4 λάθη που κάνουν οι γονείς στο γραφείο του παιδιάτρου

Δεν είναι προετοιμασμένοι

Καλό θα ήταν οι γονείς να πηγαίνουν στον παιδίατρο για το καθιερωμένο check-up με μια λίστα με τα θέματα για τα οποία θα ήθελαν να συζητήσουν με τον ειδικό ή εάν το παιδί είναι άρρωστο να γνωρίζουν ποια φάρμακα του έχουν χορηγηθεί. Αν σκοπεύετε να πάτε το παιδί σας στο γιατρό για κάτι που το ταλαιπωρεί τον τελευταίο καιρό, όπως πονοκέφαλο ή στομαχόπονο, ξεκινήστε κρατώντας ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων. Δεν έχετε ιδέα πόσο χρήσιμο είναι αυτό και πόσο θα βοηθήσετε το γιατρό να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του. Εάν εργάζεστε και πρέπει να στείλετε το παιδί σας στο γιατρό με κάποιον συγγενή, βεβαιωθείτε ότι είναι πλήρως ενημερωμένος. Αν μπορείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις μέσω τηλεφώνου θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς

Ο παιδίατρος κατανοεί πλήρως ότι είναι ντροπιαστικό να τον ενημερώνετε ότι το παιδί σας τρώει λαχανικά μόνο μία φορά την εβδομάδα ή ότι παρακολουθεί τηλεόραση όλη την ημέρα. Μπορεί επίσης να ντρέπεστε να ομολογήσετε ότι έχουν υπάρξει φορές που ξεχάσατε να του δώσετε κάποιο φάρμακο, ότι έχετε «σηκώσει τα χέρια ψηλά» στη μάχη για το πλύσιμο των δοντιών ή ότι χρειάστηκε κάποια στιγμή να μαντέψετε τη θερμοκρασία του επειδή χάσατε το θερμόμετρο. Όμως, αν ο γιατρός δεν γνωρίζει αυτά τα πράγματα, δεν θα μπορέσει να σας βοηθήσει γιατί είναι πολύ πιθανό να κάνει λάθος διάγνωση. Οι γιατροί έχουν δει και ακούσει τα χειρότερα. Γι αυτό, πείτε την αλήθεια. Δεν μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα του παιδιού σας αν δεν το κάνετε πρώτα εσείς.

Κάνουν τα «στραβά μάτια»

Αν δεν καταλαβαίνετε αυτό που σας λέει, αν παρέλειψε να ρωτήσει κάτι που θεωρείτε σημαντικό, αν σας έδωσε μια συμβουλή που είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ή αν σας έκανε να αισθανθείτε άβολα με οποιονδήποτε τρόπο, ο παιδίατρος θα ήθελε να το ξέρει. Είναι κι εκείνος άνθρωπος και μερικές φορές ίσως κάνει κάποιο λάθος όπως όλοι μας. Όμως, αυτό το λάθος μπορεί να οδηγήσει σε λάθος διάγνωση. Γι αυτό έχει ανάγκη από τους γονείς να τον ενημερώνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα όταν κάτι πηγαίνει στραβά, ώστε να μπορεί να το διορθώσει. Μη διστάσετε να πείτε: «Δεν σας καταλαβαίνω…», «Είχε πυρετό για πέντε ημέρες, όχι για μία μέρα», «Δεν μπορώ να του δίνω το φάρμακο τρεις φορές την ημέρα λόγω της δουλειάς μου» ή «Αυτό που είπατε με έκανε να αισθανθώ ότι δεν είμαι καλή μητέρα». Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι κάθε γιατρός θα το πάρει καλά. Αν ο γιατρός σας δεν μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική, τότε θα πρέπει να αλλάξετε γιατρό.

Ξεχνούν ότι είναι ομάδα με τον γιατρό

Μπορεί ο γιατρός να κατέχει την ιατρική εκπαίδευση, αλλά ο γονέας είναι εκείνος που ξέρει να φροντίζει το παιδί. Η επίσκεψη και η διαρκής σχέση με τον παιδίατρο λειτουργούν καλύτερα, όταν οι γονείς και οι γιατροί γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλο. Να θυμάστε ότι είστε εξίσου σημαντικοί με το γιατρό. Εάν αναλάβετε ενεργό ρόλο, τα πράγματα θα λειτουργήσουν πολύ καλύτερα. Και οι δύο θέλετε το ίδιο πράγμα: το παιδί σας να είναι υγιές και ευτυχισμένο.

Ευάγγελος Μιχαήλ

Comments

comments