Φαγητό στην κατάψυξη -πόσο ασφαλές είναι;

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν, πώς και για πόσο καιρό πρέπει να συντηρούμε τρόφιμα στην κατάψυξη. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα.

temperature-should-deep-freezer-set_87eb4b330cb14632_ok

Η ψύξη του τροφίμου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην πετάμε τροφές και να διατηρούμε τα θρεπτικά τους συστατικά. Η κατάψυξη προστατεύει τα τρόφιμα από το να χαλάσουν, γιατί μειώνει την κίνηση των μορίων με αποτέλεσμα τα μικρόβια να είναι σε αδράνεια και έτσι δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν φθορά στο τρόφιμο ή τροφική δηλητηρίαση.

Από τη στιγμή που το τρόφιμο θα αποψυχθεί, οι μικροοργανισμοί αυτοί γίνονται και πάλι ενεργοί και μπορούν να πολλαπλασιαστούν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και να ξαναγίνουν επικίνδυνοι. Το μοναδικό μειονέκτημα της ψύξης είναι το «κάψιμο» από τον πάγο, λόγω της επαφής του αέρα με την επιφάνεια του τροφίμου, η οποία επαφή μειώνει την υγρασία και ταυτόχρονα τη γεύση του τροφίμου. Η τροφή που έχει «καεί» από τον πάγο δεν είναι επικίνδυνη για κατανάλωση, αλλά έχει μια δυσάρεστη υφή, τα θρεπτικά συστατικά της έχουν καταστραφεί και μπορεί να έχει απορροφήσει οσμές από γύρω φαγητά. Σχεδόν όλα τα τρόφιμα μπορούν να καταψυχθούν εκτός από τις κονσέρβες (μπορείτε βέβαια να βγάλετε την τροφή από την κονσέρβα και να τη βάλετε στην κατάψυξη). Το γεγονός ότι είναι ασφαλές να καταψύξουμε σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμο, δε σημαίνει ότι η ποιότητα του τροφίμου μετά την απόψυξη είναι ικανοποιητική.

Τροφές των οποίων η ποιότητα επηρεάζεται αρνητικά και για αυτό καλό είναι να αποφεύγουμε να τις τοποθετούμε στην κατάψυξη είναι:

  • Ωμά αυγά σε κέλυφος, γιατί θα επεκταθούν και θα σπάσουν
  • Βρασμένα αυγά, γιατί αποκτούν υφή όπως το λάστιχο
  • Λαχανικά ή φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως μαρούλι, αγγούρι, καρπούζι, γιατί αποκτούν μια πολτώδη υφή οταν ξεπαγώσουν. Τα υπόλοιπα λαχανικά απλά ζεματίστε τα για να εμποδίσετε την ενζυματική δραστηριότητα που μπορεί να αλλοιώσει την ποιότητά τους και μετά καταψύξτε τα και αποθηκεύστε τα.
  • Σάλτσες με βάση το αυγό (όπως η μαγιονέζα), γιατί διαχωρίζονται και σβολιάζουν
  • Γιαούρτι, τα άπαχα κρεμώδη τυριά και το τυρί cottage, γιατί «νερουλιάζουν»
  • Μαγειρεμένες πατάτες, γιατί αποκτούν μία τραχειά υφή
  • Τελείως μαγειρεμένα ζυμαρικά, γιατί αποκτούν μία πολτώδη υφή όταν αποψυχθούν. Αν θέλετε να καταψύξετε τα ζυμαρικά σας καλό είναι να μην τα έχετε μαγειρέψει εντελώς

βρείτε εδώ οδηγίες για την σωστή ψύξη και απόψυξη τροφίμων!

Comments

comments

One thought on “Φαγητό στην κατάψυξη -πόσο ασφαλές είναι;

  1. Pingback: 10 οδηγίες για τον ορθό τρόπο ψύξης/απόψυξης τροφίμων - MedTips

Comments are closed.