Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον Έμπολα στην Ελλάδα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τους πρόσφυγες, οι οποίοι φτάνουν στη χώρα μας μέσω Τουρκίας. Η διάρκεια του ταξιδιού, όμως, ξεπερνά τις 21 μέρες, χρόνος που απαιτείται για την επώαση του ιού.

logo (1)Μικρός, αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εντοπισμού κρούσματος ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα στην Ελλάδα.

Οι επιστήμονες, πάντως, βρίσκονται σε συναγερμό: Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) πραγματοποιούν καθημερινές συσκέψεις και τηλεδιασκέψεις με διεθνείς Οργανισμούς.
Σύσκεψη για το θέμα έχει ζητήσει για την Παρασκευή και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάου.
Με εντολή του υπουργού Υγείας, το ΕΚΕΠΥ ετοιμάζει – για τις επόμενες μέρες – άσκηση ετοιμότητας, στην οποία θα πάρουν μέρος και οι υγειονομικές υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται το “Αμαλία Φλέμιγκ”, ως νοσοκομείο αναφοράς και το ειδικό εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης πιθανού κινδύνου.
Ολόκληρο το σχέδιο είχε παρουσιαστεί από το Iatronet τον περασμένο Αύγουστο.
Καθημερινή ενημέρωση λαμβάνει και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος κάνει λόγο για εγρήγορση των υγειονομικών υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.
Κίνδυνος
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, ο κίνδυνος είναι περιορισμένος για τη χώρα μας, για τους εξής λόγους:
Δεν υπάρχουν απ΄ ευθείας αεροπορικές πτήσεις από και προς τις χώρες όπου ενδημεί ο ιός.
Υπάρχουν περιορισμένες πτήσεις τράνζιτ, οι οποίες ελέγχονται σχολιαστικά από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τους πρόσφυγες, οι οποίοι φτάνουν στη χώρα μας μέσω Τουρκίας. Η διάρκεια του ταξιδιού, όμως, ξεπερνά τις 21 μέρες, χρόνος που απαιτείται για την επώαση του ιού.
Επιδημία
Η επιδημία του ιογενούς αιμορραγικού πυρετού από τον ιό Έμπολα ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, έχουν αναφερθεί 6.263 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 2.917 θανάτων, στην ευρύτερη αυτή περιοχή της αφρικανικής ηπείρου.
Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ενήλικες ηλικίας 15 έως 59 ετών.
Από τον έλεγχο επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων με PCR, διαπιστώθηκε η γονιδιακή ομοιότητα του στελέχους σε ποσοστό 98%, με το στέλεχος που προκάλεσε την επιδημία από ιό Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό το 2009.
Η επιδημία καταγράφεται σε τέσσερα κράτη της δυτικής Αφρικής: Τη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρρα Λεόνε και τη Νιγηρία.

Comments

comments