Κοινωνιολογία της Διατροφής – Οικογένεια και τροφή

Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αναπτύξω τον ρόλο και τη σημασία της τροφής στις σχέσεις μεταξύ της γυναίκας και των διαφόρων μελών της οικογένειας.

Εκτός από τις εκτεταμένες και εμπεριστατωμένες έρευνες οι οποίες αναφέρονται στην ιδιαιτερότητα των σχέσεων μεταξύ της γυναίκας και του φαγητού υπάρχει πληθώρα γυναικείων κυρίως περιοδικών, τα οποία περιέχουν ειδικές σελίδες και ειδικά ένθετα με συνταγές φαγητών, γλυκών και ποτών.
Λαχταριστές σάλτσες, γλυκά και επιδόρπια απευθύνονται και αποσκοπούν στην προετοιμασία τους απ’ την γυναίκα. Τα περιοδικά αυτά θεωρούν ως δεδομένο ότι το κατάλληλο μέρος για να περνάει την ώρα της η γυναίκα – ακόμη και όταν αυτή εργάζεται είναι η κουζίνα. Επίσης στις τηλεοπτικές διαφημίσεις οι γυναίκες θα προετοιμάσουν το φαγητό για τους φίλους τους και είναι εκείνες που θα διαλέξουν το καλύτερο για την οικογένεια τους. Έτσι βλέπουμε ότι η κοινωνία θέλει τη γυναίκα να παίζει κεντρικό ρόλο στη φροντίδα του σπιτιού και πιο συγκεκριμένα στην προετοιμασία και παρασκευή του φαγητού.

Η γυναίκα είναι εκείνη που θα σκεφτεί για την διατροφή των παιδιών της και του συζύγου της. Η γυναίκα μητέρα είναι εκείνη που θα θυσιάσει τις δικές της προτιμήσεις για να ικανοποιήσει τις προτιμήσεις των άλλων μελών της οικογενείας.

Το φαγητό παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας. Από συνεντεύξεις γυναικών έχει διαπιστωθεί ότι το φαγητό αποτελεί έκφραση αγάπης και φροντίδας προς τα άλλα μέλη της οικογενείας και ειδικότερα προς τον σύζυγο.

Επίσης η τροφή χρησιμοποιείται ως δώρο που προσφέρεται σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε γενέθλια και εορτές. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 73% των γυναικών ελάμβαναν υπόψη τους τις προτιμήσεις των ανδρών, το 63% τις προτιμήσεις των παιδιών και μόνο το 45% τις δικές τους προτιμήσεις για την παρασκευή του φαγητού. Φαίνεται λοιπόν ότι οι προτιμήσεις των ανδρών παίζουν σπουδαίο ρόλο στην εκλογή της τροφής στην οικογένεια.
Μια γυναίκα θα θεωρήσει τον εαυτό της τυχερό αν ο σύζυγός της τρώει ό,τι υπάρχει στη τραπέζι χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις κυρίως όταν αυτή εργάζεται. Σε ακραίες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί ακόμη και περιστατικά βίας επειδή το φαγητό δεν εγκρίθηκε από τον σύζυγο.
Ας δούμε όμως την κατανομή της τροφής ανάμεσα στον άνδρα, τη γυναίκα και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις όπως για παράδειγμα το κρέας καλής ποιότητος, τα οινοπνευματώδη και τα γλυκά. Το κόκκινο κρέας θεωρείται ως τροφή υψηλού κύρους και συσχετίζεται με τον άνδρα, ενώ το άσπρο κρέας (κοτόπουλο) δεν θεωρείται ‘δυνατή’ τροφή και καταναλώνεται πιο πολύ από τις γυναίκες και τα παιδιά. Επίσης τα οινοπνευματώδη ποτά συνδέονται περισσότερο με τον άνδρα. Οι άνδρες καταναλώνουν συνήθως μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τις γυναίκες. Τα γλυκίσματα έχουν και αυτά την ιεραρχία τους αν και το κύρος τους δεν είναι και τόσο υψηλό σε σχέση με το κόκκινο κρέας . Τα οινοπνευματώδη, τα διάφορα κέηκς, τούρτες η γλυκά που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα ή και άλλες εορτές απολαμβάνουν μεγαλύτερης εκτίμησης στη οικογένεια ενώ διάφορα άλλα επιδόρπια εκτιμούνται πιο πολύ από τα μπισκότα. Όσον αφορά τώρα την κατανομή τους φαίνεται ότι οι άνδρες προτιμούν τα ακριβά κέικς η τις τούρτες ενώ τα μπισκότα και τα διάφορα γλυκίσματα καταναλώνονται πιο συχνά από τις γυναίκες και τα παιδιά.
Οι ανάγκες σε φαγητό στα διάφορα μέλη της οικογένειας ποικίλουν. Ημερολόγια γυναικών έχουν αποκαλύψει ότι οι γυναίκες σερβίρουν μεγαλύτερες μερίδες φαγητού στους συζύγους τους με τη δικαιολογία ότι εργάζονται σκληρά. Όσο για τα παιδιά, οι γυναίκες στα ημερολόγια τους υποστήριξαν ότι τα αγόρια χρειάζονται περισσότερο φαγητό επειδή καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια έξω από το σπίτι ενώ τα κορίτσια χρειάζονται λιγότερο, επειδή περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μέσα στο σπίτι.
Καταλήγοντας συμπεραίνουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτερες σχέσεις ανάμεσα στη γυναίκα και την τροφή μέσα στην οικογένεια, καθώς επίσης και ότι η τροφή χαρακτηρίζει και ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες.

Comments

comments