Αλλεργική ρινίτιδα σε παιδιά

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι ένα συχνό πρόβλημα στην παιδική και εφηβική ηλικία. Η συχνότητα της έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία 20 χρόνια και υπολογίζεται πως είναι 8,5% στις ηλικίες 6-7 ετών και 15% στις ηλικίες 13-14 ετών.

children-allergies-ftr

Πρόκειται για φλεγμονή του βλεννογόνου του μύτης και συνυπάρχει κατά 80% με αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Αποτελεί το “σήμα κατατεθέν” ενός παιδιού με αναπνευστική αλλεργία. Μπορεί να είναι εποχική ή ολοετής.

Ολοετής αλλεργική ρινίτιδα: αυτοί που πάσχουν από ολοετή ρινίτιδα έχουν συμπτώματα όλο το χρόνο. Συνήθως προκαλείται από αλλεργιογόνα εσωτερικού χώρου, όπως ακάρεα οικιακής σκόνης, μύκητες, επιθήλια ζώων.
Συχνά η ολοετής ρινίτιδα επιπλέκεται και από παραρρινοκολπίτιδα εξαιτίας της χρονιότητας των συμπτωμάτων. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν και συχνές ωτίτιδες. Εμφανίζεται συχνότερα σε μικρότερα παιδιά.

Εποχική αλλεργική ρινίτιδα: προκαλείται συνήθως από αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ζιζάνια, δέντρα. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά σχετικά μεγαλύτερης ηλικίας ( 6-7 ετών και άνω).

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής:

  1. Έντονη ρινική καταρροή και συμφόρηση με αποτέλεσμα το βούλωμα της μύτης. Η κλειστή μύτη δεν αφήνει το παιδί να κοιμηθεί καλά, με αποτέλεσμα την επομένη να έχει αδυναμία συγκέντρωσης και ανορεξία. Επίσης, η κλειστή μύτη μπορεί να οδηγήσει και στην απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας (σωλήνας που ενώνει το αυτί με την μύτη) με αποτέλεσμα την πρόκληση μολύνσεων του αυτιού και πιθανόν προβλήματα ακοής. Επίσης, επειδή το παιδί υποχρεώνεται να αναπνέει από το στόμα μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργηθούν ορθοδοντικές ανωμαλίες.
  2. Συχνά φταρνίσματα.
  3. Φαγούρα στον «ουρανίσκο» του στόματος.
  4. Πολύ συχνά το παιδί ακουμπά την παλάμη του χεριού του στην άκρη της μύτης και την πιέζει επειδή τον φαγουρίζει. Είναι ο λεγόμενος «αλλεργικός χαιρετισμός».
  5. Πολύ συχνά συνοδεύεται και με καταρροή από τα μάτια.
  6. Κεφαλαλγία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας;
Δεν υπάρχει κάποια εξέταση που θα θέσει με σιγουριά την διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας. Ο γιατρός θα θέσει την διάγνωση από το ιστορικό και την εξέταση του παιδιού. Πιθανό να ζητήσει κάποιες εξετάσεις, όπως η μελέτη του εκκρίματος της μύτης. Σε περίπτωση αλλεργικής ρινίτιδας υπάρχουν στο έκριμμα αυτό πολλά ηωσινόφιλα, κύτταρα που βρίσκονται σε περίπτωση αλλεργίας. Όταν τεθεί η διάγνωση της αλλεργικής ρινίτιδας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνουν δερματικά τεστ για να ανακαλύψετε πιθανόν τα αλλεργιογόνα που ενοχλούν το παιδί σας.

Θεραπεία
Η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας στα παιδιά πρέπει να βασίζεται στα εξής:

  • Αποφυγή αλλεργιογόνων
  • Θεραπεία συμπτωμάτων με φάρμακα
  • Ειδική ανοσοθεραπεία.
Ευάγγελος Μιχαήλ

Comments

comments