Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα!

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία μουδιάσματος και πόνου, στο χέρι και τον καρπό. Είναι πιο συχνό στις γυναίκες.

Ανατομία του καρπιαίου σωλήνα

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια περιοχή που θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε με ένα τούνελ.
Μέσα από αυτό περνάνε κάποιοι τένοντες, χάρη στους οποίους μπορούμε και κινούμε τα δάχτυλα μας , όπως επίσης και ένα πολύ σημαντικό νεύρο που ονομάζεται μέσο νεύρο, το οποίο μας δίνει την αισθητικότητα ,κυρίως στα τρία πρώτα δάχτυλα ( ξεκινώντας απ’ τον αντίχειρα) , αλλά ελέγχει και κάποιους μυς του αντίχειρα.

Πως και γιατί παθαίνουμε Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία μουδιάσματος και πόνου2_html_3bb5283b

Κάποιες φορές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού και των δακτύλων, όπως για παράδειγμα σε δουλειές γραμματειακής υποστήριξης, σε χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών (Εικ.1)
, σε μουσικούς ή σε άλλους χειρώνακτες, οδηγούν σε πρήξιμο ή αλλιώς οίδημα της περιοχής γύρω από τους τένοντες και γύρω απο το μέσο νεύρο, πράγμα το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα, το νεύρο να πιέζεται μέσα στο τούνελ και αυτό να οδηγεί σε διάφορα συμπτώματα.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση αυτού του συνδρόμου είναι οι ορμονικές διαταραχές,η εγκυμοσύνη, το σάκχαρο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κληρονομικότητα (ανατομικά στενότερος καρπιαίος σωλήνας ), κ.α.

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • μούδιασμα,
  • πόνο,
  • αίσθημα ρεύματος στα δάχτυλα (κυρίως τα τρία δάχτυλα ξεκινώντας απ’ τον αντίχειρα) και κάποιες φορές
  • πόνο που πηγαίνει προς τα πάνω, προς τον ώμο. Συχνά ο πόνος μπορεί να μας ξυπνάει τη νύχτα, και για να βελτιωθεί μας αναγκάζει να ανοιγοκλείνουμε ή να τινάζουμε το χέρι μας.

Με το πέρασμα του χρόνου, τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα, μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε κάποια  αδυναμία, πχ στο να ανοίξουμε ένα μπουκάλι, ή να γυρίσουμε ένα κλειδί ή ακόμη μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να πέφτουν πράγματα απ´ το χέρι μας.

Ιατρική εξέταση

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία μουδιάσματος και πόνου2_html_m49b8464e

Για να μπορέσει ο ορθοπαιδικός να διαγνώσει την πάθηση , αλλά και για να αποκλείσει την ύπαρξη άλλων μυοσκελετικών παθήσεων, όπως για παράδειγμα την πίεση άλλων νεύρων ή παθήσεις που σχετίζονται με τον αυχένα, θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο , να πάρει ένα καλό ιατρικό ιστορικό, να κάνει μια καλή κλινική εξέταση και μερικές φορές, όταν το κρίνει απαραίτητο , μπορεί να ζητήσει κάποιες περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, όπως το ηλεκτρομυογράφημα, για παραδειγμα.

Θεραπεία

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία μουδιάσματος και πόνου2_html_m2194c0dd

‘Oταν ο γιατρός έχει βάλει τη διάγνωση, μπορεί να συστήσει διάφορες μορφές θεραπείας, ανάλογα πάντα με το στάδιο της νόσου.

Πολύ σημαντική είναι η ανάπαυση του άκρου, αλλά και συγχρόνως ,η αποφυγή των καταστάσεων που προκαλούν το πρόβλημα,όσο αυτό είναι εφικτό! Μπορεί να γίνει σύσταση για χρήση κάποιου νάρθηκα ή
να συνταγογραφηθούν φάρμακα ,αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Επί ενδείξεων, μπορεί ο ορθοπαιδικός να προβεί και σε έγχυση κορτιζόνης μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, η οποία κατά περιπτωση ,μπορεί να έχει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Οριστική όμως θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, είναι η χειρουργική αποσυμπίεση του νεύρου , η οποία επιτυγχάνεται κόβοντας τον εγκάρσιο σύνδεσμο, τη σκληρή οροφή του ‘τούνελ’, μέσα στο οποίο είναι παγιδευμένο και πιεσμένο το μέσο νεύρο. (Εικ.2 και 3)

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την άμεση ανακούφιση απο τον πόνο, και στη συνέχεια, ανάλογα με τη βλάβη που είχε υποστεί το νεύρο ,προ του χειρουργείου, αρχίζουν να υποχωρούν τα μουδιάσματα και η αδυναμία του αντίχειρα.
Εφόσον χρειαστεί ή αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην αποκατάσταση, ο ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να συστήσει φυσικοθεραπείες για επίσπευση της ανάρρωσης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση.

Στέφανος Ζάκκας
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Ιατρείο : Μαντζάρου, 12  – Κέρκυρα
Τηλ : 2661081253

Comments

comments