Εκτεινασσόμενος δάκτυλος/αντίχειρας

Τι είναι; – ανατομία :Είναι μια πάθηση των τενόντων και του περιβλήματός τους (το τενόντιο έλυτρο).Επιστημονικά ονομάζεται στενωτική τενοντοελυτρίτιδα του δακτύλου/αντίχειρα και αλλιώς ονομάζεται και ‘δάκτυλο δίκην σκανδάλης’

ektinasomenos_daktilos1Η πάθηση είναι συχνότερη στις γυναίκες. Οι τένοντες είναι τα σχοινιά, οι προεκτάσεις των μυών, χάρη στα οποία κινούμε τα άκρα μας. Με τη σύσπαση συγκεκριμένων μυών ,κινούνται και οι τένοντες των δακτύλων μας .

Για να αυξηθεί η δύναμή τους ,περνούν κάτω από ένα εξαιρετικά δομημένο σύστημα με τροχαλίες!

ektinasomenos_daktilos2Κektinasomenos_daktilos4αμιά φορά όμως , ο τένοντας και το έλυτρο του φλεγμαίνουν ( ‘πρήζονται’ και δημιουργείται, κάποια στιγμή, ένας όζος/ εξόγκωμα πάνω στον τένοντα), το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να γλιστρήσει κάτω από τις τροχαλίες (και ειδικότερα στο επίπεδο της πρώτης που βρίσκεται στο τελείωμα της παλάμης μας).

 

 

Συμπτώματα

Με τον παραπάνω μηχανισμό, προκαλείται:

  • Πόνος στην παλάμη, στο δάκτυλο ή στον αντίχειρα
  • Δυσκαμψία του δακτύλου
  • Μάγκωμα/κλείδωμα του δακτύλου , το οποίο :
    • αρχικά ξεμαγκώνει μόνο του (..απότομα..όπως όταν αφήνουμε μια σκανδάλη!!),
    • αργότερα χρειάζεται να το βοηθήσουμε με το άλλο χέρι για να ανοίξει
    • και τέλος αν η νόσος προχωρήσει πολύ, το δάκτυλο παραμένει μαγκωμένο και ο ασθενής να αδυνατεί να το επαναφέρει.

Πώς και γιατί το παθαίνουμε;

Κάποιες περιπτώσεις οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κουράζουν το χέρι (εργασία, χόμπυ) και σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχει σαφής αιτία.
Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Θεραπεία

ektinasomenos_daktilos3Όπως στις περισσότερες ορθοπαιδικές παθήσεις, ένα πρώτο μέτρο είναι η ανάπαυση του χεριού, όσο αυτό είναι εφικτό !
Μπορεί να συνταγογραφηθούν φάρμακα ,ή να γίνει ακινητοποίηση του δακτύλου για κάποιο διάστημα και ανάλογα με το βαθμό της φλεγμονής.
Σημαντική θέση στη θεραπεία έχει η έγχυση κορτιζόνης , όταν αυτή γίνεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους ιατρούς, για να μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών και για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Τελευταία και οριστική λύση είναι το χειρουργείο, όπου ουσιαστικά ανοίγουμε την πρώτη τροχαλία, στην οποία μαγκώνει ο τένοντας. Αυτό ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα, και μάλιστα ,χωρίς να έχει κάποια σημαντική αρνητική επίδραση στη λειτουργία του δακτύλου.

 

Στέφανος Ζάκκας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Μαντζάρου 12
Κέρκυρα
Τηλ: 26610 81253

Comments

comments