Ονυχομυκητίαση: θεραπεία με Laser

Τι είναι η ονυχομυκητίαση;

Η προσβολή των νυχιών από μύκητες περιγράφεται με το γενικό όρο ονυχομυκητίαση. Ως προς τον υπεύθυνο μύκητα συχνότερα ταυτοποιούνται τα δερματόφυτα (Τριχόφυτο Rubrum),και είδη Candida.

ονυχομυκητίαση, μυκητίαση στα νύχια
Η πάθηση αφορά κυρίως σε ενήλικες, ωστόσο, ο αριθμός των περιστατικών ονυχομυκητίασης στην παιδική ηλικία φαίνεται να αυξάνει κάθε έτος .
Συνηθέστερα προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών, αν και σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 7 ετών τα νύχια των χεριών είναι αυτά με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής. Η ονυχομυκητίαση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί αλλιώς θα επεκταθεί προσβάλλοντας όλα τα νύχια, αλλά κυρίως γιατί το νύχι που πάσχει αποτελεί πύλη εισόδου για την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα όπως το ερυσίπελας.

Χρειάζεται κάποια εργαστηριακή εξέταση πριν ξεκινήσουμε θεραπεία;

Ο μυκητολογικός έλεγχος ο οποίος θα επιβεβαιώσει την παρουσία μυκητίασης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να προηγείται της θεραπείας. Έτσι θα αποφύγουμε την άσκοπη χορήγηση αντιμυκητιακών φαρμάκων από το στόμα και αν αποφασίσουμε να τα χορηγήσουμε θα έχουμε και τεστ ευαισθησίας για να γνωρίζουμε ποιο είναι το καταλληλότερο φάρμακο για την περίπτωση. Επίσης γνωρίζοντας το είδος του μύκητα μπορούμε να προβλέψουμε αν θα ανταποκριθεί σε θεραπεία με laser ή όχι.

Η εξέλιξη στη θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων με τη χρήση ειδικού laser

Σήμερα διαθέτουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένα εξειδικευμένο laser για τη θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων. Αυτό είναι το Q-Switched NdYAG 1064/532 nm το οποίο έχει πολύ καλή διείσδυση δια μέσω του νυχιού, οπότε θεραπεύει το μύκητα που βρίσκεται κάτω από το νύχι χωρίς να προκαλεί βλάβες στην επιφάνεια του νυχιού ή στο περιονύχιο  (το δέρμα γύρω από το νύχι). Είναι μια θεραπεία χωρίς φάρμακα (μη τοξική) η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους-χρώμα δέρματος. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί ούτε τοπική αναισθησία. Διαρκεί μόλις 15-20 λεπτά και ο ασθενής συνεχίζει αμέσως μετά τις δραστηριότητές του. Συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες οι οποίες γίνονται ανά μήνα. Μετά την θεραπεία δεν περιμένουμε το νύχι να καθαρίσει αμέσως (αν και ο μύκητας έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς). Η θεραπεία κρίνεται επιτυχημένη όταν βλέπουμε το νέο νύχι το οποίο αναπτύσσεται να είναι υγιές.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την εφαρμογή laser; Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα της θεραπείας

Το νύχι που έχει καταστρέψει ο μύκητας δεν είναι δυνατόν να επανέλθει και να μετατραπεί σε ένα υγιές νύχι. Αυτό που περιμένουμε είναι να βλέπουμε να αναπτύσσεται από την μήτρα του νυχιού ένα νέο υγιές νύχι, το οποίο καθώς μεγαλώνει προωθεί το άρρωστο νύχι προς τα εμπρός. Έτσι σταδιακά κόβουμε και απομακρύνεται το άρρωστο νύχι και αντικαθίσταται από το νέο υγιές. Για την πλήρη ανανέωση του νυχιού στα χέρια απαιτούνται περίπου 6 μήνες ενώ για το νύχι στα πόδια περίπου το διπλάσιο.

Κωνσταντίνος Καλοκασίδης
Latest posts by Κωνσταντίνος Καλοκασίδης (see all)

Comments

comments