Πρώτη φορά στο σχολείο!

E-mail μητέρας που το παιδί της πηγαίνει για πρώτη φορά σχολείο…
“Ο γιος μου που το Σεπτέμβρη κλείνει τα 3 μετά τον 15αύγουστο θα ξεκινήσει παιδικό σταθμό. Και γιατί βλέπω ότι χρειάζεται ο ίδιος την επαφή με τα άλλα παιδιά και γιατί σκέφτομαι να γυρίσω στη δουλειά, αλλά και στη δουλειά να μη γυρίσω, έχω μια μικρή 6 μηνών που και με τα δυο μαζί, χειμώνα κλεισμένα στο σπίτι θα σαλτάρουμε οικογενειακώς!
Που είναι το θέμα τώρα; Τα έχω παίξει! Το παιδί είναι προετοιμασμένο μια χαρά και θέλει να πάει σχολείο, το σχολείο είναι πολύ καλό θα περάσει και ένα στάδιο προσαρμογής. Εγώ όμως κάθε βράδυ που τον κοιτάω να κοιμάται, κάθομαι και τον φιλάω και με πιάνει τέτοιος πανικός, πού θα τον αφήσω, πώς θα νιώσει μακριά μου, τι θα γίνει αν κανένα άλλο παιδί τον χτυπήσει; (ο δικός μου γενικά δεν έχει μάθει από ξύλο και έτσι δεν ξέρει και να αμυνθεί). Τι θα του λένε οι δασκάλες, πόσο θα τον επηρεάσουν και το βασικότερο… Μήπως νιώσει άσχημα και μόνος και δεν το πει γιατί θα ντραπεί; Με λούζει κρύος ιδρώτας κάθε φορά που τον σκέφτομαι μόνο του μέσα σε άλλα παιδάκια ή στην σκέψη να νιώσει ότι είναι απροστάτευτος… Είμαι τρελή, ε;;; Δεν αποκλείεται αλλά τι να κάνω; ”

Αγαπητή μητέρα και μητέρες όλων των παιδιών μας…
Η είσοδος του “ήρωα” μας στο σχολείο για πρώτη φορά είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές της οικογένειας. Το παιδί από τη “φωλιά” της οικογένειας μέχρι τώρα, πλέον μπαίνει ως αντιπρόσωπός του, στην “κοινότητα”. Η μετάβαση αυτή δημιουργεί νέους ρόλους και καινούρια συναισθήματα στην οικογένεια. Συναισθήματα χαράς, υπερηφάνειας που βλέπει το παιδί του να μεγαλώνει, και να ωριμάζει, αλλά και συναισθήματα άγχους και αγωνίας για το αν το παιδί θα τα καταφέρει στο νέο του ρόλο, αν θα τα πάει καλά με τα μαθήματα, αν θα είναι υπάκουο, αν θα είναι φιλικό με τα άλλα παιδάκια και τόσα άλλα.
School.1
Αγαπητοί γονείς, πιστέψτε με, εμείς έχουμε το περισσότερο άγχος και όχι τα παιδιά μας… Εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να μεταδώσουμε θετικά και αρνητικά συναισθήματα στο παιδί εκούσια και κυρίως ακούσια. Για το παιδί η πρώτη ημέρα στο σχολείο είναι μια καινούρια εμπειρία. Είναι λοιπόν αρχικά στο χέρι του γονιού με μια καλή προετοιμασία να επηρεάσει θετικά το παιδί του γι΄ αυτήν την καινούρια εμπειρία που το περιμένει. Η προετοιμασία, λοιπόν, αφορά τόσο το παιδί όσο και τους γονείς που πρέπει πρώτα αυτοί να αντιμετωπίσουν και να ρυθμίσουν το δικό τους άγχος και τις δικές τους ανησυχίες για να βοηθήσουν το παιδί τους.

Αρκετές φορές εμείς οι γονείς κάνουμε το λάθος να εξιδανικεύουμε καταστάσεις για να δημιουργήσουμε μια όσο το δυνατόν θετική εικόνα για το τι είναι σχολείο. Στην πραγματικότητα όμως το σχολείο είναι ένα μικρό δείγμα της κοινωνίας, το οποίο όπως και η ίδια η κοινωνία, έχει στιγμές οι οποίες χαρακτηρίζονται και από δυσάρεστα συναισθήματα όπως απογοήτευση, θυμός, αποχωρισμός, μοναξιά, στενοχώρια.

Το αρχικό άγχος του αποχωρισμού αποκαλύπτει στο παιδί ότι το σχολείο δεν είναι τελικά τόσο ωραίο και τέλειο. Θα περάσουν αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες για να συνειδητοποιήσουν και να νιώσουν τι κερδίζουν τα παιδιά στο σχολείο. Το πόσο θα διαρκέσει η περίοδος προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον είναι υποκειμενικό για το κάθε παιδί και εξαρτάται από το συνδυασμό πολλών παραγόντων που έχουν να κάνουν τόσο με το χαρακτήρα του και την ωριμότητά του όσο και με την ιδιοσυγκρασία των γονέων. Άρα η εικόνα ενός τέλειου και υπέροχου μέρους αφού αυτό δεν είναι πραγματικότητα αλλά ούτε και το ζητούμενο, δε βοηθά τα παιδιά, περισσότερο τα παραπλανεί.

Πώς μπορούν οι γονείς να προετοιμάσουν το παιδί τους για το σχολείο ;

 • Επισκεφθείτε το σχολείο εσείς να δείτε τους χώρους, έτσι ώστε να μπορείτε να τους περιγράψετε στο παιδί σας. Η πρακτική γνώση των χώρων του σχολείου θα ωφελήσει και αργότερα στις συζητήσεις που θα έχετε με το παιδί σας όταν θα μοιράζεται τα βιώματα του μαζί σας.
 • Μιλήστε μαζί του για το πως είναι το σχολείο. Δώστε του κίνητρα, νέοι φίλοι, νέα παιχνίδια, κ.τ.λ. Επισκεφθείτε μαζί το σχολείο του.
 • Αποφύγετε να του πείτε ότι θα πηγαίνει εκεί “μόνο του”. Εξηγήστε του ότι εσείς δε θα είσαστε στο σχολείο. Είναι καλύτερο να του αναφέρετε ότι εκεί είναι δασκάλες και άλλα παιδιά, ότι και οι άλλοι γονείς αποχαιρετούν τα παιδιά τους το πρωί και ότι δε θα είναι μόνο του.
 • Εξηγείστε στο παιδί σας τι είναι δασκάλα. Πείτε του “οι δασκάλες μας βοηθούν να παίζουμε, να μαθαίνουμε νέα κόλπα. Μας βοηθούν στην τουαλέτα, μας λένε αν χρειαστεί να κάνουμε ησυχία, μας μαθαίνουν νέα τραγουδάκια”.
 • Δείξτε του ένα ημερολόγιο ώστε να καταλάβει ότι δε θα πηγαίνει κάθε μέρα στο σχολείο και ότι εσείς τις ίδιες ημέρες θα πηγαίνετε στη δουλειά σας.
 • Αποφύγετε επίσης να απευθύνετε το παιδί σας ερωτήσεις όπως: “Αν φύγω θα μου λείψεις – εσένα θα σου λείψω;” Μιας και θα το επιβαρύνουν συναισθηματικά και θα του προκαλέσουν ανησυχία.

Ιδέες για να προετοιμαστείτε καλύτερα για την πρώτη μέρα στο σχολείο

 • Την πρώτη ημέρα, που θα πάει το παιδί σχολείο, καλό είναι να συνοδεύεται από τον ένα τουλάχιστον γονιό του. Η παρουσία σας εκεί θα το ανακουφίσει, καθώς δε θα αισθάνεται μόνο του τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά επαφής με το καινούριο περιβάλλον. Ο σκοπός είναι να του δώσετε θάρρος στην αρχή για να αισθάνεται άνετα στη συνέχεια. Αυτή είναι για το παιδί μια ημέρα γεμάτη ένταση αλλά παράλληλα τόσο συναρπαστική, την οποία θα θυμάται σε όλη του τη ζωή.
 • Το παιδί θα βοηθηθεί πολύ στην προσαρμογή του αν η παραμονή του είναι αρχικά μικρής διάρκειας και συμπεριλαμβάνει το χρονικό διάστημα του διαλείμματος στην αυλή.
 • Καλέστε ένα άλλο παιδί που θα πηγαίνει στο ίδιο σχολείο, έτσι ώστε να παίξει μαζί με το παιδί σας και να γνωριστούν. Έτσι θα έχει τουλάχιστον ένα “φίλο” την πρώτη ημέρα που θα πάει (ζητήστε από τη διεύθυνση να σας φέρει σε επαφή με τους άλλους γονείς).
 • Αναπτύξτε μια ρουτίνα αποχαιρετισμού. Είναι πολύ φυσιολογικό, ένα παιδί να κλάψει τη στιγμή που θα το αποχαιρετήσετε και όχι μόνο τις πρώτες ημέρες, αλλά ίσως και τις επόμενες εβδομάδες. Το κλάμα στον αποχαιρετισμό δείχνει το δέσιμο του παιδιού με το γονέα και γι΄ αυτό το λόγο θεωρείται ως ένα υγιές σημάδι που εκφράζει ένα παιδί. Μην επεκτείνετε τον αποχαιρετισμό υπερβολικά, το μόνο που θα γίνει είναι να παρατείνετε την αγωνία και να εντείνετε το άγχος και την ανασφάλεια και των δυο σας.
  Βρείτε μια φράση που θα χρησιμοποιείτε σταθερά η οποία θα καθησυχάζει το παιδί σας, ως προς το πότε θα σας ξαναδεί : “Θα σε δω σύντομα και στο πι & φι, τσακ μπαμ!”. Μπορείτε επίσης να βρείτε ένα συγκεκριμένο χαιρετισμό όπως π.χ. αεροπλανάκι ή κάποια άλλη στριφογυριστή αγκαλιά που μπορείτε να κάνετε πάντα εκείνη τη στιγμή.
  Σημαντικό! Μη φύγετε “στα κρυφά” όταν είναι απασχολημένο με κάτι, χωρίς να αποχαιρετήσετε το παιδί σας. Το παιδί σας θα ταραχθεί πολύ περισσότερο εάν ανακαλύψει ότι το αφήσατε και φύγατε χωρίς να πείτε κάτι.
 • Η επιστροφή του από το σχολείο είναι το ίδιο σημαντική με την αναχώρηση. Υποδεχθείτε το με αγκαλιές και φιλιά. Επαινέστε το που ήταν τόσο “γενναίο”. Φτιάξτε του το αγαπημένο του φαγητό ή ένα κέικ για να το γιορτάσετε. Αυτές τις πρώτες ημέρες προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι και υπομονετικοί. Σκεφθείτε πόσες άλλες “πρώτες φορές” θα αντιμετωπίσει το παιδί σας. Όσο καλύτερα προσαρμοστεί αυτήν την πρώτη φορά, τόσο πιο εύκολες θα είναι οι επόμενες.

Αγαπητοί γονείς, αγαπητή μητέρα,
Να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε πρώτα εμείς οι ίδιοι για τα συναισθήματα που πιθανώς θα αντιμετωπίσουμε σε αυτό το πρώτο σημαντικό βήμα στη ζωή του παιδιού μας. Όσο πιο καλά είμαστε εμείς προετοιμασμένοι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να είναι και το παιδί μας.
Αξίζει να θυμόμαστε πάντα ότι δεν είναι δυνατόν να “φτιάξουμε” εμείς τα πάντα για τα παιδιά μας. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, να τα προετοιμάσουμε και κυρίως να τα εμπιστευθούμε. Η επιτυχία τους εξαρτάται και από τα ίδια.

Καλή σχολική χρονιά μικροί μας Ήρωες!

ΜΙΧΑΗΛ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
ΠΥΛΟΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΤΗΛ: 27230 22258

Ευάγγελος Μιχαήλ

Comments

comments