Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς όταν καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι εξαρτημένο από το διαδίκτυο;

 

Αναγνωρίστε το πρόβλημα

Όταν υπάρχουν και οι δύο γονείς στο σπίτι είναι απαραίτητο να ακολουθούν κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του θέματος. Ως γονείς είναι σημαντικό ο καθένας ξεχωριστά να κατανοήσει πόσο σοβαρό είναι το θέμα και να συμφωνήσετε σε κοινούς στόχους. Συζητήστε για αυτήν την κατάσταση μαζί και εάν είναι απαραίτητο συμβιβαστείτε σε επιθυμητούς στόχους έτσι ώστε όταν προσεγγίσετε το παιδί σας να συμφωνείτε σε αυτά που θα προτείνετε. Εάν δεν έχετε κάνει μία συζήτηση εκ των προτέρων τότε το παιδί σας θα ακούσει έναν από τους δύο σας (αυτόν που θα είναι πιο κοντά σε αυτά που πιστεύει) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ρήξη μεταξύ σας ως ζευγάρι και η συζήτηση να μην έχει θετικά αποτελέσματα.

Σε μονογονεϊκή οικογένεια, ο γονέας είναι καλό να αφιερώσει κάποιο χρόνο για να σκεφτεί τι είναι αναγκαίο να ειπωθεί και να προετοιμαστεί για οποιαδήποτε συναισθηματική αντίδραση του παιδιού του. ‘Ένας/μια έφηβος που είναι εξαρτημένος/η από το διαδίκτυο ή βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξαρτηθεί θα αισθανθεί μεγάλη απειλή από την ιδέα ότι θα μπει περιορισμός στη χρήση του διαδικτύου. Ο γονέας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τη συναισθηματική έκρηξη του παιδιού του, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τις κατηγορίες που θα ακούσει οι οποίες θα έχουν στόχο να τον κάνουν να νιώσει ενοχές και ανεπαρκή στο ρόλο του. Είναι πολύ σημαντικό να μην αντιδράσει στη συναισθηματική φόρτιση του παιδιού του ή ακόμα χειρότερα να επαναλάβει κάποιο κήρυγμα ότι το παιδί δεν τον/την σέβεται. Αυτό που χρειάζεται σε μια τέτοια κατάσταση είναι η αναγνώριση των συναισθημάτων του από τον γονέα χωρίς να χάνεται βέβαια ο στόχος της συζήτησης για τη  χρήση του διαδικτύου που κάνει ο/η έφηβος.

Εκφράστε το ενδιαφέρον σας

Θα βοηθήσει πολύ να ξεκινήσετε τη συζήτηση λέγοντας στο παιδί σας ότι το αγαπάτε, ότι νοιάζεστε για αυτό, ότι θέλετε να είναι ευτυχισμένο και να είναι γενικά καλά. Συνήθως οι έφηβοι ερμηνεύουν τις ερωτήσεις για τη συμπεριφορά τους ως κατηγορίες και κριτική.  Χρειάζεται να διαβεβαιώσετε το παιδί σας ότι δεν το καταδικάζετε. Αντίθετα, πείτε του ότι ανησυχείτε για κάποιες αλλαγές που έχετε παρατηρήσει στη συμπεριφορά του και αναφερθείτε σε αυτές τις αλλαγές με συγκεκριμένα παραδείγματα όπως: κούραση, χαμηλούς βαθμούς, ότι έχει σταματήσει τις δραστηριότητες που έκανε, κοινωνική απόσυρση κτλ. Ορίστε την ώρα που θα μπαίνει στο διαδίκτυο καθώς επίσης είναι σημαντικό να του ζητήσετε να σας καταγράφει πόση ώρα περνάει στο διαδίκτυο καθημερινά και με τι ασχολείται αυτή την ώρα (κάνει chat, παίζει διαδικτυακά παιχνίδια, αναζητεί πληροφορίες για κάποια εργασία κτλ.).

Υπενθυμίστε του ότι με την τηλεόραση μπορείτε να δείτε ποιές είναι οι συνήθειές του πιο εύκολα, αλλά με το διαδίκτυο χρειάζεστε τη συνεργασία και τη βοήθειά του για να “μπείτε καλύτερα στο κλίμα”. Μπορείτε αρχικά να το βάλετε να σας υποσχεθεί να αναλάβει μόνο του να μπαίνει στο διαδίκτυο την ώρα που έχει συμφωνηθεί (χωρίς την δική σας υπενθύμιση) για μία με δύο εβδομάδες έτσι ώστε να δημιουργηθεί μεταξύ σας εμπιστοσύνη. Εάν δείτε ότι δεν του αρέσει αυτή η συμφωνία, την αποφεύγει ή λέει ψέματα για την ώρα που μπαίνει στο διαδίκτυο τότε θα πρέπει να ασχοληθείτε με την άρνηση του για την εξάρτηση από το διαδίκτυο.

Ενθαρρύνετε άλλες δραστηριότητες

Όταν θα μειώσετε τις ώρες από το διαδίκτυο, το παιδί σας θα έχει ανάγκη να ασχοληθεί με κάτι άλλο όχι μόνο για να συμπληρώσει τις ώρες αυτές αλλά γιατί θα θέλει να νιώσει καλά. Βοηθήστε το να βρει εναλλακτικές, είτε μια δραστηριότητα που έκανε παλιά είτε μια καινούρια. Ρωτήστε το τι του άρεσε πιο πολύ να κάνει στο διαδίκτυο και μαζί μπορείτε να βρείτε μια υγιή εναλλακτική. Εάν για παράδειγμα του άρεσε να παρουσιάζει τον εαυτό του με διαφορετικά πρόσωπα από το πραγματικό του τότε ως υγιή εναλλακτική θα μπορούσατε να του προτείνετε να γραφτεί στη θεατρική ομάδα του σχολείου, του δήμου ή κάποιου συλλόγου της περιοχής σας.

Στηρίξτε τα παιδιά σας χωρίς να τα καλύπτετε

Πολλές φορές όταν οι γονείς έχουν ένα παιδί με εξάρτηση από το διαδίκτυο πέφτουν στη παγίδα να το καλύπτουν ή να χρησιμοποιούν δικαιολογίες όταν δεν πάει σχολείο ή όταν δεν παραδίδει τις εργασίες του. Προσπαθώντας να διατηρήσουν την ηρεμία μέσα στην οικογένεια υποκύπτουν στις απαιτήσεις του παιδιού τους ειδικά όταν το ίδιο εκφράζεται με θυμό και επιθετικότητα. Εάν το παιδί σας επαναστατήσει στις προσπάθειές σας να παρέμβετε στο θέμα του διαδικτύου καλυτέρα μην αντιδράσετε και αφήστε να περάσει η καταιγίδα. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του και επαινέστε όποια προσπάθεια κάνει για να συνεργαστεί μαζί σας. Υπενθυμίστε του ότι και άλλοι έφηβοι είχαν τέτοια θέματα με το διαδίκτυο αλλά τελικά βρήκαν λύσεις και κατάφεραν να το αντιμετωπίσουν. Πάνω απ’ όλα δείξτε στο παιδί σας ότι είστε εκεί για να το στηρίξετε σε αυτές τις δύσκολες αλλαγές.

Ζητήστε βοήθεια.

Οι έφηβοι συχνά επαναστατούν στους γονείς τους αλλά όταν ακούνε τις ίδιες πληροφορίες από  μια διαφορετική μορφή εξουσίας, μπορεί να είναι περισσότερο διατεθειμένοι να ακούσουν. Δοκιμάστε έναν αγαπημένο του/της καθηγητή, γιατρό, ή έναν αγαπημένο οικογενειακό φίλο. Επιπλέον, μην φοβηθείτε να αναζητήσετε την συμβουλή των ειδικών (ψυχολόγων, ψυχοθεραπευτών) στη περίπτωση  που ανησυχείτε για το παιδί σας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε τα άρθρα:

“Εφηβεία-Εξάρτηση από το Διαδίκτυο”  και “Σημάδια και Λόγοι που οι έφηβοι κάνουν υπερβολική χρήση του διαδικτύου”

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments

One thought on “Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς όταν καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι εξαρτημένο από το διαδίκτυο;

  1. Pingback: Εφηβεία-Εξάρτηση από το Διαδίκτυο | MedTips

Comments are closed.