Πόσο συχνή είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια στην σύγχρονη κοινωνία;

Deep Vein ThrombosisΠόσο συχνή είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια στην σύγχρονη κοινωνία;

Στις αναπτυγμένες χώρες, η φλεβική νόσος των κάτω άκρων (συμπεριλαμβανομένων των κιρσών, καθώς και των επιπλοκών της νόσου), αφορά ένα ποσοστό που ξεπερνά το 50% του ενήλικα πληθυσμού και σχετίζεται με σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς και με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος (περίπου το 2% του συνολικού κόστους υγείας παγκοσμίως). Η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος από μέρους του εξειδικευμένου γιατρού (προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του ασθενή), απαιτεί ικανή εκπαίδευση και εξειδίκευση, κατανόηση της ανατομίας και της παθοφυσιολογίας του προβλήματος, καθώς και διαθέσιμες θεραπείες.

ποια είναι η αιτία για την εμφάνιση των κιρσών στα πόδια;

Οι κιρσοί των κάτω άκρων οφείλονται σχεδόν πάντα στήν ανεπάρκεια τού επιπολής (επιφανειακού) φλεβικού δικτύου τού κάτω άκρου, πού αποφέρει τήν παλλινδρόμηση τού αίματος στήν συγκεκριμένη ανατομική περιοχή καί εγκατάσταση τοπικής υπέρτασης μέσα στις φλέβες του σκέλους. Η ανεπάρκεια οφείλεται με τήν σειρά της συχνότερα σε πρωτοπαθή εκφυλιστική βλάβη των φλεβικών βαλβίδων, ενώ σπανιότερα σε δευτεροπαθή βλάβη απότοκη παλαιότερης θρόμβωσης του εν τω βάθει (εσωτερικού) φλεβικού δικτύου του σκέλους.

Ποιοί είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση των κιρσών;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η κληρονομικότητα για τη νόσο, το γυναικείο φύλλο, η κύηση, η ορθοστασία και το αυξημένο σωματικό βάρος.

Υπάρχουν ένα ή περισσότερα στάδια της νόσου;

Η Χρόνια Φλεβική Νόσος αποτελείται από επτά κλινικά στάδια σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη CEAP: Στάδιο 0: απουσία ορατών η’ ψηλαφητών φλεβών, Στάδιο 1: ευρυαγγείες η΄ τηλεαγγειεκτασίες (αφορά το 80% του ενήλικα πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών), 3: Κιρσοί (αφορά το 30-50% του ενήλικα πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών), 4: Οίδημα του σκέλους, 5: Μεταβολή του χρώματος του δέρματος της κνήμης και του σφυρού (αστραγάλου) (αφορά το 5-10% του ενάλικα πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών), 6: Επουλωμένο έλκος της κνήμης, 7: Ενεργό έλκος της κνήμης (αφορά το 1% του ενήλικα πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών).

Με ποιόν τρόπο γίνεται η διάγνωση της νόσου;

Εδώ περιλαμβάνεται η κλινική εξέταση, η οποία οφείλει να λαμβάνει χώρα από εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος θα είναι σε θέση να διαγνώσει και να κατατάξει τη νόσο και ο οποίος θα είναι σε θέση να προτείνει την κατάλληλη ανά περιστατικό θεραπεία (πχ. εάν συνυπάρχει αποφρακτική αθηρωματική νόσος των αρτηριών του σκέλους η εφαρμογη μιας ειδικής κάλτσας υψηλής συμπίεσης αποτελεί αντένδειξη δεδομένου ότι μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη ακόμη και γιά την βιωσιμότητα του ποδιού!!!). Την κλινική εξέταση συμπληρώνει η απεικόνιση, όπου εξεταση εκλογής είναι η υπερηχητική φλεβογραφία (Triplex) των κάτω άκρων πάντα με τον ασθενή σε όρθια θέση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της νόσου; …μπορεί κάποια από αυτές να αποβεί μοιραία;

Οι σημαντικότερες επιπλοκές της Χρόνιας Φλεβικής Νόσου και των Κιρσών των κάτω άκρων είναι τα οξέα επεισόδια φλεβικής θρόμβωσης και οι σοβαρές λοιμώξεις των οστικών δομών και των μαλακών μορίων της κνήμης σε συνυπαρξη με τα ενεργα φλεβικα ελκη.

Ποια είναι η θεραπεία της νόσου; …ποιές είναι οι μέθοδοι θεραπείας στην τρέχουσα καθημερινή ιατρική πράξη;

Α. Μέθοδοι Συμπίεσης: εδώ περιλαμβάνονται οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, όπου το ανατομικό ύψος και τον βαθμό συμπίεσης θα ορίσει ο θεράπων εξειδικευμένος γιατρός ανά περίσταση, ή εναλλακτικα η ειδική (ανά στοιβάδες) περίδεση του σκέλους. Πρέπει να τονίσουμε σ’αυτό το σημείο ότι όλες οι μέθοδοι συμπίεσης αποτελουν την συντηρητική αντιμετώπιση της νόσου και σκοπό έχουν την επιβράδυνση της εξέλιξης της έως το τελικό στάδιο και όχι την οριστική αντιμετώπιση και εκρίζωση της.

Β. Χειρουργική Αποκατάσταση: εδώ η θεραπεία είναι οριστική μετά την εκρίζωση τόσο του ανεπαρκούντος φλεβικού στελέχους (αιτία της νόσου), όσο και των κιρσών (σημείο-σύμπτωμα της νόσου). Στην τρέχουσα ιατρική πραξη η αποκατάσταση αυτή μπορεί να γίνει τόσο με την «ανοικτή» μέθοδο (δια μέσου μικρών τομών), όσο και με την «κλειστή» ενδαγγειακή μέθοδο με την χρήση οπτικής ίνας laser η΄καθετήρα υψίσυχνων ραδιοκυμάτων. Συμπληρωματικά, μετά την εκρίζωση της αιτίας της νόσου μπορεί να χρειαστεί τοπική σκληροθεραπεία η’ όχι. Η επεμβατική μέθοδος απαιτεί νοσηλεια συνήθως μίας ημέρας η’ λίγων ωρών, καθώς και μετεγχειρητική θρομβοπροφύλαξη.

Γ. Κοσμητική Αποκατάσταση με την μεθοδο της σκληροθεραπείας και lazer. Οι ιδιαιτερότητες, οι δυνατότητες και οι αδυναμίες των μεθόδων αυτών οφείλουν να εξηγηθούν στον/ην ασθενή πριν την έναρξη της θεραπείας.

Μιχάλης Γκιώνης

Comments

comments