Το εμβόλιο για τον Ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στους ενήλικες

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι ο ιός που προκαλεί καρκίνο του τράχηλου της μήτρας στις γυναίκες και κονδυλώματα σε άνδρες και γυναίκες. Το εμβόλιο κατά του HPV επιτυχώς προλαμβάνει την μόλυνση απο δύο στελέχη του ιού που είναι υπεύθυνα για τους περισσότερους καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και επίσης προλαμβάνει την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Ο εμβολιασμός είναι περισσότερο αποτελεσματικός όταν γίνεται κατα την παιδική ή εφηβική ηλικία, αλλά και οι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από τον εμβολιασμό.

Γιατί οι ενήλικοι πρέπει να κάνουν τον εμβολιασμό κατά του HPV;
Η λοίμωξη με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV είναι εξαιρετικά κοινή .Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρώποι θα μολυνθούν κάποια στιγμή στην ζωή τους. Η λοίμωξη με τον ιό HPV συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα και καρκίνο του πρωκτού σε γυναίκες και άνδρες.

Στις γυναίκες η λοίμωξη με HPV, μπορεί να προκαλέσει ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, σε μικρό ποσοστό, αυτές οι αλλαγές θα εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχηλου της μήτρας. Καθε χρόνο περίπου 12.000 γυναίκες θα διαγνωστούν με καρκίνο του τραχήλου στην Αμερική και 4.000 θα καταλήξουν απο την νόσο.

hpv-εμβολιασμός-ενηλίκων

Το εμβόλιο προστατεύει απο την λοίμωξη με τους ορότυπους του ιού HPV που είναι υπεύθυνοι για τους περισσότερους καρκίνους. Υπάρχουν 2 τύποι εμβολίου που κυκλοφορούν:
Cervarix: προστατεύει απο λοίμωξη με τους ορότυπους HPV-16 και HPV-18. Αυτοί οι δύο ορότυποι είναι υπεύθυνοι για το 70% όλων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Χρησιμοποιείται για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων προκαρκινικών εξαλλαγών.
Gardasil: προλαμβάνει την λοίμωξη απο τους ορότυπους HPV-16, HPV-18, καθώς και HPV-6 and HPV-11, τους δύο τύπους που προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων. Χρησιμοποιείται για να προλάβει καρκίνους και προκαρκινικές εξαλλαγές στον τράχηλο, το αιδοίο, τον κόλπο και τον πρωκτό.
Αμφότερα τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στον να προλαμβάνουν την λοίμωξη απο τους τύπους του HPV που καλύπτουν. Κάνοντας το εμβόλιο μια γυναίκα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου ττου τράχηλου της μήτρας ή άλλων προκαρκινικών εξαλλαγών σημαντικά.

Οι άνδρες μπορεί να μην δύνανται απο την φύση να αναπτύξουν καρκίνο του τράχηλου της μήτρας, αλλά κάνοντας το εμβόλιο προλαμβάνουν τα κονδυλώματα, τον καρκίνο του πρωκτού, καθώς επίσης και την διασπορά του ιού στους σεξουαλικούς παρτενέρ. Από τα δύο εμβόλια μόνο το Gardasil έχει πάρει έγκριση για χρήση σε άνδρες και αγόρια ηλικίας μεταξύ 9 και 26.

Τα εμβόλια δεν θεραπεύουν την λοίμωξη απο τον ιό HPV σε άνδρες ή γυναίκες που ήδη έχουν μολυνθεί, απο έναν απο τους ορότυπους, απο τους οποίους προστατεύουν.

Πότε πρέπει οι ενήλικες να κάνουν το εμβόλιο για τον HPV;
Ο Αμερικανικός οργανισμός πρόληψης νοσημάτων συστήνει σε όλες τις γυναίκες 26 χρόνων και κάτω να λάβουν τις τρείς δόσεις του εμβολίου (Cervarix ή Gardasil). Συστήνει επίσης ότι όλοι οι άνδρες 21 χρόνων και κάτω να λάβουν τις τρείς δόσεις του εμβολίου (Gardasil μόνο). Το εμβόλιο αποτελεί μια επιλογή για όλους τους άνδρες, αλλά συστήνεται ιδίως σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες ή σε άνδρες που το ανοσoποιητικό τους βρίσκεται σε κίνδυνο (π.χ. HIV), να κάνουν το εμβόλιο μέχρι την ηλικία των 26 άν όχι και ενωρίτερα.

Οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές συστήνουν οι τρείς δόσεις των εμβολίων να γίνονται ώς εξής:
Πρώτη δόση: Μεταξύ 11 και 26 χρόνων
Δεύτερη δόση: Ένα ή δύο μήνες μετά την πρώτη δόση
Τρίτη δόση: Έξι μήνες μετά την πρώτη δόση
Μερικοί ενήλικες ίσως έχουν λάβει δόσεις του εμβολίου στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Για να επιτευχθεί το μέγιστο της προστασίας έναντι του ιού HPV πρέπει να γίνουν και οι τρείς δόσεις του εμβολίου. Επανανοσοποίηση συστήνεται στους ενήλικους, αν το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν αλοκληρώθηκε στο παρελθόν.

Γιάννης Βιτουλαδίτης

Γιάννης Βιτουλαδίτης

Comments

comments