H νόσος που μπορεί να μιμηθεί το έμφραγμα!

Επαναλαμβανόμενο αίσθημα καύσου πίσω απο το στέρνο και όξινες αναγωγές στο λαιμό είναι τα συχνότερα συμπτώματα του προβλήματος υγείας που ονομάζεται γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση ή για χάρη συντομίας Γ.Ο.Π.

Ο πόνος στο στήθος είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα της Γ.Ο.Π. που μιμείται σε χαρακτηριστικά τον πόνο ή την δυσφορία που προκαλείται από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα. Η αξιολόγηση των συμπτωμάτων απο τον ιατρό θα αποδώσει στην κατάσταση την πραγματική της διάσταση.

Τι προκαλεί την Γ.Ο.Π.;
Η Γ.Ο.Π. προκαλείται από τα οξέα του στομάχου τα οποία παλινδρομούν προς τα άνω έως και τον λαιμό λόγω μιας “χαλαρωμένης” μόνοδρομης βαλβίδας (κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας). Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και υγρών ή/και φαρμάκων μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Επίσης η καφεϊνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα μέσω της υπερπαραγωγής οξέων στο στομάχι, που προκαλούν, χειροτερεύουν τα συμπτώματα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της Γ.Ο.Π.;

  • Τα συμπτώματα της Γ.Ο.Π. μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιο, κάποια ή/και όλα απο τα παρακάτω;
  • Αίσθημα καύσου πίσω απο το στέρνο (καούρα)
  • Πικρή ή ξινή γεύση στο πίσω μέρος του στόματος, στην βάση της γλώσσας.
  • Ερυγές (ρεψίματα)
  • Φούσκωμα
  • Πόνο στην άνω κοιλιά (επιγάστριο)
  • Χρόνιος βήχας
  • Βραχνάδα

Η ιατρική αξιολόγηση της Γ.Ο.Π.
Το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό μπορεί απο μόνο του να αναδείξει τα συμπτώματα που θα υποδείξουν στο γιατρό ότι κάποιος πάσχει απο Γ.Ο.Π.
Η εξέταση του ανωτέρου πεπτικού συστήματος μπορεί να γίνει με ακτινογραφίες αφού προηγουμένως έχει χορηγηθεί βάριο (σκιαγραφικό).
Γαστροσκόπηση μια πιο εξελιγμένη μέθοδος, κατα την οποία εισάγεται στον οισοφάγο και μέχρι το στομάχι μικρο εύκαμπτο εργαλείο που φέρει κάμερα, με την οποία ο γιατρός μπορεί να δεί σε πραγματικό χρόνο βλάβες του οισοφάγου (και του στομάχου).

Ποιά είναι η Θεραπεία;
Αλλαγή τρόπου ζωής ή/και έναρξη φαρμακευτικής αγωγής!
Η ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού, η αποφυγή κατανάλωσης φαγητού κοντά στην ώρα του ύπνου, η απώλεια περιττού βάρους, ο περιορισμός ή η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ και καφέ, η μείωση ή η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να είναι μερικές απο τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που αφορούν την αλλαγή τρόπου ζωής. Η χρήση αντιόξινων ή αν τα συμπτώματα επιμείνουν, η χορήγηση απο τον γιατρό φαρμάκων που μειώνουν την παραγωγή οξέων ή επιταγχύνουν την πέψη, αποτελούν την φαρμακευτική παρέμβαση για τον έλεγχο της νόσου.

Πότε κάποιος πρέπει να σκεφτεί την χειρουργική επέμβαση;
Αν όλες οι άλλες παρεμβάσεις αποτύχουν να ελεγχθεί η Γ.Ο.Π., τότε κάποιος μπορεί να είναι υποψήφιος για λαπαροσκοπική θολοπλαστική του στομάχου, μια επέμβαση της οποίας σκοπός είναι, η “αναδημιουργία” της μονόδρομης βαλβίδας στο σημείο όπου ο οισοφάγος (ο σωλήνας μέσω του οποίου η τροφή οδηγείται στο στομάχι), συναντά το στομάχι.

Πως μπορεί να εξελιχθεί η Γ.Ο.Π.;
Η έκθεση του οξεοευαίσθητου ιστου του οισοφάγου στα οξέα του στομάχου που παλινδρομούν προς τα άνω, για μεγάλη χρονική περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, έλκη και ουλές (στένωση) του οισοφάγου. Άνθρωποι με σοβαρή Γ.Ο.Π. μπορούν να αναπτύξουν δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία) και συχνά έχουν την αίσθηση ότι οι τροφές “κολλούν” στον λαιμό τους. Η Γ.Ο.Π. μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου του οισοφάγου.

Η Γ.Ο.Π. μπορεί συχνά να ελεγχθεί με ένα συνδυασμό από απλές αλλαγές τρόπου ζωής, φαρμακευτικής αγωγής και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την καταλληλότερη για εσάς επιλογή. Με κατάλληλη θεραπεία, θα μπορέσετε να επιστρέψετε σε μια γεμάτη και υγιή ζωή, καταναλώνοντας τροφές και κάνοντας δραστηριότητες που απολαμβάνατε πριν παρουσιάσετε γάστρο-οισοφαγική παλινδρομική νόσο.

Γιάννης Βιτουλαδίτης

Comments

comments