Ένα παχύσαρκο παιδί … ένας παχύσαρκος ενήλικας!

Οι κύριες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι η διατροφή πλούσια σε λίπη και ζάχαρη καθώς και η ελαττωμένη σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με τη γενετική προδιάθεση.

Καθώς η παιδική παχυσαρκία, συνδέεται συχνά με χρόνιες παθήσεις, όπως υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, σάκχαρο κ.ά., θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά.

παιδική παχυσαρκία

Είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε ότι κατά την παιδική ηλικία αυξάνεται ο αριθμός των λιποκυττάρων (υπερπλαστική παχυσαρκία), ενώ μετά την ενηλικίωση αυξάνεται το μέγεθος αυτών (υπερτροφική παχυσαρκία) και λιγότερο ο αριθμός τους.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα παχύσαρκο παιδί σχεδόν να καταδικάζεται να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας.

Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην παιδική ηλικία μπαίνουν τα θεμέλια για την υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών. Έτσι οφείλουν να έχουν πρώτα οι ίδιοι σωστές διαιτητικές συνήθειες. Από την άλλη, το παιδί δεν θα πρέπει να πιέζεται από τους γονείς στη δοκιμή νέων τροφίμων, άλλα να το αφήνουν ελεύθερο να αποφασίσει μόνο του.
Επιπλέον, οι γονείς καλό είναι να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα έτσι ώστε να μην περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή (πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τις πολλές ώρες τηλεόραση με την παχυσαρκία)

10990914_850429198332640_5014122937016367557_n
Όταν οι γονείς διαπιστώνουν ότι το παιδί τους παίρνει συνεχώς βάρος και παράλληλα προτιμά τόσο λιπαρές τροφές όσο και τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, καλό είναι να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για συμβουλές και οδηγίες.
Τέλος, εάν οι γονείς θέλουν πραγματικά τα παιδιά τους να μάθουν να τρώνε σωστά θα πρέπει και αυτοί να τρώνε σωστά!!!

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ
• Μικρή μερίδα σαλάτα σε κάθε γεύμα (και μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα).
• 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά ή πολτοποιημένα, ή ως χυμό ή κομπόστα).
• 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών (γάλα, τυρί, γιαούρτι).
• 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια.
• 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 4-5/εβδ. αβγά, 1-3 φορές εβδ. κρέας και κοτόπουλο.
• Ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις.
• Ανάλατους ξηρούς καρπούς για μικρογεύματα

Ευάγγελος Μιχαήλ

Comments

comments