Λοίμωξη με το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori)

Στρες, πικάντικα φαγητά, προσωπικότητα τύπου Α. Ποιο από αυτά προκαλεί τα περισσότερα έλκη στομάχου; Η απάντηση: Κανένα από αυτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα έλκη –80% του στομάχου και 90% του δωδεκαδακτύλου – αναπτύσσονται λόγω λοίμωξης του ατόμου με Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori).

stomache-1864x1242Πως το H. Pylori σας αρρωσταίνει;

Το H. pylori είναι ένα βακτήριο στο σχήμα έλικας (σπείρας) το οποίο συνήθως ανευρίσκεται στο στομάχι. Το σχήμα του καθώς και ο τρόπος που κινείται, του επιτρέπει να διεισδύσει στο προστατευτικό επιθήλιο του στομάχου, όπου εκεί παράγει ουσίες , οι οποίες αποδυναμώνουν το επιθήλιο και κάνουν τον στόμαχο πιο επιρρεπή στις ζημιές που προκαλούνται από τα ίδια τα γαστρικά του υγρά.
Τα βακτήρια αυτά μπορούν επίσης να προσκολληθούν στα κύτταρα του στομάχου, προκαλώντας την φλεγμονή του (γαστρίτιδα), και μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή παραπάνω γαστρικών υγρών. Σε βάθος χρόνου, η λοίμωξη αυτή με τα βακτήρια μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.
Αν και δεν είναι γνωστό με ποιο τρόπο η λοίμωξη με H. pylori μεταδίδεται, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να το κολλήσει μέσω του φαγητού ή του νερού. Σύμφωνα με το εθνικό σύστημα υγείας της Αμερικής , περίπου το 20% των ανθρώπων κάτω των 40 ετών και το 50% των ενηλίκων πάνω από 60 χρονών έχουν επιμολυνθεί με υψηλότερη επίπτωση στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τα συμπτώματα της λοίμωξης με H. Pylori
Μία ενεργώς λοίμωξη με H. pylori δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποκτήσει κάποιος έλκος ή θα αναπτύξει καρκίνο του στομάχου. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη με το βακτήριο αυτό δεν έχουν ποτέ συμπτώματα ή προβλήματα όπως το έλκος κ.α. Μόνον ένας μικρός αριθμός ατόμων με την λοίμωξη αναπτύσσουν καρκίνο του στομάχου. Δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί κάποιοι άνθρωποι με λοίμωξη αναπτύσσουν έλκη και κάποιοι άλλοι όχι.
Όταν η λοίμωξη δίδει συμπτώματα, αυτά συνήθως είναι είτε συμπτώματα γαστρίτιδας, είτε συμπτώματα έλκους του στομάχου. Τα πιο κοινά συμπτώματα του πεπτικού έλκους είναι συσφικτικό ή διαξιφιστικό άλγος ή καυσαλγία στο επιγάστριο (την περιοχή ακριβώς κάτω από τα πλευρά). Ο πόνος αυτός τυπικά γίνεται χειρότερος όταν ο στόμαχος είναι άδειος και βελτιώνεται όταν κάποιος φάει, πιει γάλα ή πάρει κάποιο αντιόξινο.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • Απώλεια βάρους
  • Ανορεξία
  • Φούσκωμα
  • Ερυγές (ρέψιμο)
  • Ναυτία
  • Έμετος (ο οποίος μπορεί να είναι αιματηρός ή μπορεί να μοιάζει σαν να περιέχει καφέ)
  • Μαύρα (σαν πίσσα) κόπρανα

Πως διαγιγνώσκεται η λοίμωξη με H. Pylori;
Υπάρχουν διάφορα παρακλινικά τεστ που μπορούν να θέσουν την διάγνωση της λοίμωξης με το ελικοβακτήριο του πυλωρού και/ή το έλκος του στομάχου. Αυτά περιλαμβάνουν:

 

  • Ακτινογραφία μετά την λήψη βαριούχου γεύματος: αναδεικνύει τον οισοφάγο, τον στόμαχο και το δωδεκαδάκτυλο για βλάβες τυπικές του έλκους.
  • Γαστροσκόπηση. Η διαδικασία περιλαμβάνει την κατάποση ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα που καταλήγει σε κάμερα, στον οισοφάγο , κατόπιν στο στόμαχο και τέλος στο λεπτό έντερο έτσι ώστε να ελεγχθεί για βλάβες όλο το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα.
  • Εξέταση αίματος. Υπάρχει ένα τεστ το οποίο ανακαλύπτει την ύπαρξη αντισωμάτων στο αίμα τα οποία πιστοποιούν την λοίμωξη με το βακτήριο H. pylori.
  • Εξέταση κοπράνων. Το τεστ αυτό ψάχνει στοιχεία λοίμωξης με το ελικοβακτήριο σε μικρό δείγμα κοπράνων.
  • Τεστ ουρίας. Το συγκεκριμένο τεστ αναζητά την ύπαρξη ουρίας στην αναπνοή η οποία έχει παραχθεί από το ελικοβακτήριο του πυλωρού.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρείται επιβεβλημένο αν νιώσετε συμπτώματα όπως αυτά περιγράφονται ανωτέρω να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, διότι η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη θεραπεία!

Γιάννης Βιτουλαδίτης

Γιάννης Βιτουλαδίτης

Comments

comments