“Εγώ το θέλω τώρα”, “Είναι δικό μου”

Όλοι οι γονείς έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στην δυσάρεστη θέση όπου πρέπει να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη και απαιτητική συμπεριφορά των παιδιών τους. Τα παιδιά είτε βρίσκονται μέσα στην τάξη είτε στο σπίτι, είτε έξω από αυτούς τους χώρους εάν πρόκειται να διεκδικήσουν κάτι, θα το κάνουν με τον ίδιο τρόπο οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.

      “εγώ το θέλω τώρα”, “είναι δικό μου”, “τώρα το θέλω σου είπα”

child-misbehaving

Όταν τα παιδιά αντιδρούν κάπως έτσι αυτό οφείλεται κυρίως στην ιδέα που έχουν ότι τα πάντα τους ανήκουν και όλοι μας πρέπει να υπακούμε στις διαταγές τους. Αισθάνονται κυρίαρχα και ότι ασκούν εξουσία επάνω μας. Από την άλλη πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν το κάνουν απόλυτα συνειδητά. Η απαιτητική συμπεριφορά των παιδιών είναι ένα στάδιο της ανάπτυξής τους καθώς έχουν την εντύπωση ότι διεκδικώντας έτσι κάποια πράγματα αυτό τους εξασφαλίζει την επιβίωσή τους. Δεν γνωρίζουν πώς αλλιώς να το ‘κάνουν’ και γι ‘αυτό το λόγο διεκδικούν την επιβίωσή τους απαιτώντας.

Βέβαια, δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτή την ‘φυσική εξέλιξη ανάπτυξης’ του παιδιού διότι το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να κάνουμε τα παιδιά μας κακομαθημένα χωρίς όρια και λογική.

Βήματα για να επιβάλλετε τους δικούς σας κανόνες πειθαρχίας:

  • Όταν κάνει μια άτακτη πράξη π.χ πετάει πράγματα όπως το φαγητό του, παιχνίδια κλπ ρωτήστε το με ήρεμο τρόπο το λόγο που το έκανε και συζητήστε. Θα νιώσει ότι του δίνετε σημασία και ότι ο λόγος του μετράει.
  • Όταν του απαγορεύετε κάποια πράγματα εξηγήστε του τον λόγο. Μην το αφήνετε να βγάζει δικά του συμπεράσματα όπως το ότι δεν έχει αξία για εσάς ή ότι το μισείτε ή ότι θέλετε να το τιμωρήσετε γιατί δυστυχώς έτσι θα νιώσουν.
  • Μειώστε τα αγαθά που του δίνετε. Δεν είναι ανάγκη να τα έχει όλα απλόχερα. Εξηγήστε του πως δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα την στιγμή που τα θέλουμε αλλά πρέπει να προσπαθούμε και να έχουμε υπομονή μέχρι να τα αποκτήσουμε.
  • Όταν του λέτε “όχι” φροντίστε αφού του έχετε εξηγήσει το λόγο όπως αναφέρουμε παραπάνω, να κρατήσετε το λόγο σας και να μην αλλάξετε γνώμη μετά από λίγο επειδή ίσως κλαίει και νιώθετε τύψεις. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι εννοείτε αυτά που λέτε και ότι δεν μπορεί να σας αλλάξει έτσι εύκολα γνώμη διότι θα γίνει μέρος της ζωής τους και κάθε φορά θα λειτουργεί αντίστοιχα.
  • Κερδίστε την εμπιστοσύνη του χωρίς να του τάζετε πράγματα που στην πορεία ίσως δεν μπορέσετε να τηρήσετε. Θα χάσει την εμπιστοσύνη του για εσάς και δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.
  • ΜΗΝ επιβάλλετε το ξύλο ως μέσο πειθαρχίας. Μπορεί να σας βγάζει εκτός εαυτού και να νιώθετε ότι τρελαίνεστε κυριολεκτικά αλλά αφήστε το θυμό σας έξω απ’όλο αυτό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πιστέψει πως όταν θυμώνουμε μπορούμε να αντιδρούμε με ξύλο γιατί το έκανε η μαμά ή ο μπαμπάς και άρα είναι ένας αποδεκτός τρόπος εκδήλωσης θυμού.

Φροντίστε να διαχειριστείτε οι ίδιοι τον θυμό σας χωρίς φωνές και τιμωρίες που δεν θα έχουν κανένα σκοπό διαπαιδαγώγησης και αφού ηρεμήσουν τα πράγματα προσεγγίστε το παιδί με ηρεμία και συζητήστε.

Μαριλένα Κιτσάκη

Comments

comments