεραπευτικών φυτών: Πριν την παρουσίαση των γεμμοθεραπευτικών σκευασμάτων ας δούμε τι αποκαλύπτει η χημική ανάλυση για τα φυτά που χρησιμοποιούνται στην γεμμοθεραπεία. Τα φυτά που χρησιμοποιούνται στην γεμμοθεραπεία αποτελούνται από τα ακόλουθα συστατικά στοιχεία:

Ανθρακινόνες, ουσίες που έχουν γενικά υπακτικές ιδιότητες καθώς επίσης και λιποδιαλυτικές ιδιότητες στο σώμα

Μπετουλίνη με ιδιότητες κατά των ιών και αντι – φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κουμαρίνες που δρούν σαν πρόδρομοι μερικών αντιπηκτικών

Ερικοδίνη η οποία είναι ένα ισχυρό αντισηπτικό και διουρητικό αλκαλοειδές

Φλαβονειδή , γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και για την δράση τους στα αγγεία και κυκλοφορικό , έχουν επίσης διουρητικές ιδιότητες

Γάμμα λινολενικό οξύ το οποίο είναι ένα απαραίτητο ωμέγα 6 λιπαρό οξύ.

Γλυκοσίδια στοιχεία παρόμοια με την γλυκόζη και που συχνά έχουν ένα καταπραυιντικό απότέλεσμα στην καρδιά και τους πνεύμονες

Juglones με ιδιότητες κατά των μυκητών και με αντιβιοτικές ιδιότητες

Λιγνάνες που έχουν ίδιες ιδιότητες με τα οιστρογόνα και δρουν σαν αντιοξειδωτικά.

Mucilages & Gums που είναι προικισμένα με καταπραυιντικές ιδιότητες και βοηθούν την διαδικασία επούλωσης.

Ναφθοκινόνες που έχουν υπακτικές ιδιότητες όπως οι ανθρακινόνες

Σαπονίνες ουσίες που μαλακώνουν το δέρμα όταν έλθουν σε επαφή με το νερό.

Ταννίνες με αντι φλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες

Τερπίνες που είναι συστατικά των απαραίτητων ελαίων των φυτών

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορούν να βρεθούν στα περισσότερα φυτά.

Κάθε φυτό αποτελείται από μια σειρά στοιχείων. Κάθε φυτό οφείλει τις ιδιότητές του και την μοναδική του ταυτότητα με το τρόπο που αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται και δρουν μεταξύ τους.

Η χρήση των γεμμοθεραπευτικών λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη εις την φυτοθεραπευτική και ομοιοπαθητική ιατρική. Συχνά χρησιμοποιούνται τα γεμμοθεραπευτικά σαν αποτοξινοτικά πριν την ομοιοπαθητική θεραπεία η ακόμη και σαν συμπληρωτικά στην ίδια την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Ο όρος «παροχέτευση-αποτοξίνωση» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ελβετό γιατρό Nebel, για να δείξει την φυγοκεντρική δράση διαφόρων ουσιών, οι οποίες θα παροχέτευαν τις τοξίνες που υπάρχουν στον οργανισμό σε συγκεκριμένα όργανα ή ιστούς (νεφρά, ήπαρ, δέρμα) με απεκκριτική δράση και ιδιότητα. Φαίνεται πως σε αυτήν την ιδιότητα των γεμμοθεραπευτικών είναι δυνατόν να περιορίσουμε ή ακόμη και να αποφύγουμε την επιδείνωση, ίσως και πολύ ισχυρή, μιας πάθησης στην αρχή μιας ομοιοπαθητικής θεραπείας.

Γεμμοθεραπεία Ώρα για Αποτοξίνωση, Ανάκτηση Ενέργειας και Ξανάνιωμα

Η παροχέτευση-αποτοξίνωση είναι δυο τύπων: «ειδική» και «μη ειδική». Η ειδική παίζει ένα συμπληρωματικό ρόλο έναντι άλλων θεραπειών για μια συγκεκριμένη πάθηση. Μπορεί να προηγηθεί της κύριας θεραπείας για 1-2 μήνες, μπορεί να είναι ταυτόχρονη η να ακολουθήσει για μερικές εβδομάδες την κυρίως θεραπεία που μπορεί να είναι ομοιοπαθητική η κάποια άλλη μέθοδος.

Η μη ειδική έχει τον σκοπό να προκαλέσει έξαρση των απεκκριτικών λειτουργιών, χωρίς να έχει ειδική θεραπευτική ιδιότητα. Γενικώς μπορούμε να επιτύχουμε μια μη ειδική αποτοξίνωση στο επίπεδο διαφόρων απεκκριτικών οργάνων, χορηγώντας 2-3 φυτικά συμπλέγματα. Ένα παράδειγμα αυτού του τύπου αποτοξίνωσης είναι η ανοιξιάτικη η περιοδική αποτοξινωτικη θεραπεία.

Διαρκεί περίπου 40 μέρες και αρχίζει στις αρχές της άνοιξης. Συνήθως συνδυάζεται ένα φυτοθεραπευτικό με ηπατική δράση (Taraxacum, Cynara…Ραδίκι, αγκινάρα…)και ένα γεμμοθεραπευτικό με δερματική η νεφρική δράση (Λέμφος βετούλης).

Η ομοιοπαθητική είναι η κλινική εφαρμογή του «νόμου των ομοίων», ο οποίος καθορίζει την παράλληλο δράση που υπάρχει ανάμεσα στην τοξικολογική ισχύ μιας ουσίας και την θεραπευτική ισχύ της ίδιας ουσίας. «Κάθε ουσία, ικανή να προκαλέσει σε τοξικές δόσεις, συμπτώματα σε ένα υγιή άτομο, μπορεί, να θεραπεύσει σε απειροελάχιστη δόση τα ίδια συμπτώματα σε έναν άρρωστο»

Για παράδειγμα, ο κάθε ένας από εμάς, γνωρίζει τα αποτελέσματα από την κατάχρηση του καφέ υπέρ διέγερση του νευρικού συστήματος και αϋπνία. Με βάση την αρχή της ομοιοπαθητικής, το καλλίτερο αντίδοτο κατά της κατάχρησης του καφέ και της καφεΐνης είναι ο ίδιος ο καφές, χορηγούμενη σε απειροελάχιστη δόση.

Ένα άλλο παράδειγμα: όταν καθαρίζετε ένα κρεμμύδι, τα μάτια σας δακρύζουν και αρχίζουν να τρέχουν. Το κρεμμύδι σε απειροελάχιστες δόσεις, είναι το ίαμα των εκδηλώσεων μιας αλλεργικής επιπεφυκίτιδας και αλλεργικής ρινίτιδας.

Η κανθαρίδα (Cantharis), έντομο, γνωστό από τους αρχαίους χρόνους για τις αφροδισιακές του ιδιότητες, σε τοξικές δόσεις προκαλεί μια ισχυρή λοίμωξη και φλεγμονή των ουροφόρων οδών. Σε απειροελάχιστες δόσεις θεραπεύει την αιμορραγική κυστίτιδα. Εξ ου και το Ιπποκρατικό αφόρισμα: «Οι ίδιες ουσίες που προκάλεσαν την αρρώστια μπορούν και να την θεραπεύσουν».

Παρομοίως, το τσίμπημα της μέλισσας, εξαιτίας του δηλητηρίου, προκαλεί την εμφάνιση πρηξίματος, οιδήματος, κοκκινίλας, κνησμού και τσούξιμο, συμπτώματα που καλυτερεύουν με την εφαρμογή κρύου νερού. Το ίδιο δηλητήριο, σε απειροελάχιστες δόσεις, μπορεί να θεραπεύσει κάθε τύπο δερματικών παθήσεων που παρουσιάζουν τα πάρα πάνω συμπτώματα και που καλυτερεύουν με το κρύο νερό, όπως έκζεμα, κνίδωση, ή ηλιακό ερύθημα.

Με ένα τηλεσκόπιο που κοιτάζει στο μακρύ παρελθόν, ανακαλύπτουμε την εικόνα τριών λαμπρών προσωπικοτήτων: Ιπποκράτης, Παράκελσος και Χάνεμαν (Ηahnemann). Ο πρώτος ορίζοντας εις τον οποίον εμφανίζεται η ιδέα του νόμου των ομοίων και επομένως η ομοιοπαθητική στην πιο απλή της μορφή, είναι ο ορίζοντας του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του τρίτου π.κ.ε. αιώνα, εις τον οποίον δρα ο Ιπποκράτης και ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης

Σπύρος Μπαλής, Διαιτολόγος / Γεμμοθεραπευτής
Δημ. Καββάδα 4 (Λαΐκή αγορά) Κέρκυρα 49100
+302661036480  +306932537262
email:balisdiet@yahoo.gr
Skype: SPYROS BALIS


Βιβλιογραφία:
1. Δρ.Τάσος Βαρθολομαίος, Συμπληρωματική Ιατρική, Θεωρία και κλινική Πράξη, University studio Press, 2003

2. Roger Halfon Gemmotherapy, The science of healing with plant stem cells, Healing Arts Press, 2010
3.Dr J . Rosencwajg, Dynamic Gemmotherapy, 2nd edition, 2008

4. Dr Marcus Greaves, Gemmotherapy and Oligotherapy: Regenerators of Dying Intoxicated Cells

Comments

comments