Μπορεί ο ψυχρός καιρός ή η αλλαγή εποχής να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση κατα κανόνα είναι υψηλότερη τον χειμώνα και χαμηλότερη το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν αγγειοσυστολή (τα αγγεία συστέλλονται και στενεύουν) – το οποίο κατ’ επέκταση προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης λόγω του ότι χρειάζεται περισσότερη πίεση για ωθήσει το αίμα μέσα απο τις “στενεμένες” φλέβες και αρτηρίες.

Επιπλέον της ψυχρής ατμόσφαιρας, η αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να επηρεαστεί απο ξαφνικές αλλαγές του καιρού, όπως καιρικά φαινόμενα ή καταιγίδες. Το σώμα σας – και η αρτηριακή πίεση – εν δυνάμει μπορεί να αντιδράσει σε απότομες αλλαγές όπως π.χ. της υγρασιάς, της ατμοσφαιρικής πίεσης, της νέφωσης, των ανέμων, με τον ίδιο τρόπο που αντιδρά στο κρύο. Αυτές οι εξαρτώμενες απο τον καιρό εναλλαγές της αρτηριακής πίεσης είναι πιό κοινές σε ανθρώπους απο 65 ετών και άνω.

Άλλες εποχιακές αιτίες αύξησης της αρτηριακής πίεσης είναι η αύξηση βάρους και η μείωση της φυσικής δραστηριότητας που συνήθως συμβαίνουν τον χειμώνα. Εάν έχετε ήδη διεγνωσμένη αρτηριακή υπέρταση, συνεχίστε να την παρακολουθείτε και να την καταγράφετε, ιδιαίτερα στις εποχές που ο καιρός είναι άστατος και μιλήστε με τον γιατρό σας. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει αλλαγή της δοσολογίας του αντιϋπερτασικού σας φαρμάκου ή ακόμη και να σας αλλάξει κατηγορία φαρμάκου. Μην κάνετε αλλαγές στην θεραπεία σας χωρίς τις οδηγίες του γιατρού.

Εάν έχετε απορίες ή ερωτησεις σχετικά με το πώς οκαιρός μπορεί να επηρεάσει την πίεσή σας, δεν εχετε παρά να τον ρωτήσετε!

Γιάννης Βιτουλαδίτης

Comments

comments