Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του διαζυγίου!

 

Το διαζύγιο στα παιδιά δημιουργεί άγχος, θλίψη και σύγχυση. Σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται νιώθουν αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να γίνει στη ζωή τους ή νιώθουν θυμό γιατί η μαμά και ο μπαμπάς χωρίζουν. Το διαζύγιο δεν είναι μια εύκολη κατάσταση αλλά ως γονιός, ως γονείς μπορείτε να κάνετε  αυτή τη διαδικασία (και τις συνέπειές της) λιγότερη οδυνηρή για τα παιδιά σας.

Για να βοηθήσετε τα παιδια σας να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο είναι καλό να τους παρέχετε σταθερότητα και να ασχολείστε με τις φυσικές και συναισθηματικές τους ανάγκες με καθησυχαστική και θετική συμεπριφορά.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΤΕ

Συνήθως οι γονείς  ‘παγώνουν’ τη στιγμή που είναι να ανακοινώσουν στα παιδιά τους το διαζύγιο. Θα μπορούσατε να κάνετε αυτή τη στιγμή λίγο πιο εύκολη για εσάς και για τα παιδιά σας έχοντας προετοιμαστεί για το τι θα πείτε και πως θα το πείτε. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και καθησυχαστικοί την ώρα που θα ανακοινώνετε τον χωρισμό, το διαζύγιο. Η εξήγηση που θα δώσετε στο παιδί σας να είναι ειλικρινής και φιλική προς την ηλικία του παιδιού.

  • Πείτε την αλήθεια: με ειλικρίνεια πείτε στα παιδιά το λόγο του χωρισμού, του διαζυγίου χωρίς πολλές λεπτομέρειες που μπορούν να επιφέρουν σύγχυση. Καλό είναι να έχετε προετοιμάσει κάτι απλό και με κατανοήτο τρόπο για την ηλικία του παιδιού.
  • Πείτε “Σ’αγαπώ”: όσο κι αν σας ακούγεται απλό με το να πείτε στα παιδιά σας  “σ’ αγαπώ” τους δείχνετε ότι η αγάπη σας δεν έχει αλλάξει και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα για εκείνα.  Πείτε τους ότι θα συνεχίσετε να τα φροντίζετε όπως και πρίν π.χ. ότι θα τους ετοιμάζετε το πρωινό τους, ότι θα τα βοηθάτε με τα μαθήματα του σχολείου.
  • Αναφερθείτε στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν: ενημερώστε τα παιδιά για τις αλλαγές που θα γίνουν (π.χ ότι ο μπαμπάς  θα μένει σε άλλο σπίτι). Κάποια πράγματα που θα χρειαστεί το παιδί στο σπίτι του γονιού που αλλάζει σπίτι μπορείτε να τα διαλέξετε όλοι μαζί π.χ.  καινούρια σεντόνια, ποιά απο τα παιχίνδια του/της θα ήθελε να έχει στο άλλο σπίτι.

Είναι πολυ σημαντικό να ανακοινώσετε απο κοινού το θέμα του διαζυγίου στο παιδί ή στα παιδιά σας γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνετε το μήνυμα  ότι ακόμα και αυτή τη δύσκολη στιγμή μπορείτε να επικοινωνήσετε μεταξύ σας ώς ζευγάρι και συγχρόνως έχετε την ευκαιρία να τους πείτε  και οι δύο μαζί ότι τα αγαπάτε και νοιάζεστε γι’ αυτά όπως και πρίν, ότι θα είστε πάντα η μαμά και ο μπαμπάς τους και θα είστε δίπλα τους ότι και αν χρειαστούν. Αυτή η καθησυχαστική και θετική σας στάση θα τα βοηθήσει να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια σ’ αυτήν την ιδιαίτερη διαδικασία που ονομάζεται διαζύγιο.

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Στηρίξτε τα παιδιά σας βοηθώντας τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και δεσμευτείτε να ακούσετε πραγματικά αυτά που αισθάνονται χωρίς άρνηση και αντιδράσεις. Αυτό που είναι καλό να κάνετε είναι να καθησυχάσετε τα παιδιά σας, να μετριάσετε τους φόβους τους, να τους δείξετε την άνευ όρων αγάπη σας. Πάνω απ’ όλα τα παιδιά χρειάζονται να γνωρίζουν ότι το διαζύγιο δεν συνέβη εξαιτίας τους.

Για τα παιδιά το διαζύγιο είναι ένα είδος απώλειας: η απώλεια του ενός γονέα, η απώλεια της ζωής που ήξεραν μέχρι τώρα. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να θρηνήσουν αυτή την απώλεια και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες στηρίζοντας τα να εκφράσουν αυτά που νιώθουν.

  • Ακούστε: ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μοιραστούν μαζί σας τα συναισθήματά τους και ακούστε τα με μεγαλή προσοχή. Μπορεί να νιώθουν λύπη ή θυμό για θέματα που δεν είχατε καν σκεφτεί.
  • Βοηθήστε τα να βρούν λέξεις για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους: Είναι φυσικό πολλές φορές τα παιδιά να δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτά που νιώθουν. Μπορείτε να τα βοηθήσετε παρατηρώντας τη διάθεσή τους και ενθαρρύνοντας τα να μιλήσουν γι’ αυτό που ασθάνονται.
  • Επιτρέψτε τους να είναι ειλικρινή: τα παιδιά πολλές φορές μπορεί να είναι διστακτικά να μοιραστούν τα αληθινά τους αισθήματα με το φόβο μήπως σας πληγώσουν. Δείξτε τους ότι τα κατανοείτε και ότι είστε ανοιχτοί για να ακούσετε αυτά που αισθάνονται. Εάν τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα αληθινά τους συναισθήματα τότε θα δυσκολευτούν πολύ περισσότερο να τα αντιμετωπίσουν και να  προχωρήσουν στη ζωή τους.
  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματα τους: Μπορεί να μην είστε σε θέση να λύσετε τα προβλήματά τους ή να αλλάξετε τη λύπη τους σε ευτυχία αλλά είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά τους απο το να τα απορρίπτετε.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟ

Κάποια παιδιά ξεπερνάνε το θέμα του διαζυγίου σχετικά γρήγορα και εύκολα ενώ κάποια άλλα αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο.  Είναι φυσικό για τα παιδιά να έχουν κάποια δυσάρεστα συναισθήματα αλλά με το πέρασμα του χρόνου, με την αγάπη σας και την υποστήριξή σας μπορείτε να τα βοηθήσετε να τα ξεπεράσουν. Εάν τα παιδιά συνεχίζουν να κατακλύζονται απο αρνητικά και έντονα συναισθήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Παρόλο που τα έντονα συναισθήματα δυσκολεύουν τα παιδιά τα παρακάτω συναισθήματα μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές αντιδράσεις: το αίσθημα του θυμού (το παιδί μπορεί να εκφράσει θυμό απέναντι στους γονείς του που ‘κατέστρεψαν’ τη ζωή του),  του άγχους και της αγωνίας (είναι φυσιολογικό τα παιδιά να αγχώνονται ή να ανησυχούν υπερβολικά όταν βιώνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους) καθώς και της ήπιας κατάθλιψης (η λύπη για την καινούρια κατάσταση της οικογένειας είναι φυσιολογική και σε συνδυασμό με την απελπισία και την αίσθηση ότι είναι απροστάτευτα οδηγούν σε ήπια μορφή κατάθλιψης).  Ένα παιδί το οποίο δεν εκφράζει τα συναισθήματα του ή δεν αντιδρά καθόλου χρειάζεται βοήθεια για να εξωτερικεύσει ότι αρνητικό νιώθει διαφορετικά υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσει κατάθλιψη στο μέλλον.

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να να αντιμετωπίσουν και να αποδεχτούν ένα διαζύγιο αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα πρέπει να δείτε σιγά -σιγά βελτίωση στη διάθεσή τους.

Εάν παρατηρήσετε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται μετά απο κάποιους μήνες, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το παιδί έχει μείνει στο στάδιο του θυμού, της κατάθλιψης ή του άγχους και χρειάζεται να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Κάποια προειδοποιητικά σημάδια είναι τα παρακάτω:

  • προβλήματα ύπνου και ενούρησης
  • προβλήματα στη διατροφή
  • χαμηλή αυτοσυγκέντρωση
  • δυσκολίες στο σχολείο
  • χρήση ουσιών και αλκοόλ
  • αυτο-τραυματισμοί
  • συχνοί θυμοί ή βίαια ξεσπάσματα
  • απόσυρση απο αγαπημένα πρόσωπα
  • άρνηση ενάσχολησης με αγαπημένες δραστηριότητες

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο ” Διαζύγιο-Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να φροντίσετε τα παιδιά σας!” κάνοντας κλικ εδώ.

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments

One thought on “Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του διαζυγίου!

  1. Pingback: Διαζύγιο- Φροντίστε τον εαυτό σας για να μπορέσετε να φροντίσετε τα παιδιά σας! | MedTips

Comments are closed.