Αντιφλεγμονωδη φαρμακα

 

Δύο μεγάλες κατηγορίες:

  1. Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (ΜΣΑΦ)
  2. Κορτικοστεροειδή (‘κορτιζόνη’)

Συνήθως όταν ο κόσμος αναφέρεται στα αντιφλεγμονώδη ,μιλάει για τα μη-στεροειδή, οπότε αυτά και θα αναλύσουμε στη συνέχεια του άρθρου.

Τι είναι τα ΜΣΑΦ;
Είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται πολύ στην Ορθοπαιδική , για την αντιμετώπιση παθήσεων όπου υπάρχουν στοιχεία φλεγμονής και ισχυρός πόνος , όπως για παράδειγμα στην οστεοαρθρίτιδα, σε τενοντίτιδες κ.α.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα αντιφλεγμονώδη

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ !!!!

( Παραδείγματα ευρέως διαδεδομένων ΜΣΑΦ είναι : aspirin,mesulid, voltaren, biofenac, xefo , movatec , loxitan και πολλά άλλα ..)

Πώς δρούν?

Όταν κάπου στο σώμα μας υπάρχει φλεγμονή, κάποια κύτταρα της περιοχής που πάσχει, απελευθερώνουν ουσίες οι οποίες οδηγούν σε αγγειοδιαστολή και αύξηση της διαπερατότητας των τοιχωμάτων των αγγείων και έτσι δημιουργείται ένα τοπικό οίδημα/πρήξιμο, μαζί με πόνο, θερμότητα, ερυθρότητα και δυσλειτουργικότητα! Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, ότι δεν ειναι απαραίτητο να υπάρχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα, για να μπει η διάγνωση της φλεγμονής!!
Τα ΜΣΑΦ λοιπόν, δρούν ‘μπλοκάροντας’ ένα ένζυμο , την κυκλοξυγενάση ή αλλιώς ‘ COX ’, χάρη στην οποία θα απελευθερώνονταν οι παράγοντες της φλεγμονής. Καταστέλλουν έτσι τη φλεγμονή.

Το κακό είναι όμως, οτι η COX έχει 2 τύπους, ο ένας εκ των οποίων προστατεύει το στομάχι! Οπότε τα ΜΣΑΦ που μπλοκάρουν και τους δύο τύπους της COX (δηλαδή τα περισσότερα που κυκλοφορούν στην αγορά), αυξάνουν τις πιθανότητες παθήσεων του πεπτικού.(πχ γαστρίτιδας, έλκους…κτλ)

pills1

Παρενέργειες

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες.
Για παράδειγμα, μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μία αιμορραγία ,επιδρώντας στη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και στο μηχανισμό της πήξης.

Γι αυτό το λόγο, ο ιατρός πρέπει να σας ρωτήσει αν παίρνετε αντιπηκτική αγωγή, πριν τη συνταγογράφηση ΜΣΑΦ.
Ο ασθενής, καλό είναι , να ενημερώνει τον ιατρό του, αν είχε ποτέ παρουσιάσει αλλεργία σε οποιοδήποτε φάρμακο!!

Επίσης αν πάσχετε απο βρογχικό άσθμα, αν έχετε πρόβλημα με το στομάχι, αυξημένη πίεση(υπέρταση) ,άλλο καρδιολογικό πρόβλημα ή αν έχετε κάποια παθολογία των νεφρών ή του ήπατος (πρόβλημα στο συκώτι) , είναι σημαντικό ο ιατρός σας να το γνωρίζει!
Όλα τα παραπάνω συστήματα, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επιρεαστούν, ειδικά αν γίνεται αλόγιστη χρήση των φαρμάκων αυτών.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη χορήγηση σε μεγαλύτερες ηλικίες και γενικώς, πρέπει πάντα ο ιατρός να χορηγεί αυτά τα σκευάσματα (χάπια ή ενέσεις), μετά από τη λήψη ιστορικού και να προσαρμόζεται η δόση και η διάρκεια της αγωγής ανάλογα. Τα φάρμακα αυτά , πρέπει να λαμβάνονται μετά το φαγητό, με γεμάτο στομάχι και με αρκετό νερό.
Σε κάποιες περιπτώσεις, πρέπει να αποφευχθεί τελείως η χορήγηση ΜΣΑΦ. Αυτό είναι στη κρίση του ιατρού, βασισμένο πάντα σε επιστημονικά κριτήρια.

Συμπέρασμα
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι πολύ καλά φάρμακα, χάρη στα οπόια βελτιώνονται ή θεραπεύονται πολλές παθήσεις στην ορθοπαιδική , και προσφέρουν έτσι, σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Δεν πρέπει όμως να γίνεται η χρήση τους αλόγιστα και χωρίς ιατρική συμβουλή , για να μπορούν να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ενέργειες και καταστάσεις.

Στέφανος Ζάκκας
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Μαντζάρου , 12 Κέρκυρα
Τηλ. ιατρείου: 26610 81253

Comments

comments