Υπογονιμότητα -Τι μπορώ να κάνω για να νιώσω καλύτερα;

«Σε οτιδήποτε σωματικό υπάρχει και η ψυχή. Σε οτιδήποτε ψυχικό υπάρχει και το σώμα»
Victor Von Weizsacker

Βιώνετε όλη αυτή τη διαδικασία ως το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής σας. Αναμονή από μήνα σε μήνα, από χρόνο σε χρόνο, το ένα τεστ πίσω από το άλλο, θεραπείες και ξανά αναμονή για τα αποτελέσματα. Επομένως, είναι απόλυτα ανθρώπινο να έχετε έντονο άγχος και πεσμένη διάθεση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν το θέμα της υπογονιμότητας νιώθουν αγχωμένοι, απογοητευμένοι ή αβοήθητοι , κάποιες στιγμές περισσότερο και άλλες λιγότερο, μέσα σε αυτό το ταξίδι. Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το άγχος και την καταθλιπτική διάθεση.

  1. Πρώτα απ’ όλα ξαναβρείτε ουσιαστική επικοινωνία με το/τη σύντροφο σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες χειρίζονται το άγχος της υπογονιμότητας με διαφορετικό τρόπο από τους άντρες. Οι γυναίκες ζητούν πιο συχνά κοινωνική υποστήριξη ενώ οι άντρες αναζητούν επίλυση προβλημάτων. Και αυτή η αποσύνδεση οδηγεί στην καταπόνηση της σχέσης. Η συνεχής προσοχή του ζευγαριού για τεκνοποίηση συμβάλλει στην αύξηση του άγχους και της πεσμένης διάθεσης και κατά συνέπεια στη μείωση της φυσικής χαράς και απόλαυσης της ερωτικής πράξης. Επομένως, ξαναερωτευτείτε και κανονίστε ρομαντικά ραντεβού σαν τις πρώτες σας φορές. Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε όμορφες δραστηριότητες μαζί όπως π.χ να πηγαίνετε μια φορά την εβδομάδα στον κινηματογράφο ή να κάνετε μαθήματα χορού μαζί. Είναι πολύ σημαντικό να θέσετε ένα χρονικό όριο με τον/την σύντροφο σας π.χ. 20 λεπτά ή λίγο παραπάνω για τις συζητήσεις σας σχετικά με την εγκυμοσύνη. Όταν οι συζητήσεις διαρκούν περισσότερο για τη γονιμότητα τότε το άγχος αυξάνεται και η διάθεση αρχίζει να επηρεάζεται αρνητικά.
  2. Παραμείνετε δραστήριοι με ευχάριστες ασχολίες. Είναι ζωτικής σημασίας να ασχολείστε με δραστηριότητες που πραγματικά απολαμβάνετε. Με αυτόν τον τρόπο η διάθεση σας παραμένει θετική και καταφέρνετε να αποβάλλετε από το μυαλό σας τη συνεχή σκέψη γύρω από το θέμα της εγκυμοσύνης. Όποιο κι αν είναι το πάθος σας ( π.χ φωτογραφία, χορός, μαγειρική κτλ), ότι κι αν είναι αυτό που σας ευχαριστεί μην το σκέφτεστε απλά κάντε το.  Πλέον η επιστήμη έχει αποδείξει ότι όταν ασχολούμαστε με κάτι που πραγματικά μας ευχαριστεί τότε αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης (χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης οδηγούν συνήθως σε κατάθλιψη και άγχος), ορμόνη η οποία ενισχύει σημαντικά τη καλή διάθεση.
  3. Κρατήστε ημερολόγιο. Καταγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας από αυτό το ταξίδι. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσετε ανησυχίες για τις οποίες θα νιώθατε άβολα να τις συζητήσετε με κάποιον άλλον. Στη συνέχεια μπορείτε να σκίσετε τις σελίδες ή να τις κάψετε. Αποφορτίζετε με αυτό τον τρόπο τα όποια αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις και αρχίζετε να νιώθετε ανακούφιση και απελευθέρωση. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κλάψει εάν χρειαστεί και βιώστε τις καθησυχαστικές επιδράσεις των δακρύων σας.
  4. Ζητήστε ανακούφιση για το άγχος και τη πεσμένη διάθεση με τεχνικές χαλάρωσης. Δεδομένου ότι η υπογονιμότητα και η θεραπεία της συχνά προκαλούν μεγάλη πίεση, οι ειδικοί συστήνουν διάφορες τεχνικές χαλάρωσης. Ένας εύκολος τρόπος είναι να αφιερώνετε 1 φορά την ημέρα 10 με 20 λεπτά και να αφήνεστε σε βαθιά χαλάρωση. Για παράδειγμα, κλείστε τα μάτια σας και οραματιστείτε ότι ταξιδεύετε σε έναν μακρινό προορισμό. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει όλες τις αισθήσεις στο περιβάλλον που οραματίζεστε.  Το σώμα σας θα ανταποκριθεί σαν να βρίσκεται πραγματικά εκεί. Τα οφέλη αυτής της χαλάρωσης  περιλαμβάνουν βραδύτερο καρδιακό παλμό και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν βέβαια πολλές άλλες τεχνικές χαλάρωσης, όπως η προοδευτική νευρομυϊκή χαλάρωση,  το ρέικι, ο διαλογισμός και άλλα.
  5. Αφιερώστε χρόνο για σωματική άσκηση. Το περπάτημα, το κολύμπι, η γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη μέτρια άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος και να ενισχύσει σημαντικά την καλή διάθεση.  Οι έρευνες επισημαίνουν ότι χρειάζεται προσοχή, ειδικά για όσους βιώνουν πολύ άγχος, με την υπερβολική άσκηση ή άσκηση υψηλής ενέργειας (π.χ τρέξιμο) διότι μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα καθώς ενεργοποιεί την απελευθέρωση της κορτιζόλης (ορμόνη του άγχους).
  6. Μια άλλη επιλογή για να μειώσετε το άγχος είναι η Νευροανάδραση και η Μουσικοθεραπεία.
    Η Νευροανάδραση έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση του άγχους. Το κεντρικό νευρικό σύστημα – το οποίο παράγει στρεσογόνες ορμόνες στο σώμα – εκπαιδεύεται μέσω της Νευροανάδρασης για να αντιμετωπίζει καλύτερα τις ποικίλες απαιτήσεις με αποτέλεσμα να αποφεύγει το άγχος. Η Νευροανάδραση είναι διαφορετική από τη διαχείριση του άγχους όπου κάποιος μαθαίνει τρόπους για να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και να τα καταστέλλει. Μέσω της Νευροανάδρασης το κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να σταθεροποιηθεί και να μειώσει τις εναλλαγές της διάθεσης και τη διέγερση που προκαλείται από το άγχος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλαγιάζουν τα συναισθήματα άγχους ή θυμού και να αυξάνεται ο αυτοέλεγχος.
    Δεδομένου ότι η μουσική έχει τη δυνατότητα να μας επηρεάζει τόσο ψυχολογικά όσο και φυσιολογικά, αποτελεί ένα σημαντικό τομέα στην αντιμετώπιση του άγχους. Μέσω της Μουσικοθεραπείας η συναισθηματική δυσφορία μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα να βελτιώνεται και η ποιότητα ζωής. Πλέον, είναι γνωστό ότι η μουσική έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιφέρει πολύ ωφέλιμες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής, τα οποία διαχειρίζονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα του σώματος. Πιο αργή, πιο ρυθμική αναπνοή και ένας πιο αργός ρυθμός της καρδιάς βοηθάει το σώμα να εισαχθεί σε μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης, εξουδετερώνοντας τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους, της έντασης και της πεσμένης διάθεσης.
  7. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή και ενισχύστε την καλή διάθεση! Το τι τρώτε έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που αισθάνεστε. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σύνθετους υδατάνθρακες , φρούτα, λαχανικά. Προσθέστε τροφές πλούσιες σε λιπαρά ωμέγα-3 όπως ψάρια (σολομός, γαύρο, σαρδέλες) για να ενισχύσετε την καλή διάθεση. Μειώστε την κατανάλωση τροφών που επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο και τη διάθεση σας, όπως καφεΐνη, αλκοόλ, κορεσμένα λιπαρά, έτοιμα-γρήγορα φαγητά και φαγητά με υψηλά επίπεδα χημικών συντηρητικών.
  8. Αναζητήστε ψυχολογική υποστήριξη. Η επικοινωνία με τον/τη σύντροφο αρχίζει να επηρεάζεται αρνητικά. Συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, θυμός, φόβος, ενοχές για τη μη υλοποίηση της εγκυμοσύνης έρχονται στο προσκήνιο και αρχίζετε να αισθάνεστε δυσαρεστημένοι με τον εαυτό σας και τη σχέση σας. Σίγουρα θα έχετε διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα μιλώντας με φίλους και συγγενείς, αλλά είναι δύσκολο για τους ανθρώπους που έχουν δικά τους παιδιά και σας στηρίζουν, να κατανοήσουν σε βάθος τα ισχυρά συναισθήματα που συνοδεύουν την εμπειρία της υπογονιμότητας. Οι σύμβουλοι ή οι ψυχοθεραπευτές, για τη υποστήριξη σας σε αυτό το ταξίδι, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια συγκεκριμένη προσέγγιση ή σύνθεση διαφορετικών προσεγγίσεων που θα ταιριάζει καλύτερα στις προσωπικές σας περιστάσεις. (Προγεννητική –σημαντική προσέγγιση για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε στις προκλήσεις αυτού του ταξιδιού, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Προσέγγιση είναι μια βραχυπρόθεσμη μορφή θεραπείας κατά την οποία το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αμφισβητεί τις αυτόματες και διαστρεβλωμένες σκέψεις όπως “ ποτέ δεν θα μπορέσω να έχω ένα μωρό”, “η υπογονιμότητα είναι δικό μου φταίξιμο” – Θεραπευτική ύπνωση βοηθάει στη μείωση του άγχους και αυξάνει τα συναισθήματα ηρεμίας και χαλάρωσης. Επίσης, βοηθάει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εαυτό σας και στο σώμα σας και είναι ένα χρήσιμο μέσο για ασυνείδητα μπλοκαρίσματα που μπορούν να επηρεάζουν την ικανότητα σας για σύλληψη).

Όλα τα παραπάνω μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος, να βελτιώσετε την διάθεση σας και να μετατρέψουν αυτό το ταξίδι σε ένα ταξίδι βαθιάς εσωτερικής αλλαγής και απελευθέρωσης που θα σας οδηγήσει στο ρόλο του γονέα με περισσότερη σοφία, αγάπη και δύναμη!

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments