Δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κωφά άτομα

Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς ήχο και η απογοήτευση που δημιουργείται από την προσπάθεια να εκφράσεις αυτό που αισθάνεσαι ή έχεις ανάγκη στους άλλους. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα έχουν προσφέρει ακοή σε κάποιους, ενώ σε κάποιους άλλους η νοηματική γλώσσα είναι η καθιερωμένη μέθοδος επικοινωνίας τους. Πολλοί κωφοί άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν να είναι άτομα με ειδικές ανάγκες…24412

Στην παιδική ηλικία

Η επικοινωνία των κωφών παιδιών είναι πολύ δυσκολότερη από αυτή των ενηλίκων. Κυρίως παιδιά που έχουν γεννηθεί κωφά αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες κατανόησης και έκφρασης με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από άγχος και να γίνονται επιθετικά, να κλαίνε, να απομονώνονται και να φοβούνται. Φανταστείτε τον φόβο ενός μικρού παιδιού που καθώς παίζει με ένα παιχνίδι σε έναν παιδότοπο προσεγγίζεται από έναν ξένο (με καλές διαθέσεις). Γνωρίζουμε πως σχεδόν τα περισσότερα παιδιά είναι θετικά προς τους ξένους που τα πλησιάζουν ευχάριστα. Στην πρώτη όμως περίπτωση, ένα κωφό παιδί είναι δύσκολο να κατανοήσει τις φιλικές διαθέσεις ενός ξένου με αποτέλεσμα να αγχώνεται και να φοβάται και να αντιδρά ίσως όχι και τόσο φυσιολογικά. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει από μικρή κιόλας ηλικία να διδάσκονται τη νοηματική γλώσσα και την ικανότητα να διαβάζουν τα χείλη.

Οι κωφοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ορισμένες προκλήσεις που ο υπόλοιπος κόσμος αδυνατεί ή δυσκολεύεται να κατανοήσει. Κάποια καθημερινά καθήκοντα που θεωρούνται δεδομένα μπορεί να είναι πιο δύσκολα για ένα κωφό άτομο.

Στην οδήγηση. Η οδήγηση δίνει σε όλους μια αίσθηση ανεξαρτησίας πόσο μάλλον όσον αφορά κωφά άτομα. Στην δεύτερη όμως περίπτωση τα κωφά άτομα θα πρέπει να εστιάσουν όλη τους την προσοχή κατά την οδήγηση ενός αυτοκινήτου επειδή δεν είναι σε θέση να ακούσει τις σειρήνες και τους θορύβους της κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός θα πρέπει να στηρίζεται στην αίσθηση της όρασής του και μόνο για να τους προειδοποιεί για τυχόν κινδύνους στο δρόμο.

Αισθάνονται μοναξιά. Ακόμα κι αν ένα κωφό άτομο έχει μια πολύ υποστηρικτική οικογένεια και φίλους μπορεί να αισθανθεί μοναξιά επειδή νιώθουν ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε συζητήσεις, δραστηριότητες όπως οι υπόλοιποι.

Στην εκπαίδευση. Σε ένα κανονικό σχολείο είναι δύσκολο για ένα κωφό άτομο να μπορέσει να προσαρμοστεί χωρίς τη βοήθεια διερμηνέων.

Στην εύρεση εργασίας. Η αναζήτηση εργασίας για ένα κωφό άτομο είναι πολύ μεγάλη πρόκληση. Οι περισσότεροι εργοδότες “προκατειλημμένοι” αυτής της δυσκολίας αρνούνται να προσλάβουν ένα κωφό άτομο ακόμα κι αν η χρήση της γλώσσας δεν είναι απαραίτητη.

 

Μαριλένα Κιτσάκη

Comments

comments