19 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση

paidiki kakopoiisi_2013_3_20_10_17_36_b2

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση. Δυστυχώς και φέτος τα στοιχεία που έχουμε ενάντια στην κακοποίηση παιδιών είναι δραματικά καθώς έχουν καταγραφεί 700 περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών από τους ίδιους τους γονείς τους! Τα παιδιά γίνονται θύματα από τους γονείς και στη συνέχεια θύτες.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο διαπαιδαγώγησης προς συμμόρφωση των παιδιών, ως μέσο πειθαρχίας. Αυτή η συμπεριφορά κάθε άλλο παρά παιδαγωγική δεν είναι, αντίθετα σημαδεύει τις ψυχές των παιδιών, προκαλεί φόβο και τρόμο, πόνο και αγανάκτηση.

Δημιουργούνται υποσυνείδητα και άθελα αρνητικά συναισθήματα στο παιδί και “μαθαίνει” να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Το παιδί δεν γνωρίζει σε ανάλογη περίπτωση θυμού πώς να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και “πιστεύει” πως με το να γίνεσαι κακός και να αντιδράς κάπως έτσι είναι φυσιολογικό.

Κύριες μορφές της παιδικής κακοποίησης: 

  1. Σωματική: χτυπήματα σε ακάλυπτα μέρη του σώματος όπως το κεφάλι και τα άκρα του παιδιού, τσιμπήματα, δαγκώματα, καψίματα, κλωτσιές.
  2. Ψυχολογική: αυτού του είδους η κακοποίηση είναι κυρίως λεκτική. Ο εκφοβισμός, η υποτίμηση, οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί, οι φωνές και οι απειλές λαμβάνονται ως ψυχολογική κακοποίηση.
  3. Παραμέληση: ως παραμέληση, θεωρείται η στέρηση βασικών αναγκών διαβίωσης και υγείας του παιδιού. Ένα παιδί θεωρείται παραμελημένο όταν δεν του παρέχεται η κατάλληλη διατροφή, στέγαση, ένδυση, ιατρική φροντίδα, σχολική φοίτηση.
  4. Σεξουαλική:Αφορά οποιαδήποτε έκθεση του παιδιού σε πράξεις με σεξουαλικό περιεχόμενο από ενήλικα.

Τα παιδιά θα πρέπει να διδαχθούν ότι κανείς για κανέναν λόγο δεν έχει το δικαίωμα να τα χειρίζεται αρνητικά, να τα κακοποιεί σωματικά και λεκτικά. Είναι σημαντικό να μάθουν ότι έχουν δικαιώματα και να χειρίζονται τον θυμό τους με άλλα μέσα διδακτικά και όχι αυτά που υπονομεύουν την προσωπικότητά τους και τα θέτουν σε κίνδυνο.

Μαριλένα Κιτσάκη

Comments

comments