Ύπνος-Σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του μωρού!

 

Ένα νεογέννητο έχει αρκετούς κύκλους ύπνου όπου μοιράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας και σταδιακά διαμορφώνονται σε ένα πρότυπο από συγκεκριμένους υπνάκους και τον νυχτερινό ύπνο.

Το βιολογικό ρολόι ενός μωρού αρχίζει να ωριμάζει περίπου στις πρώτες 6 με 9 εβδομάδες της ζωής του και δεν λειτουργεί ομαλά μέχρι τους 4 με 5 μήνες. Καθώς ο βιολογικός κύκλος ωριμάζει, το μωρό φτάνει σε ένα σημείο όπου είναι ξύπνιο το περισσότερο μέρος της ημέρας και κοιμάται περισσότερο τη νύχτα.

Περίπου στους 9 με 10 μήνες , οι περίοδοι ύπνου του μωρού σταθεροποιούνται έτσι ώστε να ξυπνάει και να κοιμάται περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα και τα διαστήματα μεταξύ των ύπνων να είναι μεγαλύτερα.

Τα μωρά έχουν τους ίδιους κύκλους ύπνου όπως και οι ενήλικες αλλά οι κύκλοι των μωρών είναι πιο μικροί και περισσότεροι. Επίσης, τα μωρά περνάνε περισσότερη ώρα στον ελαφρύ ύπνο απ’ ότι συμβαίνει με τους ενήλικες και έχουν περισσότερα στάδια ενδιάμεσων σύντομων ξυπνημάτων.

Οι λόγοι που τα μωρά κοιμούνται μ’ αυτόν τον τρόπο είναι 2:

  1. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την ανάπτυξη τους. Το πρότυπο ύπνου του μωρού διευκολύνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη φυσική του ανάπτυξη. Τα μωρά μεγαλώνουν με αστρονομικό ρυθμό κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων ετών της ζωής τους και το μοτίβο του ύπνου τους αντανακλά τις βιολογικές ανάγκες τους οι οποίες είναι πάρα πολύ διαφορετικές από αυτές των ενηλίκων.
  2. Ο δεύτερος λόγος είναι η επιβίωση. Τα μωρά περνούν πολύ από το χρόνο τους στον ελαφρύ ύπνο. Αυτό συμβαίνει για να μπορούν να ξυπνάνε εύκολα σε άβολες ή απειλητικές καταστάσεις όπως η υγρασία (στην πάνα), η πείνα και ο πόνος. Όπως τονίζει και ο παιδίατρος Dr. William Sears (στο ”Βιβλίο του Μωρού”)  ”Ενθαρύνοντας ένα μωρό να κοιμάται πολύ βαθιά και πολύ σύντομα μπορεί να μην είναι ότι καλύτερο για την επιβίωση και την ανάπτυξη του”.

Όλα τα στάδια ύπνου είναι σημαντικά για την ωρίμανση και την ανάπτυξη του μωρού σας. Όσο το μωρό σας μεγαλώνει τόσο οι κύκλοι του ύπνου μεγαλώνουν.

Η απόκτηση της υπνικής ωρίμανσης είναι βιολογική διαδικασία.

Άντζελα Κρητικού

BSc, MSc Πανεπιστήμιο του Λονδίνου

Προγεννητική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεύτρια-Εναλλακτική Θεραπεύτρια

www.parentsheaven.com

Άντζελα Κρητικού

Comments

comments