Πως ακούτε πραγματικά τα παιδιά σας;

Η  ακρόαση συμπεριλαμβάνει την πλήρη προσοχή σας σε όλα όσα σας λέει το παιδί σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι η στιγμή να απενεργοποιήσετε τον εσωτερικό σας διάλογο που συνεχίζει ακατάπαυστα μέσα στο μυαλό σας. Αυτόν τον διάλογο που σας κρατάει απασχολημένους με το να σκέφτεστε όλα όσα χρειάζεται να κάνετε ή θα έπρεπε ήδη να έχετε κάνει ή ακόμα με το να σκέφτεστε ποια θα ήταν η τέλεια απάντηση ή αντίδραση στα παιδιά σας, κάτι που τελικά σας κάνει να χάνετε τα μισά από αυτά που σας λέει το παιδί σας. Εάν είστε τόσο απασχολημένοι τη στιγμή που ακούτε, τότε θα ήταν καλύτερα να κανονίσετε να συζητήσετε με το παιδί σας αργότερα, σε μια πιο κατάλληλη στιγμή. Για παράδειγμα:  “Χρειάζεται να κάνω κάποια τηλεφωνήματα πριν τις 17.00 αλλά μόλις τελειώσω είμαι όλη δική σου”. Είναι σημαντικό να τηρήσετε την υπόσχεση σας και να μην καταπιαστείτε με κάποια άλλη υποχρέωση. Θέλετε να επικοινωνήσετε με το παιδί σας που είναι σημαντικό για εσάς και νοιάζεστε για τις σκέψεις του, τα συναισθήματα του και τις δυσκολίες που βιώνει.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τη δεξιότητα της ενεργητικής ακρόασης, πάντα με προσοχή και αποδοχή όλων όσων τα παιδιά σας λένε:

 

Μη-λεκτική  Ενεργητική Ακρόαση

Μια μη-λεκτική ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει λίγη ή καθόλου λεκτική δραστηριότητα με το να δείχνετε τη προσοχή σας κάνοντας νεύματα του κεφαλιού ή χρησιμοποιώντας εκφράσεις προσώπου σε απάντηση στις δηλώσεις των παιδιών σας. Μέσα από τη γλώσσα του σώματος, μπορείτε να τους μεταφέρετε ότι ενδιαφέρεστε σε ό, τι έχουν να σας πουν και είστε πρόθυμοι να αφιερώσετε χρόνο να ακούσετε.  Όταν διαισθάνεστε ότι τα παιδιά σας θέλουν να μιλήσουν, αφήστε στην άκρη αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή, χρησιμοποιείστε τη βλεμματική επαφή ή το σώμα σας με το να κλίνει προς τα εμπρός για να δείξετε ότι ακούτε, χωρίς να απαντάτε στο τηλέφωνο ή να κοιτάτε το κινητό σας, υπολογιστή ή τάμπλετ. Οι μη-λεκτικές απαντήσεις περιλαμβάνουν επίσης σχόλια όπως “καταλαβαίνω” ή “χμμ-χμμ” .

Περιεχόμενο

Μια περιεκτική απάντηση στην ενεργητική ακρόαση αντανακλά πίσω στα παιδιά σας το περιεχόμενο του τι έχετε ακούσει. Αυτό θα πρέπει να είναι μια παράφραση και όχι παπαγαλία η οποία πιθανότατα να ενοχλήσει και να ακουστεί ψεύτικη.

Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί λέει, “δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί νομίζω ότι ένα τέρας θα έρθει να με πάρει,” μια περιεκτική απάντηση ενεργητικής ακρόασης θα μπορούσε να είναι: “Όταν σκέφτεσαι ότι υπάρχει ένα τέρας που θα μπορούσε να σε βλάψει, δεν είναι εύκολο να σε πάρει ύπνος.”

Συναίσθημα

Μια απάντηση βασισμένη στο συναίσθημα εστιάζει στα συναισθήματα που πιστεύετε ότι τα παιδιά σας βιώνουν.  Αφουγκραστείτε  τα συναισθήματα των παιδιών σας.

Μια ενεργητική ακρόαση βασισμένη στο συναίσθημα όταν το παιδί σας δεν μπορεί να κοιμηθεί είναι: «Όταν σκέφτεσαι ότι ίσως ένα τέρας μπορεί να σε πάρει, φοβάσαι πολύ και δεν μπορείς να κοιμηθείς….”

Προσοχή: Αν και είναι σημαντικό να επιτρέπετε στα παιδιά σας να συνδέονται και να μοιράζονται τα συναισθήματα τους, εάν επαναλαμβάνετε το σενάριο ξανά και ξανά τότε θα οδηγήσετε στην κλιμάκωση των συναισθημάτων τους. Επομένως, αντί να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν τους φόβους θα χρειαστεί να σταματήσετε την έξαρση.  Για παράδειγμα: “Ξέρω ότι είσαι αναστατωμένος. Νομίζω ότι χρειάζεσαι λίγο χρόνο για να ηρεμήσεις και μετά μπορούμε να μιλήσουμε λίγο περισσότερο.

Αποσαφήνιση

Μια διευκρινιστική αντίδραση ακρόασης έχει μια ευρύτερη ή βαθύτερη οπτική για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σας, προσφέρει άλλες πιθανές αντιδράσεις, αναγνωρίζει πιθανές ανάγκες, αξίες, προσδοκίες και επιθυμίες.

Μια διευκρινιστική απάντηση ενεργητικής ακρόασης στο ανήσυχο παιδί σας για το τέρας θα μπορούσε να είναι:  “Και μόνο που σκέφτεσαι ότι υπάρχει ένα τέρας κάπου εδώ γύρω σε κάνει να αισθάνεσαι ότι πρέπει να μείνεις ξύπνιος, για να μη μπορέσει να σε πιάσει, κι αν σε πάρει ο ύπνος ανησυχείς ότι δεν θα μπορέσεις  να προστατέψεις τον εαυτό σου.”

Καθολική Αλήθεια

Όταν χρησιμοποιείτε μια καθολική αλήθεια ως απάντηση ενεργητικής  ακρόασης  με τα παιδιά σας, προσφέρετε ένα ευρύ σχόλιο σχετικά με την κατάσταση που αντανακλά τις ανάγκες τους, τα συναισθήματά τους, ή την εμπειρία. Συχνά, αυτές οι απαντήσεις είναι τρόποι για να διδάξετε τα παιδιά σας μια αρχή για τη ζωή που σχετίζεται με την κατάσταση και τις αντιδράσεις τους σε αυτήν την κατάσταση. Τέτοιες αλήθειες μπορούν να δώσουν στα παιδιά σας τροφή για σκέψη όσον αφορά στην επεξεργασία της κατάστασης και τα βοηθάει να αισθάνονται λιγότερη μοναξιά. Εκφράζοντας τη δήλωσή σας στο τρίτο πρόσωπο  την κάνετε να φαίνεται πιο αντικειμενική. Μια καθολική αλήθεια ως απάντηση στην ενεργητική ακρόαση σε ένα φοβισμένο παιδί μπορεί να είναι η εξής:  “Οι άνθρωποι μπορεί να νιώθουν φόβο ακόμα και όταν τους έχουν πει ξανά και ξανά ότι δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθούν. Τα συναισθήματα απλά παραμένουν ακόμη και αν κάποιος γνωρίζει μέσα στο μυαλό του ότι αυτό που φοβάται δεν υπάρχει στην πραγματικότητα”.

Διαβάστε στο επόμενο άρθρο: “5 υγιείς αντιδράσεις που οδηγούν στην παγίδα της μη-ενεργητικής ακρόασης “

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments

One thought on “Πως ακούτε πραγματικά τα παιδιά σας;

  1. Pingback: Τα βασικά στοιχεία της ενεργητικής ακρόασης - MedTips

Comments are closed.