Σχιζοφρένεια και οικογένεια: Πώς να βοηθήσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο

Η αγάπη και η υποστήριξη της οικογένειας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη θεραπεία και στην αποκατάσταση της σχιζοφρένειας. Αν κάποιος δικός σας άνθρωπος έχει σχιζοφρένεια, μπορείτε να κάνετε τεράστια διαφορά, βοηθώντας τον να βρει τη σωστή θεραπεία για να διαχειριστεί τα συμπτώματα και να καταφέρει να ακολουθήσει τον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη. Το να βοηθάτε ένα μέλος της οικογένειας σας με σχιζοφρένεια μπορεί να είναι δύσκολο αλλά δεν χρειάζεται να το κάνετε μόνοι τους. Μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη από άλλους και να επωφεληθείτε από τις υπηρεσίες της κοινότητας σας αλλά θα χρειαστεί να φροντίσετε και τον εαυτό σας.


Εάν ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιος κοντά σε σας έχει σχιζοφρένεια, μπορεί να σας προκαλεί έντονα αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, ενοχή, θυμό, απογοήτευση και απελπισία. Μπορεί να σας είναι δύσκολο να αποδεχτείτε την ασθένεια. Μπορεί να αισθάνεστε αβοήθητοι μπροστά στα συμπτώματα του αγαπημένου σας προσώπου. Ή μπορεί να ανησυχείτε για το στίγμα της σχιζοφρένειας και να κρύβετε την ασθένεια από τους άλλους. Ακόμα μπορεί να βιώνετε σύγχυση και αμηχανία από τις περίεργες συμπεριφορές που εκδηλώνει ο άνθρωπος σας τις οποίες δεν καταλαβαίνετε.
Για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τη σχιζοφρένεια και να βοηθήσετε πραγματικά το μέλος της οικογένειάς σας, είναι σημαντικό να:

  • Αποδεχτείτε τη νόσο και τις δυσκολίες της
  • Ενημερωθείτε. Μαθαίνοντας για τη σχιζοφρένεια και τη θεραπεία της επιτρέπετε στον εαυτό σας να προβαίνετε σε ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της νόσου, της αποκατάστασης της και των υποτροπών.
  • Μειώσετε το άγχος. Το άγχος επηρεάζει τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, τα τροφοδοτεί και τα κάνει πιο έντονα. Επομένως, είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα δομημένο και υποστηρικτικό περιβάλλον για το μέλος της οικογένειας σας. Αποφεύγετε να το πιέζετε ή να το επικρίνετε.
  • Ορίσετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστές σχετικά με τις προκλήσεις και τα όρια της σχιζοφρένειας. Βοηθήστε τον άνθρωπο σας να θέσει και να επιτύχει διαχειρίσιμους στόχους και παραμείνετε υπομονετικοί με το ρυθμό της ανάκαμψης.
  • Ενισχύσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο. Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην αναλαμβάνετε υποχρεώσεις εκ μέρους του που είναι σε θέση να κάνει. Προσπαθήστε να υποστηρίξετε τον άνθρωπο σας αλλά συγχρόνως ενθαρρύνετε τον για να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξάρτητος.
  • Διατηρήσετε την αίσθηση του χιούμορ.
  • Κάνετε το καλύτερό που μπορείτε για να βοηθήσετε το μέλος της οικογένειάς σας να αισθανθεί καλύτερα και να απολαύσει τη ζωή. Συγχρόνως όμως δώστε την ίδια προσοχή στις δικές σας ανάγκες, και παραμείνετε αισιόδοξοι.
Άντζελα Κρητικού

Comments

comments