Περισσότεροι λόγοι για να θηλάσετε το μωρό σας!

 

Eάν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα για το αν θα θηλάσετε το παιδί σας, ή αν χρειάζεστε περισσότερη ενίσχυση για την απόφασή σας, μπορείτε να λάβετε υπόψη τα εξής:

 

Ο μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο για την υγεία του μωρού.

  • Τα βρέφη που θηλάζουν είναι πιο υγιή. Η μια μελέτη μετά την άλλη αποδεικνύουν όλο και περισσότερο ότι το  μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα της μητέρας κατά των λοιμώξεων. Αυτά τα αντισώματα περνάνε στον οργανισμό του μωρού μέσω του θηλασμού.
  • Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το μητρικό γάλα προστατεύει τα μωρά μειώνοντας την εντερική δυσφορία, αλλεργίες, και τις λοιμώξεις αυτιών και αναπνευστικού

 

Ο μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και για τη ψυχολογική του υγεία.

  • Το μητρικό γάλα αποτελεί την πρώτη τροφή του εγκεφάλου ενός μωρού διότι περιέχει μια μακρά αλυσίδα λιπαρών οξέων με μία σύνθεση η οποία είναι πολύ παρόμοια με τον εγκεφαλικό ιστό. Επομένως προσφέρετε στο μωρό σας την πιο κατάλληλη σύνθεση τροφής που απαιτεί ο εγκέφαλος του για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του.
  • Επιπλέον, το μητρικό γάλα είναι ακριβώς η σωστή τροφή από ψυχολογικής άποψης για ένα μωρό. Εξασφαλίζει την άμεση επαφή με τη μητέρα του, κάτι που το μωρό χρειάζεται για να εξελιχθεί σε ένα κοινωνικό ον. Είναι ένας ζωντανός ιστός με πολλούς αμυντικούς παράγοντες. Δρα ως συνέχεια του ομφάλιου λώρου, ώστε τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος ν’ απολαμβάνουν τα συναισθηματικά οφέλη που διαμορφώνουν και ενισχύουν τον Πρώιμο Δεσμό! Ο θηλασμός διεγείρει την έκκριση της ορμόνης της αγάπης στη μητέρα και στο μωρό. Τα συναισθήματα που βιώνει το βρέφος κατά τον πρώτο θηλασμό ενισχύουν τον πρώιμο δεσμό, σφυρηλατώντας έτσι γερούς δεσμούς ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τονίζει ότι η υιοθέτηση και η συνέχιση του μητρικού θηλασμού ενδυναμώνει τη συνεχή σύνδεση μεταξύ της μητέρας και του βρέφους, διασφαλίζοντας έτσι τη βέλτιστη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και τη διαμόρφωση μιας υγιούς προσωπικότητας.
  • Οι περισσότερες μητέρες που θηλάζουν επιτυχώς τα μωρά τους λένε ότι η επένδυση χρόνου αξίζει τον κόπο. Η αίσθηση αυτού του ιδιαίτερου και μοναδικού δεσμού που αναπτύσσουν οι μητέρες με τα μωρά τους είναι ανεκτίμητης αξίας.

 

Ο μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο για την υγεία της μητέρας

  • Ο θηλασμός διευκολύνει την αποκατάσταση μετά τον τοκετό της μητέρας (με την άμεση έναρξη του μητρικού θηλασμού παράγεται η ωκυτοκίνη, ορμόνη που προκαλεί σύσπαση στη μήτρα, ευκολύνοντας έτσι την αποβολή του πλακούντα και μειώνοντας τις πιθανότητες για αιμορραγία. Βοηθά επίσης στην παλινδρόμηση της μήτρας) και μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.
  • Βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους εφόσον το επιπρόσθετο λίπος χρησιμοποιείται για την παραγωγή του γάλακτος.
  • Οι μητέρες που θηλάζουν λένε ότι ο θηλασμός τους δίνει μια μεγάλη αίσθηση ευχαρίστησης και δύναμης  για να αφοσιωθούν ουσιαστικά στα μωρά τους. Πολλές μητέρες  μάλιστα δηλώνουν  ότι ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Με λίγα λόγια, το μητρικό γάλα παρέχει την πιο ολοκληρωμένη, εύπεπτη, βολική και οικονομική πηγή διατροφής. Αποτελεί θεμέλιο ζωής για την ψυχική υγεία του παιδιού διότι προάγει έναν ισχυρό πρώιμο δεσμό μητέρας-μωρού ενώ ταυτόχρονα προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για τη μητέρα.

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments