Τι είναι τα superfoods;

Τα superfoods (υπερτροφές στα Ελληνικά) είναι τροφές με συμπυκνωμένα θρεπτικές ουσίες, δηλαδή σε μικρές ποσότητες περιλαμβάνουν πολλά ευεργετικά συστατικά, τα οποία είναι εύκολα απορροφήσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό, και έτσι μπορούν συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία του ατόμου.

superfoods
Τα superfoods δεν είναι σπάνιες τροφές, αλλά συνηθισμένες τροφές που χρησιμοποιούνταν στα παλιότερα χρόνια για την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.

Οι υπερτροφές είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές και πολλές άλλες φυτοχημικές ουσίες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, όπου καταστρέφουν τα κύτταρα στον οργανισμό μας. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από τις συνηθισμένες βιολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό, καθώς και από το κάπνισμα, το άγχος και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Είναι καλό να συμπεριλάβουμε τις υπερτροφές στη διατροφή μας σε συνδυασμό όμως με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση μιας υπερτροφής στα πλαίσια μιας μη ισορροπημένης διατροφής δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπερτροφές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα. Επίσης, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και την επεξεργασία της υπερτροφής. Μπορεί η υπερτροφή στην ανεπεξέργαστη μορφή της να περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών, αλλά η επεξεργασία της τροφής αυτής να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των συστατικών αυτών. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα σε πολλά έτοιμα ροφήματα πράσινου τσαγιού.

Τα πιο δημοφιλή superfood είναι: αγκινάρα, αμάρανθος, βρώμη, γιαούρτι, κανέλα, κινόα, κουκουρμάς, λιναρόσπορο, διάφοροι τύποι μούρων, μπρόκολο, όσπρια, ρόδι, σπανάκι, σπόροι chia, μαύρη σταφίδα, τσάι, φαγόπυρο, ψάρι, ωμοί ξηροί καρποί, χόρτα.

Συμπέρασμα:

Η ισορροπημένη κατανάλωση μιας υπερτροφής μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία και ευεξία του ατόμου, με την προϋπόθεση ότι η κατανάλωσή της γίνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, καθώς και με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Εξάλλου το αρχαίο ρητό: «Παν μέτρον άριστο» ισχύει σε όλα τα πράγματα.

Comments

comments

One thought on “Τι είναι τα superfoods;

  1. Pingback: Διατροφή | Superfoods: όχι και τόσο super τελικά!

Comments are closed.