Συνάχι – κοινό κρυολόγημα : Απλά μέσα αντιμετώπισης συμπτωμάτων

Είναι  σημαντικό να τονιστεί ότι σε ένα μωρό κάτω των 6 μηνών καλό είναι να ενημερώνεται ο παιδίατρος για οποιοδήποτε κρυολόγημα ή συνάχι.Το μεγαλύτερο μωρό ή μικρό νήπιο θα πρέπει να το δει ο παιδίατρος αν είναι ιδιαίτερα ανήσυχο, αν αναπνέει δύσκολα, αν δε μπορεί να φάει, αν φαίνεται άρρωστο.

synaxi_jan_15
Γενικά για τα παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας πρέπει να ενημερώνεται ο παιδίατρος όταν το συνάχι συνοδεύεται ή ακολουθείται από άλλα συμπτώματα, π.χ πυρετό ή εμετό, αν τα εκκρίματα της μύτης γίνουν πολύ πηχτά, αν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή.
Απλά μέσα αντιμετώπισης συμπτωμάτων και πρόληψης:

  1. Διορθώστε τη θερμοκρασία του δωματίου: ο κρύος αέρας μπορεί να ερεθίζει το λαιμό και να προκαλεί βήχα ή αντίθετα, η πολλή ζέστη να στεγνώνει το λαιμό.
  2. Φροντίζετε να υπάρχει υγρασία στο δωμάτιο που κοιμάστε. Η στεγνή ατμόσφαιρα στεγνώνει το βλεννογόνο της μύτης.
  3. Πλύνετε το πρόσωπο του μωρού με κρύο νερό.
  4. Κρατήστε το όρθιο λίγα λεπτά πριν από το φαγητό. Ανοίγει έτσι η μύτη και μπορεί να θηλάσει.
  5. Μπορείτε να στάξετε λίγες σταγόνες φυσιολογικού ορού στα ρουθούνια του.
  6. Ένα ζεστό μπάνιο πάντοτε ανακουφίζει και μπορεί να καθαρίσει την αναπνευστική οδό.
  7. Το ήπιο τρίψιμο στην πλάτη βοηθά τη κυκλοφορία και προκαλεί κάποια ευφορία.
  8. Δώστε όσα περισσότερα υγρά δέχεται το παιδί. Δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιείτε υγρά που δεν του προκαλούν ευχαρίστηση.
  9. Μην πιέζετε το παιδί να φάει. Το συνάχι αμβλύνει τη γεύση και μπορεί τίποτα να μην του κάνει όρεξη. Αντίθετα εάν έχει όρεξη να φάει, δώστε ότι φαγητό θέλει. Διαιτητικοί περιορισμοί δεν έχουν σκοπιμότητα.

Ο μόνος τρόπος για να προλάβετε το συνάχι, το κρυολόγημα στα παιδιά θα ήταν να ζείτε μόνιμα απομονωμένοι σε ένα έρημο νησί ή μια βουνοκορφή. Οπωσδήποτε μειώνονται οι πιθανότητες να μολύνετε ένα μωρό με ρινοιούς ή ιούς της γρίπης αν πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που αγγίζετε και ζητάτε να κάνει το ίδιο όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του.
Στα νεογέννητα καλό είναι να αποφεύγονται ο συγχρωτισμός και οι πολλές αγκαλιές από συγκεντρωμένους συγγενείς και φίλους.

Η καθαρή ατμόσφαιρα ( σπίτια όπου δεν υπάρχει καπνός τσιγάρων) συνδέεται με μειωμένο αριθμό αναπνευστικών λοιμώξεων.

Ευάγγελος Μιχαήλ

Comments

comments