Καφές. Απόλαυση ή βάσανο;

Μια κούπα καφέ για το ξεκίνημα της μέρας ή ένα διάλειμμα για καφέ είναι οι μικρές απολαύσεις. Η σχέση όμως των περισσοτέρων με τον καφέ είναι ενοχική καθώς θεωρούν ότι αυτή η απόλαυση θα έχει …επιπτώσεις. Απόλαυση ή βάσανο λοιπόν το καφεδάκι;

coffee-cup-2_00447926Σύμφωνα με έρευνες ο καφές βοηθά στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών, ασθενειών που συνδέονται με την κακή κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Η καφεΐνη κάνει το αίμα να ρέει πιο γρήγορα, συμβάλλοντας έτσι στην καλή αιμάτωση του εγκεφάλου.

Φυσικά πρόκειται μόνο για μία πρόσκαιρη, μικρή ανακούφιση και όχι για ένα εναλλακτικό «φάρμακο» για τις έντονες κεφαλαλγίες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η κατανάλωση καφέ συμβάλλει στην προστασία από νευρολογικής φύσης απο ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, όπως επίσης ότι δρα κατά του διαβήτη.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υπογραμμίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μεγάλη κατανάλωση καφέ για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εθισμός στην καφεΐνη αλλά και υπερδιέργεση των νεύρων είναι δύο από τις πιο βασικές και συχνές παρενέργειες. Η καφεΐνη ενεργοποιεί την έκκριση αδρεναλίνης, κι έτσι η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να φέρει το σώμα σε μια κατάσταση υπερλειτουργίας.

Η καφεΐνη προκαλεί πίεση στο μυικό σύστημα ενώ επιφέρει και αύξηση της ποσότητας σακχάρου στο αίμα, επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς και τον ρυθμό της αναπνοής.

Όταν ο πρωινός καφές μετατρέπεται, έτσι, σε «πρωινούς καφέδες» το αίσθημα ευεξίας που δημιουργεί μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε υπερένταση ή άγχος.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που καθορίζει τις συνέπειες που μπορεί να έχει ο καφές στη λειτουργία του οργανισμού είναι η ποσότητά του.

 

Comments

comments