Προετοιμαστείτε για τη Νέα Σχολική Χρονιά

Group Of Elementary Age Schoolchildren Answering Question In Cla

 

Η αλλαγή μπορεί να είναι καλή, αλλά δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις εύκολη.

Η μετάβαση από την χαλαρή διασκέδαση κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού στους κανόνες, στο πρωινό ξύπνημα για το σχολείο, στις σχολικές εργασίες, και στην καθημερινή ρουτίνα που ξεκινάει με κάθε καινούρια σχολική χρονιά είναι ένα μεγάλο άλμα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Αλλά με μια μικρή προετοιμασία και τη σωστή στάση, όλα γίνονται εύκολα.

Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να νιώθει κάποιο άγχος με την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς. Προετοιμάζεται για νέες αλλαγές, καινούριοι δάσκαλοι, πιθανόν καινούριοι συμμαθητές, νέα καθήκοντα και προκλήσεις.  Πως μπορείτε να βοηθήσετε?

Κρατήστε θετική στάση!

Η στάση του γονέα έχει μεγάλη επιρροή στο πως τα παιδιά θα αντιληφθούν την νέα σχολική χρονιά. Τα παιδιά όσο μικρά κι αν είναι διαισθάνονται τα συναισθήματα των γονιών, τα παίρνουν, τα κάνουν δικά τους, αντιδρούν σε αυτά και συχνά τα μεγεθύνουν. ‘Ως γονείς χρειάζεται να έχετε πίστη και εμπιστοσύνη στα παιδιά σας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλαγές, ακόμα κι αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για να δώσετε στα παιδιά σας, ότι τα εμπιστεύεστε και ότι πιστεύετε στη δύναμη τους, ότι μπορούν να τα καταφέρουν ακόμα και στα δύσκολα. Αυτό δεν σημαίνει να απορρίψετε τα συναισθήματα σας αλλά να τα ομαλοποιήσετε λέγοντας στο παιδί σας «ο καθένας αισθάνεται λίγο αγχωμένος όταν πηγαίνει σε καινούρια τάξη αλλά πραγματικά πιστεύω ότι θα τα καταφέρεις και όλα θα πάνε καλά!».

Μπορείτε να τα ενθαρρύνετε λέγοντας : «οι φίλοι σου θα σε περιμένουν να πείτε τα νέα σας από τις καλοκαιρινές διακοπές. Μπορεί να είναι και καινούρια παιδιά στη τάξη σου και κάποιο από αυτά περιμένει να γίνει φίλος σου. Αναρωτιέμαι πως θα μπορούσες να το ανακαλύψεις αυτό?» Αυτό θέτει μια θετική προσδοκία για το νέο σχολικό έτος και βοηθά τα παιδιά να παρατηρήσουν και να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε φιλικά ανοίγματα.

Είναι καλό να τονίσετε στα παιδιά σας ότι το άγχος που νιώθουν δεν χρειάζεται να το παίρνουν σαν ένα σήμα στοπ αλλά σαν μια δύναμη που θα τα βοηθήσει να ξεκινήσουν την νέα σχολική χρονιά. Μπορείτε να τους πείτε: « πραγματικά νιώθεις λίγο άγχος και το σώμα σου το αισθάνεται αλλά από αυτό παίρνεις δύναμη και έτσι είσαι έτοιμος να χειριστείς μια νέα ή δύσκολη κατάσταση».

Δημιουργήστε Καθημερινές Ρουτίνες

Καθιερώνοντας καθημερινές ρουτίνες στο σπίτι κατά την έναρξη του σχολικού έτους (ή ακόμη και πριν) μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά σας να προσαρμοστούν. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά ωφελούνται άμεσα ειδικά για τις σχολικές εργασίες τους. Οι ρουτίνες είναι καλό να γίνονται παράδειγμα από τους γονείς στα παιδιά ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Τα παιδιά χρειάζονται να τους δείξουν οι γονείς με τη δική τους στάση και συμπεριφορά τι να κάνουν και όχι απλά να τους λένε τι να κάνουν. Και είναι καλό οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά να γνωρίζουν ποιες είναι οι καθημερινές τους προσδοκίες.

Μπορείτε να φτιάξετε μαζί μια λίστα ή ένα χρονοδιάγραμμα με αποτέλεσμα τα παιδιά να νιώθουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι μπορούν να οργανώσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα αλλά και ότι είναι υπεύθυνα να το ακολουθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο τα βοηθάτε να μειώσουν το άγχος της καθημερινότητας και να αποφύγουν το άγχος να κάνουν πράγματα τη τελευταία στιγμή.

Ξαναβάλτε τα παιδιά σας στη ρουτίνα ‘πάμε νωρίς για ύπνο’ πριν ξεκινήσει το σχολείο. Τα περισσότερα παιδιά συνηθίζουν να μένουν ξύπνια μέχρι αργά το βράδυ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως τα παιδιά από 5 μέχρι και 12 χρονών χρειάζονται 10 με 11 ώρες βραδινού ύπνου και τα μεγαλύτερα 9.5 ώρες. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να ξαναμπούν στο πρόγραμμα ‘κοιμάμαι νωρίς για το σχολείο’. Επομένως, δώστε τους χρόνο και δείξτε κατανόηση για να γίνει σταδιακά αυτή η μετάβαση η οποία συνήθως διαρκεί 2 εβδομάδες.

Με το να επιβάλλετε να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ πριν τη πρώτη μέρα στο σχολείο το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να εκνευριστείτε και εσείς και το παιδί. Η υπερένταση του παιδιού θα χτυπήσει κόκκινο (γιατί το κάθε παιδί δεν έχει διακόπτη που τον πατάμε και μπορεί ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη να κοιμηθεί 2 ή 3 ώρες πιο νωρίς από ότι είχε συνηθίσει τους καλοκαιρινούς μήνες). Σε αυτή την περίπτωση το άγχος μπορεί να κλιμακωθεί σε όλη την οικογένεια την επόμενη μέρα κάτι που σίγουρα κανένας γονιός και κανένα παιδί δεν θέλει να βιώσει στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι καλό η αλλαγή να γίνει σταδιακά και ακόμα καλύτερα να γίνει μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο. Σταδιακά βάλτε τα παιδιά λίγο νωρίτερα για ύπνο κάθε βράδυ διαβάζοντας τους ένα παραμύθι μια ώρα πριν κλείσουν τα φώτα. Μια συνήθεια πολύτιμη για έναν ήρεμο ύπνο αλλά και για την ανάπτυξη των αναγνωστικών τους δεξιοτήτων.

Καθιερώστε Χαρούμενες Τελετουργίες

Η στάση σας μετράει πολύ! Εάν εσείς είστε ενθουσιασμένοι για τη νέα σχολική χρόνιά τότε και τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα σας. Έχοντας ένα ετήσιο τελετουργικό για το ξεκίνημα κάθε νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν με περισσότερη χαρά τη σχολική χρονιά αλλά συγχρόνως θα έχετε αποκτήσει και μια διασκεδαστική παράδοση για τα επόμενα χρόνια. Μπορείτε να καθιερώσετε τη μέρα πριν την έναρξη του σχολείου να είστε όλη η οικογένεια μαζί. Για παράδειγμα, να ψήσετε στην αυλή ή οτιδήποτε άλλο σας είναι πρακτικό και ευχάριστο όπου θα μπορείτε να συζητήσετε για τις ‘χαρές και τις ανησυχίες’ που έχετε για το ξεκίνημα αυτής της νέας χρονιάς.

Απλά περνώντας χρόνο με τα παιδιά σας πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα βοηθάει πολύ στη μετάβαση. Η παρουσία σας προσφέρει παρηγοριά, ασφάλεια και κατευνάζει τα συναισθήματα των παιδιών δίνοντας τους την ευκαιρία να σας μιλήσουν εάν και εφόσον εκείνα το επιθυμούν.

Και έρχεται η πρώτη μέρα στο σχολείο. Και φυσικά όλοι οι γονείς θέλουν να μάθουν τα πάντα από τα παιδιά τους για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Αλλά είναι σημαντικό να ακολουθήσετε το ρυθμό του παιδιού. Κάποια παιδιά είναι πολύ φλύαρα και θέλουν να πουν και τις τελευταίες λεπτομέρειες και κάποια άλλα πάλι μπορεί να νιώθουν πιεσμένα με τις ερωτήσεις που τους κάνετε και να μη θέλουν να πουν απολύτως τίποτα. Μπορεί να θέλουν να χαλαρώσουν και αργότερα στο δικό τους χρόνο θα συζητήσουν ή θα σας αναφέρουν κάποιες από τις σημαντικές στιγμές που πέρασαν στο σχολείο. Και στις δύο περιπτώσεις όλα είναι καλά!  Εάν το παιδί σας φαίνεται ήρεμο και χαρούμενο, ακόμα και αν δεν σας αναφέρει κάτι, τότε μπορείτε να υποθέσετε ότι η πρώτη μέρα στο σχολείο πήγε καλά. Ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας είναι η εμπιστοσύνη μας σε αυτά ότι μπορούν να βρουν το δρόμο τους!

 

Άντζελα Κρητικού

Προγεννητική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεύτρια-Εναλλακτική Θεραπεύτρια

www.trinityhealingcentre.com 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πρώτη μέρα στο σχολείο: Πως να αντιμετωπίσετε το άγχος αποχωρισμού

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments