Παγκόσμια ημέρα της νόσου του Alzheimer

Κάθε χρόνο η 21η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα της νόσου του Alzheimer.

 

alzheimer-720x380

Είναι η ημέρα όπου οι οργανώσεις για τη νόσο Alzheimer από όλο το κόσμο συγκεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να αφυπνίσουν την παγκόσμια κοινότητα όσων αφορά τη νόσο του Alzheimer και την άνοια. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, ένα σύνολο διαταραχών που βλάπτουν τις πνευματικές λειτουργίες του ατόμου.

Κάθε 68 δευτερόλεπτα, κάποιος διαγιγνώσκεται με τη νόσο Alzheimer.

Με του ρυθμούς αυτούς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των Αμερικανών (Εκεί υπάρχουν τα περισσότερα μετρήσιμα στατιστικά), που θα νοσήσουν με την νόσο έως το 2050 θα τετραπλασιαστεί και θα φτάσει τα 16 εκατομμύρια άτομα.

Η νόσος του Alzheimer συχνά αποκαλείται και ως οικογενειακή νόσος, λόγω του χρόνιου στρες, που αναπτύσσεται από τα μέλη μιας οικογένειας που βλέπουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο να φθίνει σταδιακά. 5,4 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν σήμερα με την νόσο αυτή.

Είναι η 6η, από τις κύριες αιτίες θανάτου στις Η.Π.Α. και η μόνη από τις πρώτες 10 που δεν μπορεί να προληφθεί, θεραπευθεί ή να επιβραδυνθεί σημαντικά η εξέλιξή της. Με την αύξηση της διάρκειας ζωής και τις μεταπολεμικές γενιές να έχουν πλέον γεράσει, η υποστήριξη της έρευνας για την καταπολέμηση της νόσου Alzheimer είναι πιο κρίσιμη για τις οικογένειες όλων μας από ποτέ.

 

Γιάννης Βιτουλαδίτης

Comments

comments