Σεξουαλικότητα μετά την εγκυμοσύνη

Η σεξουαλική επαφή έπειτα από μια εγκυμοσύνη μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό της μια γυναίκα.
Για να απολαύσει μια γυναίκα το σεξ μετά τη γέννα, χρειάζεται χρόνος και σωστός προγραμματισμός. Ζητήματα όπως ο πόνος, η αιμορραγία, η κόπωση, ο θηλασμός και η διάθεση πολλές φορές επηρεάζουν την επιστροφή στην… ενεργό δράση.

pieds
Η περίοδος της λοχείας είναι μια εξαιρετικά επώδυνη φάση στην ζωή της κάθε γυναίκας αφού η ψυχολογία της είναι ταραγμένη και το σώμα της έχει αλλάξει. Ακούσια ξεχνάει ή παραμελεί τον σύντροφό της δίνοντας όλο της το συναίσθημα στο παιδί.
Μετά από έναν τοκετό, το  γυναικείο σώμα έχει υποστεί καταπόνηση και χρειάζεται αρκετό χρονικό διάστημα να αναρρώσει και να επανέλθει στην πρότερη κατάστασή του..

Ασχέτως της μεθόδου που εφαρμόστηκε (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή), το σώμα χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει. Ο πόνος και τα κολπικά υγρά μπορεί μάλιστα να επιμείνουν για αρκετό καιρό. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν την αποχή από το σεξ για 4-6 εβδομάδες μετά τη γέννα, λόγω των παρακάτω:

  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τομή στον κόλπο και τους γύρω μυς, για να μπορέσει να βγει το κεφάλι του μωρού. Η ραφή της αιδοιοτομής κάνει συχνά τη σεξουαλική πράξη επώδυνη.
  • Επιπλέον, στον τοκετό συμβαίνουν σημαντικές ορμονικές αλλαγές  και η γυναίκα δέχεται συναισθηματικές πιέσεις.
  • Πολλές γυναίκες υποφέρουν από αναιμία, υπερβολική κόπωση ή κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ερωτική επιθυμία τους.
  • Τον πρώτο καιρό μετά τον τοκετό, η γυναίκα συχνά αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στο νεογέννητο και τα μητρικά της καθήκοντα την αφήνουν ξάγρυπνη τις νύχτες.Όλες αυτές οι δραστηριότητες της αφήνουν ελάχιστη ενέργεια για οτιδήποτε άλλο.

Κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει διαφορετικά ιατρικά ζητήματα μετά τη γέννα. Ο γιατρός είναι αυτός που θα δώσει την τελική έγκριση, καθώς γνωρίζει πότε είναι ασφαλές να κάνετε και πάλι σεξ.

Συναισθηματική προσαρμογή
Ο ερχομός ενός μωρού αλλάζει μια για πάντα τη ζωή μιας γυναίκας, είναι λοιπόν λογικό να μη σκέφτεται και πολύ το σεξ. Ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη ενέργειας, κάτι που μπορεί να κρατήσει για αρκετές εβδομάδες ή για μήνες.

Παράλληλα, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε επιλόχειο κατάθλιψη. Έως ένα βαθμό, η λύπη, το άγχος και η ευερεθιστότητα είναι φυσιολογικά συναισθήματα, εάν όμως επιμένουν για αρκετές εβδομάδες καλό είναι να προγραμματιστεί ένα ραντεβού με κάποιον ειδικό.

Ακόμη κι αν υπάρχει χρόνος και ενέργεια, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να μειώσουν τη θέληση για σεξ. Χρειάζεται χρόνος και εποικοδομητική συζήτηση με το έτερον ήμισυ προκειμένου να λυθεί οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει.

Θηλασμός και σεξ μετά την εγκυμοσύνη
Ο θηλασμός είναι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας μετά τη γέννα. Ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα του οιστρογόνου και κατά συνέπεια υπάρχει ξηρότητα στην περιοχή του κόλπου.
Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, επομένως θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να συζητήσετε πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
Και να θυμάστε: ο θηλασμός δεν αποτρέπει την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για μια συχνή παρανόηση.

 Αντισύλληψη και σεξ μετά την εγκυμοσύνη
Εάν δε θέλετε να κάνετε αμέσως άλλο παιδί, μπορείτε να επιλέξετε μία από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις αντισύλληψης. Θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας τα εξής:

  • Αν δε θηλάζετε, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 εβδομάδες από τα γέννα πριν ξεκινήσετε να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια. Αν θηλάζετε, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 6 εβδομάδες, προκειμένου να αποφύγετε τη μειωμένη παραγωγή γάλακτος.
  • Μπορείτε να πάρετε χάπι με προγεστερόνη εάν θηλάζετε. Η ορμόνη μπορεί να περάσει στο μωρό από το γάλα, δεν είναι όμως επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
  • Άλλες πιθανές λύσεις αντισύλληψης μετά τη γέννα είναι το προφυλακτικό, το ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ) και το διάφραγμα.

Ένα μωρό είναι μεγάλη ευθύνη και απαιτεί φοβερή ενέργεια. Χρειάζεται χρόνος για να επανέλθετε σωματικά και πνευματικά μετά από μια γέννα. Θα πρέπει να έχετε λογικές προσδοκίες και να μη βιαστείτε να κάνετε το επόμενο βήμα. Με υπομονή και σωστό προγραμματισμό, η σεξουαλική επαφή μετά τη γέννα γίνεται και πάλι μια οικεία και ευχάριστη εμπειρία.

Ευάγγελος Μιχαήλ
Παιδίατρος
Ρενέ Πυώ 10, Πύλος – Μεσσηνίας
ΤΗΛ: 27230 22258

Ευάγγελος Μιχαήλ

Comments

comments