Τρέμουλο στα χέρια, είναι Πάρκινσον ή κάτι άλλο;

Τρόμος: Πάρκινσον ή ιδιοπαθής τρόμος;

Υπάρχουν διάφορα είδη τρόμου (τρέμουλου), τα 2 όμως είδη που βλέπουμε συχνότερα είναι ο ιδιοπαθής τρόμος και ο τρόμος στη νόσο Parkinson. Ως τρόμος ορίζεται η ρυθμική, ακούσια (χωρίς την θέληση του ατόμου) κίνηση ενός μέρος του σώματος. Το τρέμουλο εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και στους βραχίονες. Μπορεί επίσης να επηρεάζεται το κεφάλι, το πρόσωπο, η σιαγόνα, η γλώσσα, η φωνή, ο λαιμός, ο κορμός και σπανιότερα οι κνήμες και τα πόδια.

Ο ιδιοπαθής τρόμος σημαίνει ότι δεν αναβρίσκεται καμία αιτία (ή είναι άγνωστη η αιτία) και είναι πιο συχνός από ότι ο τρόμος στη νόσο Parkinson (περίπου 3 φορές πιο συχνός). Το ποσοστό των ανθρώπων που επηρεάζονται από τη νόσο στον πληθυσμό κυμαίνεται από 0,4% μέχρι 6% και εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών. Σε ένα 60% των περιπτώσεων αναγνωρίζεται θετικό οικογενειακό ιστορικό (δηλαδή πάσχει κάποιος από τους γονείς ή τα αδέρφια). Ο συγκεκριμένος τρόμος συνήθως εμφανίζεται αμφοτερόπλευρα.
Μπορεί να διακριθεί σε στατικό τρόμο, που σημαίνει ότι ο τρόμος εμφανίζεται όταν το άτομο παίρνει συγκεκριμένη στάση και σε κινητικό τρόμο όταν προσπαθεί να κάνει κάποια κίνηση (πχ να γράψει ή να φάει). Επίσης μπορεί να υπάρχουν μικρές διαταραχές στην βάδιση ενώ έχει παρατηρηθεί σε αυτούς τους ασθενείς κάποια διαταραχή στην ακοή τους.

Ένα από τα παράδοξα του ιδιοπαθούς τρόμου είναι ότι βελτιώνεται με την χρήση αλκοόλ (που προφανώς δεν αποτελεί θεραπευτική μέθοδο) και είναι κάτι που βοηθάει στην διάγνωση.

Σε αντίθεση με τον ιδιοπαθή τρόμο, ο τρόμος στη νόσο Parkinson εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία (άνω των 60 ετών), είναι τρόμος που εμφανίζεται σε ηρεμία και συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα της νόσου όπως είναι η βραδυκινησία (βραδύτητα κινήσεων), η μικρογραφία (αλλαγή του γραφικού χαρακτήρα με μικρότερα γράμματα) και η δυσκαμψία. Υπάρχει διαταραχή στην βάδιση με μικρά, αργά βήματα.
Δεν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό,η λήψη αλκοόλ δεν βελτιώνει τον τρόμο ενώ ο τρόμος συνήθως αφορά την μία πλευρά του σώματος.
Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί και να διαγνωστεί το είδος του τρόμου γιατί η θεραπευτική είναι διαφορετική στις δυο αυτές περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση αν διαπιστώσετε τρόμο σε σας ή σε κάποιο οικείο σας πρόσωπο μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιο Νευρολόγο ή στο γιατρό σας.

Comments

comments