Τρόποι για να αποφεύγετε τα Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ( Γενετικά τροποποιημένοι Οργανισμοί – ΓΤΟ )

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν εισέλθει στην αγορά από το 1996. Τι σημαίνει όμως ΓΤΟ; ΓΤΟ σημαίνει γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί . Ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός είναι εκείνος του οποίου το γενετικό υλικό έχει αλλάξει μέσω της γενετικής μηχανικής .

γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Τα γονίδια μπορούν να μεταλλαχθούν , να εισαχθούν ή να διαγραφούν για να τροποποιηθεί ένας οργανισμός . Οι επιστήμονες της Monsanto ήταν οι πρώτοι που τροποποίησαν κύτταρα φυτών και η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές στον κόσμο σπόρων λαχανικών και άλλων γεωργικών φυτών , πολλά από τα οποία έχουν τροποποιηθεί γενετικά.

Όσον αφορά τα τρόφιμα , οι επιστήμονες έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για να βελτιώσουν την ποσότητα , την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα των τροφίμων . Έχουν δε αναπτύξει με γενετικό τρόπο καλλιέργειες ώστε αυτές να γίνουν πιο ανθεκτικές σε παράσιτα και ζιζανιοκτόνα.

Γιατί όμως τόση φασαρία για τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα;

Έρευνες και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ενέχουν ορισμένους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία . Η Αμερικανική Ακαδημία Περιβαλλοντικής Ιατρικής ( ΑΑΕΜ ) αναφέρει ,

« Αρκετές μελέτες σε ζώα δείχνουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα . Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν επιταχυνόμενη γήρανση , στειρότητα , ελαττωματική ρύθμιση της ινσουλίνης , προβλήματα του ανοσοποιητικού , και αλλαγές σε σημαντικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού ».

Η ΑΑΕΜ συμβουλεύει την αποφυγή αυτών των τροφών που είναι γενετικά τροποποιημένες ;

Μερικοί τρόποι αποφυγής είναι :

Τρώτε βιολογικά προϊόντα
Αγοράζοντας βιολογικά προιόντα είναι ένας τρόπος για κατανάλωση τροφίμων που δεν περιέχουν ΓΤΟ .

Αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ πιθανό να περιέχουν συστατικά ΓΤΟ. Τρόφιμα με ΓΤΟ είναι το καλαμπόκι, η σόγια, το ρύζι, η ελαιοκράμβη και το βαμβακέλαιο . Αυτές οι τροφές είναι οι μεγαλύτερες καλλιέργειες ΓΤΟ στη Βόρεια Aμερική.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγετε τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα εκτός αν γνωρίζετε ακριβώς τι βρίσκεται μέσα σε αυτό το προϊόν .

Αποφύγετε τις Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Η ασπαρτάμη γίνεται με βακτηριακά στελέχη από γενετικά τροποποιημένα στελέχη του Ε. coli.

Μάθετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων
Είναι εύκολο για τους κατασκευαστές να κρύψουν τα συστατικά στις ετικέτες , επειδή η εκτύπωση είναι μικρή , τα ονόματα είναι δύσκολο να διαβαστούν ,και θα πρέπει να γνωρίζετε ποια συστατικά να αναζητήσετε . Πολλά συστατικά σε συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα προέρχονται από ΓΤΟ . Προϊόντα που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν :

  • Κόμμι ξανθάνης
  • Γλουταμινικό
  • Το γαλακτικό οξύ
  • Υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη
  • Κυτταρίνη
  • Κιτρικό οξύ
  • Μαλτοδεξτρίνη
  • Μονο-και διγλυκερίδια

Αγοράστε γαλακτοκομικά προϊόντα ελεύθερα από ορμόνες
Το βιολογικό γάλα δεν περιέχει ορμόνες , αλλά υπάρχουν και πολλά μη βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται χωρίς συνθετικές ορμόνες .

Τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα , αργά αλλά σταθερά, έχουν διεισδύσει στη διατροφή μας και ορισμένες φορές είναι αδύνατον να τα αποφύγουμε .Όμως , είναι δικαίωμα όλων να γνωρίζουμε αν ένα τρόφιμο είναι ή όχι γενετικά τροποποιημένο.

Για να είμαστε ότι τρώμε…πρέπει να γνωρίζουμε τι τρώμε.

Comments

comments